Achizitionarea hainelor pentru bebelusi este una dintre cele mai mari placeri ale proaspetelor mame. Body-uri cu mesaje, salopete cu personaje din desene animate, caciulite in culori vesele sau un mini-sacou din denim sunt lucruri extrem de dragalase. Insa cea mai importanta functie a hainelor este de a-l proteja pe cel mic de cald sau de frig si de a-l face sa se simta confortabil, indiferent de temperatura.
E important sa fii atenta la copilul tau, sa il cunosti bine si sa observi ce ii place si ce nu ii place sa poarte. Sunt copii carora nu le place sa le tragi body-ul pe cap, motiv pentru care e mai confortabil pentru ei sa ii imbraci cu hainute care se incheie cu ajutorul capselor de-alungul corpului. Altora, in schimb, nu le place sa poarte caciulite legate cu siret sub barbie.
Mai mult de atat, trebuie sa inveti sa "citesti" nivelul de confort al copilului si sa poti spune cand ii este prea cald sau prea rece. Pana descoperi toate acestea, e bine sa pornesti cu un set de sfaturi generale.
Ce trebuie sa poarte copilul in timpul zilei
Bebelusii, chiar daca pana in varsta de 3-4 luni sunt ceva mai inactivi, nu trebuie supraincarcati cu haine, de teama de a nu suferi de frig. Vestimentatia lor trebuie adaptata temperaturii, la fel ca si in cazul adultilor.
La o temperatura sub 23 de grade Celsius in camera, imbraca-ti copilul cu la fel de multe haine cu cate te imbraci tu. In niciun caz cu mult mai gros, considerand ca e mai mic si simte altfel frigul. In cazul in care temperatura scade sub 23 de grade Celsius, bebelusul va avea nevoie de hainute in mai multe straturi pentru a se putea incalzi. In acest caz, e bine sa imbraci copilul cu un body tip maiou peste care sa ii pui fie un tricou cu maneca lunga si pantalonasi, fie un costumas cu picior si calcai. Pastreaza la indemana o hainuta mai groasa si o paturica, in cazul in care ti se pare ca ii este frig.
Cat timp sta in casa, micutul nu are nevoie de caciulita pe cap, chiar daca afara e cald sau rece. In interior, doar prematurii sub 3 kilograme trebuie sa aiba capul acoperit.
La o temperatura peste 23 de grade Celsius in camera, nu e nevoie decat de un singur rand de haine. Un tricou si o pereche de pantalonasi scurti sau pur si simplu doar un body subtire ii vor asigura confortul necesar. In acest caz, nu e nevoie sa ii pui sosete, intrucat vor duce la o supraincalzire a corpului micutului.
Alege haine moi, usoare din tesaturi naturale, cum ar fi bumbacul. Sunt de preferat culorile deschise, care nu retin caldura.
Bebelusii nascuti prematur sunt mult mai sensibili si necesita o atentie sporita. Ei ar putea avea nevoie de un strat suplimentar de imbracaminte fata de un copil nascut la termen, cel putin pana cand ajung la greutatea normala pentru varsta lor si cand vor fi capabili sa se adapteze mai usor la schimbarile de temperatura.
Ce ar trebui sa poarte copilul in timpul somnului
La 26 grade Celsius, vara, cand temperatura din interior creste destul de mult, bebelusul nu ar trebui sa poarte mai mult de un body peste scutecul de unica folosinta. Trebuie tinut cont de faptul ca, asa cum un adult sufera de cald in astfel de conditii, si un bebelus resimte temperatura crescuta, fapt care ii poate crea disconfort.
La 23 grade Celsius, temperatura interioara este optima pentru un bebelus. In acest caz, copilul trebuie culcat imbracat cu un body si abia apoi asezat intr-un un sac de dormit subtire.
La 20-22 grade Celsius, cand temperatura este ceva mai scazuta ca urmare a utilizarii unui aparat de aer conditionat, recomandabil ar fi ca bebelusul sa poarte un tricou cu maneca scurta, o pereche de pantalonasi si abia apoi sa fie asezat in sacul de dormit.
La 18-20 grade Celsius, este necesar un sac de dormit putin mai gros. Bebelusul trebuie sa poarte o bluza cu manaca lunga si pantalonasi pentru a se simti confortabil.
La 15-18 grade Celsius, bebelusul ar putea simti deja un disconfort. De aceea, necesita o atentie marita. Imbraca bebelusul cu un body cu manaca lunga peste care pune-i o bluza cu maneca lunga si pantalonasi. Sosetele, in acest caz, ii vor asigura mentinerea unei temperaturi optime a corpului. Astfel imbracat, aseaza-l intr-un un sac de dormit gros.
Confortul este esential
Atunci cand unui copil ii este prea cald, el va deveni nelinistit, apatic. Va respira mai des, iar pielea ii devine fierbine si chiar transpira. De asemenea, atunci cand ii este prea frig, va incepe sa planga, iar urechile, degetele si zona gatului se vor simti reci.
Indiferent de temperatura, asigura-te ca alegi haine confortabile pentru copil, haine fara etichete derajante sau cu aplicatii dure, haine fara margini aspre sau prea inguste. Atentie! Bebelusii poarta scutece groase, voluminoase, care deja ii fac sa resimta putin mai multa caldura.
Daca cel mic este calm si fericit, doarme linistit, atunci inseamna ca e imbracat exact asa cum trebuie. In schimb, trebuie sa fii pregatita sa te adaptezi la fiecare schimbare de temperatura.
Incepand cu 19 ianuarie, la Lidl gasesti hainute pentru bebelusul tau potrivite pentru sezonul rece. Alege cele mai frumoase body-uri si costumase pentru copilul tau.