Empatia si generozitatea, valori esentiale in educatie. Copiii devin mici uriasi cu fiecare fapta buna

| | Actualizat: 2021-08-12 11:13:12

Empatia si generozitatea sunt doua valori pe care parca le intalnim tot mai rar in lumea de azi. Insa nu este niciodata prea tarziu sa le invatam si, cu siguranta, nici prea devreme. Copiii pot invata despre importanta faptelor bune oricat ar fi de mici, iar parintii au un rol esential in a le preda "lectia generozitatii".

Empatia si generozitatea nu sunt un dar, ci se invata, inca din copilarie, asa ca orice parinte este responsabil pentru felul in care micutul sau (si viitorul adult) va sti sa ii pese de altii pe parcursul vietii. Empatia nu se preda ca la scoala, iar generozitatea nu se invata la fel ca matematica, ci prin puterea exemplului; doar asa ne putem creste copiii in spiritul unor valori precum respect, intelegere, responsabilitate, valori ce ii vor ajuta sa fie cea mai buna versiune a lor, indiferent de varsta pe care o au.

De ce este necesar sa ii invatam pe copii despre empatie si generozitate

Desi traim intr-o lume ca o jungla, empatia nu inseamna slabiciune, iar a fi generos nu inseamna ca esti "fraier". Un copil care invata sa se puna in locui altcuiva, care se obisnuieste sa se gandeasca cum se simt ceilalti si sa incerce sa inteleaga nevoile altora va fi un copil imun la bullying si un copil care nu va deveni niciodata un "bully".

Un copil nu trebuie obligat sa isi imparta lucrurile cu altii doar pentru ca asa "trebuie", ci poate fi invatat sa isi doreasca sa o faca, sa alega sa o faca, atunci cand considera necesar. Empatia nu se impune, ci se educa; iar educatia se face prin explicatii ("este bine sa imparti pentru ca..."), nu cu forta ("trebuie sa imparti").

Copiii au o sensibilitate aparte, pentru ca mintea lor nu este pervertita cu notiuni despre concurenta sau proprietate. Daca vezi un copil care ofera unui prieten din parc jucaria pe care ai platit o suma importanta de bani nu ii interzice sa o mai dea vreodata si altuia; el a facut-o din instinct si este bine sa il incurajezi. Daca micutul, in schimb, refuza sa lase din mana o jucarie atunci cand un prieten de la locul de joaca este si el curios, explica-i ca poate copilul respectiv nu a avut niciodata asa ceva si ca poate, data viitoare, va fi mai bland si mai intelegator.

Copiii imita foarte mult ceea ce vad la parinti, pentru ca acestia sunt modele lor principale in viata; tocmai de aceea este important sa ii inveti sa fie empatici prin puterea exemplului.

Doar un copil educat in spiritul empatiei si al generozitatii va deveni un adolescent si un viitor adult care nu va profita niciodata de cei din jur si care nu va trece prin viata nepasator la ceea ce se intampla in jurul sau. Doar asa va intelege copilul ca nu totul i se cuvine si ca a da o mana de ajutor, oricat de nesemnificativ ar parea, iti aducesatisfactii nebanuite.

Empatia, o forma de cunoastere

A fi empatic inseamna sa incerci sa ii cunosti pe ceilalti din punct de vedere afectiv. Acest lucru inseamna sa poti intui nevoile si personalitatea celorlalti si sa stii cand este bine sa fii altruist si sadai dovada de generozitate, dezinteresat.

Un copil empatic va sti mereu sa se descurce singur pentru ca va avea capacitatea sa inteleaga de ce li se intampla anumite lucruri.

De asemenea, el va sti sa isi aleaga prietenii atunci cand nu este mereu langa mama si tata, ghidandu-se dupa valori bine inradacinate in mentalul sau. Este putin probabil ca un copil empatic, care se gandeste mereu si la cei din jur, sa intre intr-un anturaj de copii care obisnuiesc sa ii agreseze pe altii si sa devina, la randul sau, un agresor, comportament determinat in general de egocentrism, care este opusul empatiei.

Empatia aduce satisfactii morale si atrage iubire

Empatia nu este egala cu generozitatea, ci o atrage. Faptele bune nu inseamna acte de slabiciune, ci sunt forme de intelegere; pur si simplu atunci cand vrei sa ajuti pe cineva care are o nevoie, inseamna ca intelegi ce a atras respectva nevoie. Iar a oferi cuiva ceva nu trebuie sa insemne ca renunti sau ignori propriile nevoi.

Comunica mult cu copilul pe tema faptelor bune si invata-l sa te asculte activ, oferindu-i acelasi lucru in schimb. Da-i mereu exemple de fapte bune, incurajeaza-l sa le faca si subliniaza importanta satisfactiilor de ordin moral. Un copil empatic, care stie cand sa ofere, va fi un copil sigur pe el, care va sti sa faca mereu alegerile potrivite, indiferent de situatie. El va atrage, prin felul sau de a fi, iubirea si respectul celor din jur si, cel mai important, va sti sa se iubeasca pe sine.

Danonino demareaza un proiect special cu scopul de a strange donatii pentru copiii mai putin norocosi

Solidaritatea cu cei din jur este una dintre cele mai importante valori ale lumii actuale. Ea este mai presus de interesele imediate si chiar si marile companii sunt un exemplu in acest sens, intelegand ca nevoile celor mai putin norocosi sunt, de multe ori, mai presus decat comerciale.

Danonino, sustinut de catre Carrefour si Organizația Umanitară CONCORDIA, isi doreste sa fie alaturi de cei mici printr-o  campanie de donatii pentru a-i sprijini pe copiii din mediile defavorizate, in cadrul unui proiect urias de binefacere.

Cum poti deveni un erou al binelui

Urias devii prin fapte marunte, dar bune, iar Danonino vrea sa fie un exemplu de generozitate si empatie si sa-i incurajeze pe copii sa se faca mari nu doar fizic, ci si moral. Ei mananca gustari cu un aport optim de nutrienti pentru a-si dezvolta oasele si pentru a fi sanatosi, iar Dino le ofera o provocare noua: sa devina eroi ai binelui pentru alti copii, mai putin norocosi decat ei, donandu-le jucarii si hainute pe care nu le mai folosesc.

Acestea pot fi lasate in cutiile pentru donatii ce se regasesc in 30 de magazine Carrefour din Romania (11 in Bucuresti, restul in mai multe orase din tara); de acolo vor fi preluate de un ONG partener si distribuite apoi micutilor care au nevoie de ele. In cadrul campaniei, desfasurata intre 12 august si 15 septembrie 2021, pot fi donate si rechizite scolare; Dino face chiar el primul pas si va dona copiilor fara posibilitati 10.000 de caietele pentru scoala si 10.000 de produse Danonino. Pentru ca faptele bune sunt nepretuite si pentru ca fiecare dovada de empatie si generozitate este o caramida in plus la lumea mai buna pe care incercam sa o construim, zi de zi, pentru copiii nostri.

Citeste si despre