10 Alimente pentru mine si familia mea

| | Actualizat: 2013-02-06 21:56:26

Relatia alimentatie – sanatate nu este una liniara, simpla, insa ceea ce poate fi simplu este  prevenirea aparitiei anumitor boli sau afectiuni medicale prin modificarea obiceiurilor alimentare ale familiei noastre. Acest lucru incepe printr-o informare corecta asupra alimentelor.

Pentru ca aceste alegeri sa fie sarcini cat mai usoare, am alcatuit mai jos un top top zece alimente pentru tine si familia ta.

1. Legumele de sezon – consumate in stare proaspata, sunt o sursa minunata de vitamine, minerale si fibre necesare bunei functionari a corpului uman.

Legumele previn aparitia hiperglicemiei, a nivelului crescut de colesterol in sange sau a constipatiei.

2. Cerealele integrale asigura energia intregului organism. Responsabil de acest lucru este amidonul care da senzatia de satietate si pastreaza glicemia constanta pentru 2-3 ore reducand astfel pofta pentru "dulce".

3. Leguminoasele: fasolea, mazarea, lintea, nautul, soia si cartofii au un continut mare de amidon, proteine vegetale si fibre. Ele sunt sarace in grasimi si constituie o buna sursa de calciu, fier, magneziu si potasiu, de aceea sunt recomandate la fiecare masa a zilei.

4. Pestele oceanic: macrou, somon, sardine, hering, ton, cod si fructe de mare.

Consumul de peste de trei ori pe saptamana asigura copilului tau suficiente grasimi omega3 - omega6, adevarate substante nutritive pentru creier, care imbunatatesc memoria si performantele intelectuale.

5-6. Laptele si produsele lactate sunt o buna sursa de proteine, vitamine liposolubile (A, D si E), dar si de vitamine de grup B.

Produsele lactate contribuie la dezvoltarea armonioasa a organismului prin aportul de aminoacizi esentiali, calciu si vitamina D. Deoarece in adolescenta oasele cresc in lungime si densitate, este recomandat ca adolescentii sa consume 2-3 portii de lactate pe zi, in special branzeturi cu un continut redus in grasimi cum ar fi: branza de vaci, perle de branza cu smantana, crema de branza, branza imbogatita cu calciu.

7-8. Ouale si carnea sunt o sursa de proteine de calitate, care furnizeaza organismului toti cei opt aminoacizi esentiali. In plus, contin si vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in oase.

9-10. Uleiurile presate la rece, fructele oleaginoase si semintele.

Uleiul de masline, de in, rapita sau nuci, migdalele, nucile, semintele de in, dovleac, floarea-soarelui, canepa sunt bogate in grasimi mono si polinesaturate, cu rol antioxidant si protector cardio-vascular.

Toate aceste alimente amintite mai sus, alaturi de miscare fizica constata, alcatuiesc un stil de viata sanatos pentru tine si familia ta.

Citeste si despre