Despre lactate: delicii si beneficii!

| | Actualizat: 2013-02-06 15:03:02

Tot laudam lactatele si branzeturile in fiecare articol! Ei bine, nu o facem degeaba, ele sunt atat de delicioase si ofera organismului nostru o multime de beneficii. Evident, trebuie sa avem in vedere cand le consumam si in ce cantitati, pentru ca vorba aceea: ce-i prea mult strica!

Eu va recomand cam 3 portii de lactate pe zi. Puteti incerca numeroase combinatii, precum un pahar de lapte dimineata, 100 g de branzica proaspata de vaci pe la pranz si o ceasca de iaurt probiotic mai pe seara. Astfel sistemul vostru digestiv va functiona asa cum trebuie.

Stim cu totii cat de suparatoare e balonarea sau constipatia, iar branzeturile vin sa ne ajute si cu aceste probleme. Un consum de lactate cu fermeti activi (iaurt, kefit sau lapte batut) ajuta la mentinerea si refacerea florei intestinale, stimuland in acelasi timp si cresterea imunitatii organismului.

De unde stim care e portia optima de lactate? O catitate adecvata zilnica are aproximativ 100 kcal si consta intr-un pahar cu lapte (200 ml) sau iaurt (partial degresate), 100 g de branza proaspata de vaci, 50 g de urda (ricotta, telemea, mozarella, cas) sau 30 g de cascaval.

Lactatele reprezinta cea mai bogata sursa de calciu, dar si de vitamina D. Pentru o doza adecvata avem nevoie de 1000 mg de calciu pe zi: un pahar de lapte contine 300 mg de calciu, o cutie de iaurt 400 mg, iar parmezanul aproape 400 mg la o portie.

Am o veste buna si pentru mamicile aflate la cura de slabire: nu trebuie sa renuntati la branzeturi! Lactatele partial degresate (laptele, iaurtul si branzeturile fermentate) sunt alimente necesare unei cure de slabire. Ele contin glucide lente (branzeturile nu mai contin aproape deloc), iar calciul face ca o parte din grasime sa nu fie absorbita din intestin, in sange.

Sper ca aceste curiozitati sa va determine sa adoptati in dieta voastra cat mai multe branzeturi deliciose, mai ales ca acum stiti si in ce cantitate trebuie sa fie consumate.

Citeste si despre