Cu totii ne dorim sa avem o imunitate puternica si sa fim sanatosi, mai ales acum iarna cand e sezonul racelilor.
Putem foarte usor sa ne inzdravenim organismul, cea mai buna metoda fiind o dieta pentru stimularea cresterii imunitatii. Nu va speriati, nu trebuie sa luati masuri drastice privind mancarica voastra de zi cu zi. In esenta aceasta dieta este doar o alimetatie echilibrata din punct de vedere nutritional.
Organismul nostru este deja echipat cu mecanismul adecvat pentru lupta cu agresorii externi si interni, insa nu strica sa ungem din cand in cand rotitele. Ce putem face este sa introducem in meniul nostru zilnic alimente ce contin vitaminele A,C, E, mineralele seleniu, zinc, fier, cupru si acizi grasi Omega 3. Aceste elemente au proprietati antioxidante care ne cresc rezistenta naturala a organismului si impiedica dezvoltarea nesuferitelor celule canceroase.
Pentru a incuraja productia de leucocite si limfocite din sangele nostru, este indicat sa aducem un aport optim de proteine organismului. Dar conform principiului "ce-i prea mult strica", aveti grija sa nu exagerati cu grasimile saturate, sunt rele si ne pot bloca vasele sanguine. Va recomand in schimb, cu caldura, uleiurile presate la rece, pestele oceanic, semintele si nucile (seminte de in si susan, de floarea-soarelui si dovleac, migdale, nuci si alune neprajite). Se pot gati in nenumarate feluri si pe langa faptul ca sunt absolut delicioase, sunt si aliati pretiosi ai imunitatii, prin acizii grasi pe care ii contin.
Branzeturile si produsele lactate probiotice sunt si ele pe lista inamicilor infectiilor virale si bacteriene. Sunt o sursa importanta de calciu si fermenti activi ce se asigura ca burtica noastra functioneaza cum trebuie.
Legumele si fructele trebuie bifate si ele in registrul nostru de alimentatie echilibrata. Cele mai bune sunt morcovii, sfecla, cartofii dulci, rosiile, ceapa, usturoiul si germenii (fasole, lucerna, soia ), fructele de padure (zmeura si afinele), pepenele rosu, grapefruit-ul, kiwi si merele. De asemenea foarte bune sunt lintea si fasolea, cerealele integrale si orezul brun.
In esenta aceasta este dieta perfecta pentru stimularea imunitatii, o combinatie creativa intre aceste alimente gustoase si hranitoare. Ce trebuie sa ai in vedere este doar prospetimea acestora. Incearca sa le gatesti la abur in loc sa le prajesti. Astfel elimini aparitia radicalilor liberi de oxigen, care au ca efect cresterea inflamatiei (deja existente in cadrul unei infectii).
Pregatitul meselor poate fi o activitate distractiva si amuzanta; stim cu totii ca pentru un corp sanatos avem nevoie si de o atitudine pozitiva. O idee buna este sa-ti implici copilasii dragi in pregatirea mesei. Astfel le dezvolti si lor un obicei sanatos de mici si ajungi sa petreci si mai mult timp cu prichindeii tai.