Ca mamica este foarte important sa cumperi cele mai bune produse pentru copilasii tai. Cand e vorba de sanatatea micutilor tai, sa faci compromisuri este exclus. De aceea este important sa stii exact ce pui in cosul de cumparaturi.
Exista o multime de alimente ce arata atat de apetisant, incat cu greu rezisti sa nu le iei de pe raft. Insa aceste alimente, de cele mai multe ori, aduc doar kilocalorii organismului, fara a-i furniza si vitamine, minerale sau alte elemente nutritive.
Cand nu esti sigur asupra produsului pe care vrei sa il alegi, cel mai bine este sa aloci putin timp pentru a citi informatiile de pe eticheta. Lucrurile pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand citesti o eticheta sunt: valabilitatea si termenul de garantie al produsului, compozitia acestuia, continutul energetic si nutritional.
Dupa ce ai verificat ca produsul nu a depasit termenul de valabilitate, poti sa treci la lista de ingrediente. Acestea sunt trecute in ordinea descrescatoare a cantitatilor folosite. De cele mai multe ori, cu cat un produs are mai multe ingrediente, cu atat este mai nesanatos. Este bine sa eviti pe cat posibil acest gen de alimente, care fac mult rau organismului.
Sunt cateva elemente care, atunci cand apar pe lista de ingrediente a unui produs, este mai bine sa nu-l cumparati. Acestea sunt: aditivii, colorantii, conservantii, aromele naturale si potentialii alergeni. Copilasii sunt tare sensibili si pot dezvolta alergii si intoxicatii alimentare din cauza acestor ingrediente.
Fiecare aliment are un anumit continut energetic ce se masoara in kilocalorii. Acesta continut este redus - atunci cand este sub 150-100kcal/100g, moderat – atunci cand este intre 150-300 kcal/100g si crescut – atunci cand depaseste 400-500 kcal/100g. Produsele cu continut redus sau moderat de kilocalorii asigura un echilibru nutritional adecvat pentru copilasii tai, lucru ce determina o greutate normala la fiecare varsta.
Cand verificam continutul nutritional trebuie sa fim atente la cantitatea de zahar (trecuta la rubrica de carbohidrati) si la cea de grasimi (trecuta la rubrica de grasimi).
Branzeturile au un mod aparte de afisare a grasimilor. Acesta se face in 2 moduri: o afisare a continutului de grasimi ce se raporteaza la substanta uscata (branza ramasa dupa deshidratarea produsului) si o afisare a continutului de grasime ce se raporteaza la 100g de produs consumabil.
Daca urmezi acest demes simplu de citire a etichetelor vei dezvolta cu siguranta un obicei sanatos de cumparare si pregatire a mancarii. Astfel, tu si familia ta veti consuma doar cele mai bune si mai hranitoare alimente.