Primele jocuri cu copilul tau

| | Actualizat: 2013-02-15 11:48:26

Inca din primele luni de viata, copilul este intr-un proces continuu de explorare. Jocurile pe care le alegi pentru el si in care il antrenezi contribuie semnificativ la dezvoltarea sa ulterioara. 

Iti propunem cateva jocuri, pe care copiii nu le vor putea refuza:

Pentru bebelusul de doar cateva luni: ia fragmente de materiale din texturi diferite: ceva pufos cum ar fi casmirul sau catifeaua, ceva fin cum ar fi matasea, ceva mai aspru ca mohairul si alte texturi pe care le gasesti. Coase o paturica din toate aceste fragmente si descoper-o impreuna cu micutul tau.

La aceasta varsta, simtul tactil este dezvoltat, va fi o placere pentru el sa simta atatea lucruri diferite la un loc, iar coloristica va fi cu siguranta una interesanta si distractiva.

Pentru copilul de 1-3 ani: la aceasta varsta micutul descopera o noua perspectiva a mediului inconjurator. Piticul dependent, care cel mult mergea dea busilea, dintr-o data poate fi "independent" (din punctul lui de vedere). Poate merge singur. Nu mai are nevoie de nicio manuta, de niciun degetel de sprijin, porneste cand doreste, unde doreste.

Este varsta la care descopera ce este alergatul, dar si toate obstacolele din casa. Ajuta-l sa fie prudent, sa inteleaga riscurile de a se rani prin experimentare directa a diferitelor texturi, forme, temperaturi: pune-i manuta pe caloriferul cald pentru a intelege ca poate sa friga, pune-i un varf de furculita pe degetel pentru a intelege ca se poate intepa, pune-i podul palmei pe un colt de mobila pentru a vedea cum se poate lovi in acel loc. Prin joaca va invata sa se fereasca si sa exploreze in continuare linistit.

Pentru copilul de 3-5 ani: Pufos sau Cremos, surprinzator! Cu sortul la purtator, pregatiti impreuna clatitele pentru micul dejun sau desertul de la pranz (astazi pot fi pregatite fara prajeala sau ulei deci pot fi savurate fara problema de cei mici).

Pentru umplutura pune pe masa crema de branza Ceva Fin pufos, Ceva fin cremos, banane taiate rondele subtiri, fructe de padure (fie proaspete, fie din dulceata pregatita de bunica), putina ciocolata amaruie razuita.

Lasa copilul sa descopere ingredientele si sa umple clatitele cum doreste. Fiecare clatita va fi diferita, probabil vor fi degustari ale aceleiasi clatite pentru a stabili care a fost mai buna.

Texturile diferite ale cremelor de branza si gustul proaspat in combinatie cu diferite fructe si ciocolata vor asigura umpluturi surprinzatoare, racoritoare si delicioase cat cuprinde. Micutul tau a participat astfel la un atelier de gatit, la unul de creativitate si la unul de descoperire a gusturilor.

Te asteptam sa ne spui cat de mult i-a placut si  sa ne confirmi ca a meritat rabdarea, iar hainele, fata si manutele pictate chiar nu au nicio importanta.

Citeste si despre