O alimentatie sanatoasa atunci cand esti copil poate preveni mai mult de jumatate dintre bolile cronice pe care le poti dezvolta atunci cand ai ajuns la maturitate.
Invatandu-ti prichindelul sa manance regulat, cu 3 mese principale si doua gustari sanatoase, poti fi sigura ca acesta isi pastreaza energia pe parcursul intregii zile, se concentreaza pe activitatile intreprinse, este curios si creativ.
Pentru un pranz echilibrat nutritional, copilul tau ar trebui sa consume doua feluri de mancare. Primul fel poate fi o supa sau o ciorbita hranitoare cu multe legume. Al doilea fel ar trebui sa contina proteine si carbohidrati cu absorbtie lenta, pentru a taia pofta de desert, dar si pentru a avea, gratie carbohidratilor, suficienta energie pentru activitatile zilnice.
Un bun exemplu ar fi o bucata de carne de curcan in asociere cu legume proaspete sau o portie de spaghete din grau dur cu sos de rosii, ulei de masline presat la rece, muguri de pin si parmezan sau cascaval ras. Incearca sa eviti prajelile, sosurile cu faina si smantana grasa sau maioneza. Aceste preparate sunt mult prea grele pentru stomacelul copiilor, pe langa faptul ca sunt foarte nesanatoase.
Incearca sa incluzi mai multe produse lactate si lapte proaspat in meniul copiilor, in detrimentul mezelurilor. Combina iaurtul probiotic, branzica de vaci, urda cu legume gatite la abur sau cu paste integrale.
Evita sa-i dai copilului tau deserturi dupa pranz, mai ales dulciuri rafinate si bauturi carbogazoase. Incearca in loc de aceste zaharuri excesive sa ii dai fructe de sezon sau un pumn mic de nuci, migdale sau seminte (floarea soarelui, dovleac).
Desi micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, dupa cum ati vazut, nici pranzul nu este de neglijat. Urmarind aceste sfaturi, stomacelul copilasului tau va functiona cum trebuie, iar el va avea energia si buna-dispozitie necesara sa faca o multime de lucuri interesante si educative.