Vitamine si antioxidanti intr-o farfurie colorata

| | Actualizat: 2012-11-21 00:00:00

Fructele si legumele trebuie sa faca parte din meniul nostru zilnic, fiind principala sursa de vitamine si antioxidanti, care ne ajuta sa dobandim o sanatate de fier.

Nu toate vitaminele sunt absorbite la fel de organism, de aceea trebuie sa stim ce vitamine contine fiecare leguma sau fruct. O modalitate usoara si eficienta de a retine aceasta informatie, este de a le invata pe culori. Diferiti antioxidanti dau fructelor si legumelor culoarea pe care o au, de aceea cu cat avem o farfurie mai colorata, cu atat avem mai multe vitamine.

Concentrandu-ne pe cele sapte culori principale si consumand un fruct sau o leguma din fiecare grupa de culoare, ne asiguram suficiente vitamine si atioxidanti, dar si o alimentatie variata, bogata in arome si gusturi.

Prima culoare este cea alb-verzui, fiind caracteristica legumelor din familia cepei (ceapa, usturoiul, telina, andivele, anghinarea, sparanghelul, prazul, arpagicul) si reprezinta o sursa bogata de antioxidanti ce pot impiedica dezvoltarea tumorilor maligne.

A doua culoare este verdele, care este data legumelor si fructelor de un antioxidant ce stabilizeaza structura ADN-ului celular si elibereaza enzime ce neutralizeaza, la nivelul ficatului, divese substante ce pot cauza cancer. Legume de culoare verde sunt: broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida etc.

A treia culoare este galben-verdele si este data de luteina si zeaxantina, care neutralizeaza diversi carcinogeni, ce sunt capabili sa altereze transmiterea corecta a informatiei genetice.  Legumele si fructele de aceasta culoare sunt ardeii, avocado, porumbul, castravetii, fasolea verde, mazarea, salata, spanacul, dovleceii, pepenele galben, kiwi etc.

A patra culoare este galben-portocaliul, culoare ce se datoreaza prezentei unei substante ce poate inhiba sinteza de colesterol. Acesta substanta este necesara cresterii, de aceea este important sa integram cat mai multe fructe si legume de aceasta culoare in meniul copiilor. Alimentele ce se incadreaza in aceasta categorie de culoare sunt portocalele, tangerinele, nectarinele, piersicile, papaya etc.

A cincea culoare este portocaliul si este data fructelor si legumelor de alfa si beta caroteni, antioxidanti ce imbunatatesc comunicarea celulara si au rol in prevenirea cancerului pulmonar. Legumele si fructele bogate in acesti antioxidanti sunt morcovii, mango, caisele, cantalupul, dovleacul, cartofii dulci etc.

A sasea culoare este rosul si este data de licopen. Licopenul este o substanta ce produce anumite enzime care ne protejaza celulele de actiunea ultravioletelor si lupta pentru prevenirea cancerului pulmonar, de san sau de prostata. Cea mai buna sursa este reprezentata de rosii, mai ales pasta de tomate facuta in casa, dar se gaseste si in pepenele rosu, grapefruit-ul roz, capsuni etc.

Cea de-a saptea culoare este rosu-violetul. Aceasta culoare provine de la o serie de elemente cu au ca efect  blocarea inmultirii vaselor tumorale si legarea celulelor cancerigene de ADN-ul celular, protejandu-ne astfel de cancerul gastro-intestinal. Alimentele care contin aceste elemente sunt merele rosii, ardeii rosii, afine, coacaze, cirese, merisoare, struguri rosii, prune, rodii, pere rosii, vinul rosu etc.

In concluzie, pentru un sistem imunitar puternic si o sanatate de fier, trebuie sa consumam cat mai multe legume si fructe organice. Acestea, pe langa vitaminte si antioxidanti elementari, contin si substante fitochimice vitale, ce neutralizeaza substantele canceroase ce se acumuleaza in tesuturile organismului si de care nu putem scapa cu usurinta.

Citeste si despre