Tort dietetic de inghetata de vanilie, ciocolata si fructe de padure

| | Actualizat: 2017-01-12 14:15:59

Inghetata, chiar daca de cele mai multe ori e un desert simplu si racoros pe timp de vara, se poate transforma intr-un tort grozav de aratos si delicios pe masura. Folosind si indulcitor natural, dar si iaurt in loc de frisca, am transformat acest desert intr-unul putin mai dietetic astfel incat o felie generoasa de tort nu va produce deloc mustrari de constiinta.

Portii

15 portii

Timp de preparare

3 ore

Ingrediente

Blat

75 g unt
2 oua medii
100 g indulcitor Green Sugar
120 g faina
20 g cacao
100 ml iaurt
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1 praf sare
1 lingurita extract de vanilie

Inghetata

500 ml lapte
4 oua
8 linguri indulcitor Green Sugar
1 pastaie vanilie
400 ml iaurt grecesc 10% grasime
2 linguri miere
1 lingura suc de lamaie
100 g ciocolata neagra
100 g fructe de padure

Decor

frisca
fructe de padure

Valori nutritionale (portie 128 g)

169,57 kcal / 709,18 Kj Valoare energetica
7,26 g Proteine
6,43 g Total zaharuri
14,42 g Total lipide
8,13 g Total acizi grasi saturati
4,27 g Total acizi grasi mononesaturati
0,83 g Total acizi grasi polinesaturati
2,91 g Fibre
0,16 g Sodiu

Mod de preparare

Untul moale la temperatura camerei il mixam cu Green Sugar pana cand devine cremos si aerat. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.

Separat amestecam faina alba cu cacao, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Punem jumatate dintre ingredientele uscate peste crema de oua si unt si mixam usor. Turnam iaurtul, extractul de vanilie, apoi restul de ingrediente uscate si mixam din nou.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de 20 cm diametru. Turnam compozitia in tava si coacem blatul timp de 30-35 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul la racit pe un gratar.

Pastaia de vanilie o despicam cu un cutit cu varf ascutit si scoatem semintele cu grija. Punem laptele pe foc impreuna cu semintele si pastaia de vanilie si lasam pana cand ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam la infuzat pentru 30 de minute.

Dupa jumatate de ora scoatem pastaia de vanilie si punem laptele din nou pe foc. Galbenusurile le frecam cu 4 linguri zahar pana cand se albesc usor la culoare. Punem 2-3 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede ca sa nu obtinem omleta. Apoi procedam invers, turnam crema de oua peste lapte si punem din nou pe foc mic, mic. Lasam pe foc pana se ingroasa usor, in jur de 10 minute. Nu se va ingrosa la fel de mult ca o crema, ci va fi ca o smantana mai lichida.

Crema nu trebuie sa fiarba, de aceea focul trebuie sa fie foarte mic si de preferat e sa folosim o oala cu fund gros.

Luam o treime din crema si o amestecam cu ciocolata bine de tot, pana cand obtinem o compozitie omogena. Lasam cremele la racit.

Separat amestecam iaurtul cu mierea si lamaia. Luam o treime din iaurt si o adaugam in crema de ciocolata, restul il punem in crema de vanilie.

Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adaugam apoi cele 4 linguri de zahar ramase, pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Luam o treime din spuma de albusuri si o adaugam in crema de ciocolata, cu miscari de jos de sus. Punem compozitia intr-un vas termorezistent si il dam la congelator pentru 2 ore.

Restul de albusuri il incorporam usor in crema de vanilie, apoi impartim compozitia in doua. Jumatate o vom lasa asa, iar in cealalta jumatate vom pune fructele de padure zdrobite cu furculita sau cu blenderul. Punem cele doua compozitii in vase separate la congelator.

Din jumatate in jumatate de ora vom amesteca in toate cele 3 feluri de inghetata pentru a sparge acele de gheata.

Dupa 2 ore scoatem inghetata de ciocolata din congelator si o punem intr-o forma rotunda cu diametru 16 cm pentru inca o ora pentru a se intari cat mai bine.

Cand inghetata de ciocolata e suficient de tare, trecem la asamblare. Luam inghetata de fructe de padure si o punem in forma in care am copt tortul. Asezam in mijloc inghetata de ciocolata, iar lateralele le umplem cu inghetata de vanilie. Deasupra punem blatul de cacao (nivelat) si dam din nou la congelator pentru inca 2-3 ore.

Scoatem tortul de inghetata din congelator si-l rasturnam pe un platou. Decoram tortul cu frisca si fructe de padure apoi il lasam jumatate de ora la temperatura camerei pentru a se putea taia frumos.

Sursa: enjoydessert.blogspot.ro

Citeste si despre