Bankingul de celule stem, o decizie informata

| | Actualizat: 2016-04-08 15:35:27

Sangele a fost dintotdeauna asociat cu viata. Importanta acestuia este relevata si de aparitia la numai 2 saptamani de la momentul conceptiei, a hematopoiezei fetale la nivelul celulelor din sacul vitelin. Hematopoieza reprezinta procesul prin care iau naÅŸtere celulele sanguine mature, functionale (hematii, leucocite, trombocite). 

Toate celulele sanguine, inclusiv cele apartinand sistemului imunitar iau nastere dintr-o singura categorie de celule cu o structura primara si caracteristici unice, denumite celulele stem hematoformatoare (hematopoietice)

Daca dupa nastere hematopoieza are loc doar la nivelul maduvei osoase, in perioada intrauterina aceasta se desfasoara si la nivelul ficatului fetal. intre saptamana a 10 a si a 20 a de sarcina ficatul este principala sursa de celule sanguine, pentru ca ulterior  odata cu dezvoltarea maduvei osoase sa apara un proces de migrare a celulelor stem hematoformatoare dinspre ficat inspre maduva.

Acest proces se desfasoara pana la momentul nasterii, explicand de ce sangele recoltat din cordonul ombilical contine celulele stem hematoformatoare ale copilului. 

La scurt timp dupa nastere si ulterior pe parcursul vietii, celulele stem hematoformatoare si celulele progenitoare (definite ca stadii intermediare de diferentiere si maturare ale celulelor sangvine)  vor fi prezente doar la nivelul maduvei osoase.

In sangele periferic vor exista doar cele 3 tipuri de celule sanguine adulte: hematiile sau globulele rosii, responsabile de transportul oxigenului la tesuturi, leucocitele sau globulele albe, apartinand sistemului imunitar cu rol in apararea organismului si trombocitele sau placutele sanguine, cu rol in coagularea sangelui si oprirea sangerarilor.

Valoarea sangelui ombilical, ca si sursa de celule stem hematoformatoare si celule progenitoare utilizabile pentru transplant a fost pusa in evidenta doar la inceputul anilor ’80, prin cercetarile realizate de dr. Hal. E. Broxmeyer  in colaborare cu Edward A. Boyse si ulterior, incepand cu anul 1988 a fost confirmata clinic, prin transplanturile efectuate cu succes.

Pana  la acel moment sangele ombilical era considerat doar un "deseu biologic", fiind distrus dupa nastere odata cu placenta si cordonul ombilical. Si in prezent, in cazul in care nu se realizeaza recoltarea la nastere, acesta este distrus. 

Dar, de ce parintii ar opta pentru recoltarea si stocarea grefelor de sange ombilical? Care sunt avantajele oferite de bankingul familial? 

Bankingul de sange ombilical inseamna prezervarea celulelor stem din proba de sange ombilical recoltata la nastere sub forma de grefa depozitata sub forma inghetata (criogenata) pe durata indelungata (zeci de ani).  

Cele mai importante 7 avantaje asociate bankingului familial de sange ombilical sunt: 

  • Obtinerea unei grefe de celule stem hematoformatoare in modul cel mai facil si lipsit de riscuri, posibil doar la momentul unic  al nasterii 
  • Disponibilitatea imediata a grefei de sange ombilical pentru utilizare terapeutica, in caz de urgenta chiar si in 24 h. Aceasta este posibil in conditiile in care pregatirea grefei se realizeaza imediat dupa nastere iar ulterior, grefa este depozitata in conditii de criogenare pe perioada nedeterminata. Factorul timp este cu atat mai important in cazurile de boala cu evolutie rapida sau a celor marcate de aparitia unor complicatii severe. 
  • Potentialul de utilizare a grefei depozitate atat  pentru copilul la a carui nastere s-a efectuat recoltarea, cat si pentru alti membri ai familiei compatibili imunologic. Pentru frati avand aceeasi parinti  exista sanse de 25 %,  pentru o compatibilitate “perfecta”, de 100 %  (perfect match) 
  • Disponibilitatea unei grefe de celule stem "tinere" ca la momentul recoltarii,  fara a fi afectate de factorii de mediu (ex. Radiatii , infectii, medicamente medulotoxice), de trecerea timpului, de boli  sau de contaminare a grefei autologe (proprii) cu celule tumorale (ex. in limfoame; mielom multiplu) 
  • Avantajele oferite de "imaturitatea" celulara si imunologica,  particularitatea definitorie a celulor stem din sangele ombilical comparativ cu sursele de celule stem disponibile dupa nastere (maduva osoasa sau sangele periferic). Aceasta se traduce printr-o capacitate de mai mare multiplicare celulara, capacitatea de a da nastere si altor tipuri de celule diferite de cele din sange si o toleranta imunologica mai crescuta fata de organismul primitor.

Toleranta imunologica inseamna:

* un numar mai redus de criterii de compatibilitate imunologica (6 pentru sangele ombilical, versus 8 sau 10 care trebuie indeplinite in caz de transplant cu maduva osoasa sau sange periferic) si conditii mai laxe (compatibilitate partiala) care trebuie indeplinite de catre donator si primitor, pentru ca  o grefa de sange ombilical sa poate fi transplantata la o alta persoana, inrudita sau nu, cu copilul la a carui nastere s-a efectuat recoltarea.

Ca urmare, sansele de a se putea indeplini conditiile de compatibilitate imunologica donator - primitor si astfel, de a se putea folosi o grefa de sange ombilical sunt mai mari

*o incidenta si severitate mai redusa a complicatiilor imunologice de tipul bolii grefa contra gazda si o calitate mai buna a vietii postransplant, celulele tinere si mai putin exprimentate imunologic din grefa fiind mai putin "agresive" fata de organismul primitor. 

      • Risc redus de transmitere a unor infectii virale latente cu relevanta pentru evolutia posttransplant (ex. Infectia cu Citomegalovirus)
      • Existenta unui mare potential de extindere a utilizarilor terapeutice a grefelor de sange ombilical in noul domeniu al medicinei regenerative, considerate avangarda terapeutica a secolului XXI. Rezultatele studiilor clinice finalizate sau a celor in derulare, intr-un numar din ce in ce mai mare reprezinta un important argument in favoarea reevaluarii interesului fata de bankingului familial de sange ombilical.

          Despre ce inseamna bankingul de sange ombilical si ce reprezinta medicina regenerativa, pentru viitorul medicinei veti putea afla in urmatoarele articole. 

          Dr. Speranta Arciudean

          Citeste si despre