6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre pielea bebelusului tau

| | Actualizat: 2015-06-30 18:10:23

6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre pielea bebelusului tau

Tu cat de bine ai ajuns sa cunosti nevoile pielii bebelusului tau? In primele luni dupa nastere, este mai delicata si mai subtire decat crezi, fiind cu 50% mai putin groasa decat pielea unui adult. Acest lucru inseamna ca merita toata atentia ta, daca vrei ca micutul tau sa aiba o piele mereu catifelata si sanatoasa.

Secretia de sebum scade rapid incepand cu momentul nasterii, lasand pielea bebelusului extrem de vulnerabila. Iata de ce cazurile de piele uscata in saptamanile imediat urmatoare nasterii sunt frecvente. 

Pregateste-ti arsenalul personal de informatii esentiale despre nevoile pielii micutului tau, astfel incat sa preintampini orice problema cutanata ti-ar putea umbri experienta magica a maternitatii.

Dupa nastere, pielea sufera un proces de descuamare

In primele saptamani dupa nastere, pielea bebelusilor trece printr-un proces de uscare si descuamare fiziologica. Poti sa observi scuame mici, comparate adesea cu taratele de grau (descuamare furfuracee) sau scuame mari, in fasi, mai ales pe  trunchi palme si talpi. 

Nu este o varsta fixa la care apare sau o durata precisa a acestei descuamari: la unii sugari apare mai devreme, la altii mai tarziu. La bebelusii nascuti prematur acest proces este mai intens si uneori mai indelungat. 

Dupa baita, aplica un strat subtire de ulei de corp pentru bebelusi (Ulei de corp cu musetel sub forma de gel JOHNSON’S® Baby Oil) si evita frecarea pielii si utilizarea excesiva a sapunului (care irita pielea). 

Baitele fierbinti sau indelungate usuca pielea bebelusului

Daca esti tentata sa speli bebelusul dupa orice murdarie, cat de mica, trebuie sa stii ca nu este tocmai indicat. Specialistii sustin ca imbaierea frecventa indeparteaza uleiul care se gaseste in mod natural pe pielea bebelusului, care are rolul de a o proteja de factorii externi nocivi. 

In acest caz, pielea ramane vulnerabila la tot soiul de agenti patogeni cu care intra in contact, iar micutul este mai predispus problemelor dermatologice.

Ai grija ca apa sa nu fie niciodata fierbinte, doar calduta, si sa aplici imediat dupa baie o lotiune de piele hidratanta pentru bebelusi. Te vei indragosti de Lotiunea JOHNSON’S® Baby, dovedita clinic a fi blanda si delicata.

Hainutele noi, dar nespalate, pot afecta pielea bebelusului

Spala de fiecare data hainutele noi cu un detergent delicat inainte de purtare. Exista posibilitatea ca germenii care se gasesc pe ele sa produca iritatii si sa favorizeze dezvoltarea unor probleme dermatologice mai grave.

Spala hainutele numai cu detergent special pentru bebelusi, antialergic, fara parfumuri sau substante toxice. Asigura-te ca sunt clatite foarte bine!

Materialele sintetice cresc riscul bolilor cutanate la bebelusi

Hainutele care intra in contact cu pielea bebelusului sunt foarte importante pentru prevenirea afectiunilor dermatologice. Ele trebuie sa fie confectionate numai din materiale naturale, moi, precum bumbacul, care este bland cu pielea sensibila a micutului tau. Hainutele din bumbac permit pielii sa respire, dar ajuta si la absorbtia transpiratiei, evitandu-se astfel iritatiile.

Majoritatea afectiunilor cutanate la bebelusi dispar de la sine

Poti sa te astepti sa apara mici vanatai, iritatii, eczeme sau diverse eruptii cutanate. Unele sunt cauzate de iritatia de la scutec, altele de dermatita seboreica, dermatita atopica etc. Alte probleme frecvente mai sunt considerate si matreata de sugar (coji pe scalp), pielea uscata, iritatia de la caldura etc. Astfel de afectiuni sunt temporare si de cele mai multe ori dispar de la sine., dar pot fi si prevenite cu ajutorul unor masuri adecvate de ingrijire.

Cremele protectoare trebuie aplicate doar pe pielea perfect curata

Cremele pentru bebelusi trebuie sa fie aplicate intotdeauna pe pielea perfect  curata (fara urme de urina sau fecale), altfel facilita inrosirea si iritarea zonelor genitale si a funduletului, deoarece vor fixa foarte bine pe piele reziduurile organice. Si orice ai face, ai grija sa folosesti produse de ingrijire sigure, precum gama JOHNSON’S® Baby utilizata cu incredere de mamici, de mai bine de 100 de ani.

Citeste si despre