Cum tratam juliturile si taieturile celor mici

| | Actualizat: 2022-10-11 11:18:47

Juliturile, zgarieturile si taieturile sunt accidente la ordinea zilei cand ai un copil. Cei mici isi doresc sa exploreze totul in jur si nu sunt mereu foarte atenti sa nu se accidenteze. Este important atunci sa stii cum sa intervii si ce produse sa folosesti.

O julitura sau o taietura nu sunt, de obicei, ceva foarte grav, insa netrate corespunzator se pot infecta si pot deveni mai problematice decat ai crede. Cum sa tratam, deci, corect juliturile si taieturile celor mici? Chiar daca ai crede ca e simplu, sunt cateva detalii care pot face diferenta. O zgarietura trebuie acoperita cu un plasture sau nu? Cand pui comprese si cand nu pui? Speli doar cu apa sau dezinfectezi cu alcool sau iod? Care dintre cele trei este cel mai indicat?

Tratamentul corect poate grabi vindecarea

Bubele de orice fel pe care le fac copiii trebuie tratate corespunzator pentru a micsora timpul de vindecare si pentru ca urmele sa fie cat mai putin vizibile. Pentru asta, trebuie sa scadem riscul de infectare.

Cum procedezi cand copilul se taie, pas cu pas


1. Spala-te pe maini cu apa si sapun, pentru a evita sa transferi germeni de pe maini in interiorul ranii.


2. Aplica presiune la locul taieturii, daca sangerarea nu se opreste rapid de la sine. 


3. Curata taietura cu apa din abundenta: turnati apa rece pe rana aproximativ un minut pentru a indeparta orice corp strain, cum ar fi nisipul, iarba, praful. Daca observi in continuare un corp strain in interiorul ranii, inlatura-l cu o penseta dezinfectata in prealabil cu alcool sanitar. Spala apoi pielea din jur cu apa rece si sapun (atentie ca sapunul sa nu ajunga direct pe rana pentru ca poate provoca usturime).„Rezistati tentatiei de a aplica apa oxigenata, iod sau alcool direct pe rana. Acestea pot irita tesutul, ceea ce poate ingreuna procesul de vindecare. Tamponati zona cu un pansament uscat, pentru a indeparta urmele de lichid” - dr. Danelle Fisher, medic pediatru.


4. Aplica pe rana un unguent pentru leziuni si infectii cutanate cu antibiotic, care trateaza, vindeca si previne suprainfectarea. Foloseste un produs cu o combinatie de doua antibiotice topice, care actioneaza sinergic asupra unui spectru larg de bacterii ce pot determina infectii. Acest gen de medicament este bine sa il ai mereu in casa si chiar in kitul de prim ajutor pe care il porti dupa tine oriunde, in parc sau in vacante. El poate fi util pentru orice membru al familiei care sufera un accident care se lasa cu julituri sau taieturi, dar si in cazul unor eczeme sau al unor arsuri, ori ale unor infectii precum cele ce apar la radacina firului de par sau la nivelul degetelor (panaritii).


5. Aplica un bandaj sau un plasture pe rana si schimba-l apoi zilnic sau de fiecare data cand se uda ori se murdareste. De cate ori schimbi pansamentul, rana trebuie curatata din nou, iar unguentul cu antibiotic trebuie reaplicat. 


6. Cand rana prinde coaja, puteti renunta la pansament, cu conditia sa va asigurati ca acea crusta nu va fi rupta. In caz contrar, vindecarea va fi intarziata, iar semnul ramas va fi mai vizibil.


Cum tratezi o julitura, pas cu pas


1. Spala-te pe maini inainte de a atinge zona din jurul ranii si vorbeste-i copilului pe un ton calm, asigurandu-l ca il vei ajuta cat de repede poti.

2. Aplica presiune la locul leziunii pentru a opri sangerarea; in cel mult 15 minute ar trebui sa nu mai curga sange si sa poti interveni.

3. Spala rana cu apa curata, rece, pentru a te asigura ca ai indepartat orice corp strain sau reziduu; nu freca rana.

4. Curata locul cu solutie salina sau cu o solutie antiseptica diluata, pentru a nu provoca usturimi copilului. Curata bine si locul din jurul ranii, cu un prosop inmuiat in apa calduta; evitati tampoanele de vata sau pansamentele sterile pentru ca exista riscul ca fibre de material sa se agate in rana.

5. Aplica pe rana un tratament cu antibiotice topice cu spectru larg, fie sub forma de unguent, fie sub forma de pulbere,si apoi acopera rana cu un pansament steril, care sa nu se lipeasca direct de ea.

6. Curata zilnic rana si invata copilul sa nu rupa coaja care se va forma la suprafata ei, pentru a nu se alege cu un semn de buna purtare prea vizibil.

Citeste si despre