Taieturi si zgarieturi la copii: Primul ajutor

| | Actualizat: 2022-10-11 13:57:33

Taieturile si zgarieturile sunt ceva obisnuit in copilarie si nu ar trebui sa sperie pe nimeni. Mai ales daca sunt tratate corect din prima clipa, ele se vor vindeca rapid si fara semne evidente. Primul ajutor in caz de taieturi si zgarieturi este, insa, foarte important.

Cum intervenim cand copilul se taie sau se zgarie

Primul ajutor in cazul leziunilor minore este, din pacate, neglijat de multi, iar acest lucru poate duce la complicatii. O taietura care nu este curatata corespunzator si rapid poate ajunge sa se suprainfecteze; o zgarietura banala poate ajunge sa lase un semn urat daca nu se iau rapid masurile necesare.

Primul pas este curatarea ranii. Daca vorbim de o taietura sau o zgarietura minora, superficiala, rana trebuie spalata cu apa din abundenta, pentru curatarea reziduurilor ce pot provoca infectarea. Se poate folosi si sapun, cu conditia ca rana sa fie clatita cu apa din abundenta; evitati, de preferat, solutiile antiseptice, mai ales ca unele pot provoca reactii alergice sau disconfort major in mometul aplicarii. 

Aplicati un unguent sau o pulbere cu antibiotic pe rana si apoi bandajati cu un pansament steril sau cu un plasture, pe care le veti schimba cel putin o data pe zi, daca nu se murdaresc sau se uda. 

Ranile mai adanci au nevoie de o atentie sporita

Nu toate zgarieturile sunt banale, iar taieturile trebuie tratate cu maxima responsabilitate, mai ales daca sunt adanci. Clatiti rana cu apa din abundenta si apoi aplicati presiune directa si constanta pentru a opri sangerarea. In mod normal aceasta ar trebui sa se opreasca in circa cinci minute, dar in cazul in care sangele continua sa tasneasca, poate ar fi mai bine sa mergeti la un medic. 

Cand sangerarea s-a oprit, spalati din nou rana cu apa si sapun, iar apoi clatiti bine, pentru a inlatura orice reziduu. Puteti folosi si o solutie antiseptica pentru igienizarea ranii, iar daca aceasta este prea mare sau prea adanca, cereti sfatul unui medic.

Daca taietura sau zgarietura poate fi tratata acasa, continuati sa acordati primul ajutor:

• asigurati-va ca rana este curata si ca nu exista niciun corp strain in interiorul ei.

• tamponati cu un pansament uscat zona din jurul ranii, pentru a inlatura orice picatura de apa

• aplicati un medicament antibacterian sub forma de pulbere sau unguent la nivelul pielii. Pe piata a revenit recent un tratament care grabeste vindecarea si previne suprainfectarea, potrivit pentru toti membrii familiei, dupa varsta de 2 ani. Acesta are in compozitie doua antibiotice topice cu spectru larg de actiune asupra bacteriilor si este optiunea perfecta in cazul unor incidente precum taieturile sau zgarieturile. Unguent sau pulbere, medicamentul va forma o pelicula protectoare la suprafata ranii si va impiedica microorganismele sa patrunda in adancimea ei, unde pot provoca infectii.

• aplicati un bandaj sau un plasture pentru ca rana sa fie protejata pana la formarea unei cruste; pansamentul trebuie schimbat macar o data pe zi si se poate renunta la el cand rana este complet inchisa. Cand copilul este prea mic pentru a intelege ca nu este bine sa rupa coaja ranilor, puteti pune un plasture peste ele pana cand ea se va desprinde de la sine. 

Dupa ce ati acordat primul ajutor, incepe, practic vindecarea. Daca, insa, copilul s-a taiat intr-un obiect ruginit sau intr-o sticla foarte murdara, ori daca rana a fost provocata de muscatura unui animal sau a altui copil, ar fi bine sa mergeti cu el la medic. Atunci cand leziunea este foarte adanca, mai ales in zone in care ar putea fi afectati nervi sau tendoane, din nou ar fi indicata o vizita la urgente. 

In caz ca nu exista motive de ingrijorare, tratamentul local la domiciliu cu antibiotic sub forma de unguent sau pulbere ar trebui sa fie suficient pentru o vindecare rapida si completa.

Citeste si despre