Laptele, un aliment complet si la indemana

| | Actualizat: 2014-08-07 14:49:08

Laptele este alimentul complet, indispensabil in alimentatia copiilor. Este combinatia perfecta si echilibrata de apa, glucide, grasimi minerale, proteine si vitamine atat de necesare pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a celor mici. Stim cu totii ca este o sursa excelenta de calciu si nu ar trebui sa treaca o zi fara ca micutii nostri sa nu consume cel putin o cana de lapte, de preferinta UHT, adica pasteurizat la temperatura inalta, deoarece este usor de pastrat si depozitat si este cel mai sigur pentru consum.

Sa ne reamintim ce contine laptele si de ce specialistii recomanda consumul a 2-3 portii de lapte si produse lactate pe zi, o portie de lapte insemnand o cana de lapte.

In primul rand, laptele contine multa apa (87%), de aceea laptele este foarte hidratant si este o optiune buna pentru copii si pentru noi cand ne este sete sau dupa efort. In plus, contine proteine de foarte buna calitate, grasimi foarte usor de digerat, glucide, bacterii lactice, vitamine si mai ales minerale (precum calciu, magneziu, fosfor).

De aceea este un aliment satios, hranitor, usor de digerat, care contribuie in mod esential la dezvoltarea armonioasa a organismului copilului.

Cat lapte trebuie sa bea zilnic copilul, in functie de varsta?

Este bine sa avem mereu in vedere sa pastram un echilibru in alimentatia si in viata copilului nostru. Trebuie sa consume o alimentatie variata, in proportii echilibrate, cu moderatie si sa fie alimente sanatoase, minim procesate (pentru siguranta noastra). E bine sa fim atenti, ca parinti sau bunici, la continutul de sare(sodiu), grasimi si glucide, reducand la minim grasimile saturate si zaharul sau dulciurile rafinate.

Laptele, alaturi de legume, fructe, cereale si surse de proteine, nu trebuie sa lipseasca in nicio zi. De asemenea, alegem ce, cat si cum preparam alimentele in functie de nivelul de activitate fizica, starea de sanatate a copilului si varsta lui. Nevoile de proteine si minerale variaza in functie de acesti factori.

La masa, pe langa lapte se vor regasi si produsele derivate din lapte, cu o atentie sporita asupra grasimilor si sodiului. Iar pentru cazurile rare de intoleranta la lactoza, exista solutii (precum laptele fara lactoza).

Iata un infografic care iti poate oferi cateva informatii interesante despre necesarul de calciu si nu numai.

Citeste si despre