Slabeste cu lapte, dar ramai sanatos

| | Actualizat: 2009-11-30 09:33:00

 

Laptele poate fi un aliat in lupta cu kilogramele. S-a descoperit ca prezenta acidului linoleic conjugat in lapte (un acid gras cu legaturi duble conjugate, cunoscut si sub numele de acid rumenic) te poate ajuta sa scapi de surplusul de grasime din tesuturi.

Daca adaugam si faptul ca grasimea laptelui are un efect protector impotriva mai multor tipuri de cancer (piele, san, stomac si colon) cred ca nu ne mai ramane nici un motiv sa ocolim laptele (daca o faceam pana acum).

Grasimea laptelui are si un efect protectiv impotriva deteriorarii dintilor, acest efect fiind atribuit partial adsorbtiei grasimii pe suprafata dintilor la om si partial efectului antimicrobian al acizilor grasi nesaturati din lapte.

Acidul rumenic sau CLA (Conjugated Linoleic Acid) are cea mi mare concentratie in laptele integral (5.5mg/g de grasime), urmand in ordine descrescatoare untul, smantana, branza.

Acidului linoleic conjucat CLA i-au fost atribuite numeroase proprietati fiziologice.

Beneficiile lui de sanatate includ:

• activitate anticarcinogenica;

• activitate antilipogenetica – studiile au aratat ca o dieta cu 1.4 – 6.8g/zi de CLA reduce grasimea corporala cu pana la 22%. Efectul este mai vizibil in cazul grasimii abdominale.

• activitate anitaterosclerotica;

• activitate antidiabetogenica;

• modulator al metabolismului lipidic si a functiei imune.

Consumul laptelui poate avea un efect benefic, fara costuri aditionale pentru suplimente orale sau fara modificari daunatoare pentru dieta.

Persoanelor care decid sa tina regim evitand produsele lactate, trebuie sa li se spuna ca o cana de lapte degresat are numai 80 calorii si ZERO grasimi. In plus, aduce ¼ din necesarul zilnic de calciu (1200mg).

Adultii ar trebui sa bea 1L de lapte/zi pentru a-si acoperi necesarul de calciu. De fapt, oamenii care au diete bogate in calciu, pot cantari mai putin, iar corpul lor poate avea mai putine grasimi.

Citeste si despre