Pana la vreo 20 de ani nu am baut niciodata lapte din comert si nici nu am mancat oua cumparate de la magazin. Pana la 20 de ani am mancat doar ocazional carne de la "alimentara". De legume de la suprermarket nu era cazul in acei ani.
Toata mancarea venea de la bunici de la tara, nu pentru ca eram saraci, ci pentru ca asa au considerat parintii mei ca era mai bine pentru noi. Cand m-am facut "mare" si am inceput sa mai ies in lume, am crezut ca sunt mai interesanta daca-mi cumpar de la magazin hrana, crezand, total gresit, ca cea de la tara nu e tocmai cool.
Cativa ani am trait cu impresia asta, pana cand mi-am dat seama ca-mi este dor de gustul de lapte proaspat muls, de rosiile carnoase, cu textura catifelata si mirosul care umplea toata bucataria. Dar, vaca nu mai era, asa ca mi-e si acum ciuda pe timpul pe care l-am pierdut.
Mi-a fost si mai ciuda cand au venit pe lume copiii. Deja realizasem ca toata hrana asta industrializata, care umple 99% din rafturile magazinelor, nu este ceea ce imi doresc pentru ei. Dar "sursa" noastra de alimente era deja prea batrana ca sa mai creasca zeci de pui si gaini, sa sape gradina si sa se lupte cu vacile. Noi eram la oras, asa ca la multe dintre ele a renuntat din lipsa de putere si de ajutor.
Alimentele ecologice, o alternativa corecta pentru cresterea sanatoasa a copiilor nostri
Asa ca ne-am indreptat atentia catre alimentele ecologice. Am considerat-o singura alternativa corecta pentru cresterea sanatoasa a copiilor. Nu doar pentru ei am ales acest stil de alimentatie, ci si pentru noi. Copiii au nevoie de parinti sanatosi ca sa poata creste mari.
Unul dintre motivele pentru care am facut acest lucru este ca in agricultura bio exista mult mai multa rigoare si nu se folosesc substante chimice care pun in pericol sanatatea. In plus, sunt mult mai strict controlati decat producatorii clasici, asa ca am credinta ca sunt mult mai curate. Acest lucru se traduce prin faptul ca au un continut mai ridicat de vitamine si minerale, care sunt absolut necesare pentru sanatatea noastra. Unde mai pus si faptul ca sunt mult mai gustoase decat suratele lor din agricultura conventionala. Alimentele bio sunt mult mai putin procesate, folosirea aditivilor alimentari este limitata prin legislatie.
Evident, nu putem sa avem absolut tot de ne inconjoara ecologic, dar este bine sa ne stradui ca tot mai multe sa corespunda acestei categorii. Uneori bugetul este cel care ne impiedica sa punem in cos un produs ecologic, dar daca studiem ofertele de pe piata vom vedea ca exista si alimente ecologice care au acelasi pret cu cele conventionale. Fie ca vorbim despre mancare, detergenti sau cosmetice, avem de unde alege. Chiar si cand vine vorba de mancare pentru prichindeii nostri, avem la dispozitie o gama destul de variata de mancare sanatoasa. Piureurile din fructe ecologice au devenit preferatele noastre in ultimele saptamani si sunt un adevarat deliciu pentru micutii de peste 1 an!
Trebuie doar putina rabdare pentru a gasi ceea ce avem nevoie, la un pret care sa nu ne faca sa dam inapoi de la o viata mai sanatoasa si mai gustoasa.