Iti doresti un copil sanatos, care sa se dezvolte armonios inca din primele luni de viata? Acest lucru este posibil daca tii cont de cel mai important factor – alimenatia!
In calitate de parinte, tu esti cel care formeaza obiceiurile alimentare ale bebelusului, incepand cu diversificarea! Echilibrul nutritional este cheia unei diversificari corecte, de avut in vedere pe parcursul intregii zile, incepand de la micul dejun pana la masa de seara.
Profesorul dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie, ne explica care este importanta cerealelor in dieta sanatoasa a bebelusului:
"Sunt tot mai multi sugari si copii mici care in ultimii ani se prezinta la medicul de familie sau la spital suferind de constipatie. Aceasta inseamna ca respectivul copil are dificultati legate de discomfort, fenomene dureroase abdominale si balonare la nivelul intestinelor din cauza unor procese fermentative. In multe situatii, defecatia este dificila si dureroasa, putand provoca fisuri anale si eliminari de sange in scaun. Pe de alta parte la copiii mai mari, aceste fenomene creaza anxietate si amanarea momentului de defecatie cu 2 sau mai multe zile. Ulterior, copilul constata ca defecatia din picioare este mai putin dureroasa si, cu timpul, se constata pierderi de materii fecale care pateaza chiloteii si astfel copilul dezvolta fenomenul de defecatie involuntara.
Rolul cerealelor in oprirea acestor evolutii este esential deoarece acestea asigura progresia bolului alimentar la nivelul intestinelor.
In anumite situatii, cand se constata o carenta de fier, se poate opta pentru formule de cereale imbogatite cu fier. Iar pentru sugari (0-1 an) este de preferat utilizarea de cereale fara gluten."
Diversificarea este un proces complex pentru bebelus, dar si pentru tine. De aceea, inainte de toate, pregateste-te sufleteste pentru o adevarata aventura si incearca sa iti imaginezi cat de stranie poate sa fie, la inceput, senzatia de mancare intr-o gurita obisnuita, pana acum, doar cu gustul si consistenta laptelui. In timp ce il hranesti, gandeste-te ca bebelusul uimit si curios se va transforma in curand intr-un copilas gata sa preia in manutele sale "fraiele": in cazul nostru, lingurita. Sau ca in curand va incepe sa mestece, ceea ce va contribui nu doar la dezvoltarea aptitudinii sale de a se hrani independent, ci si la intarirea muschilor pe care ii va folosi la vorbit!
Regula cea mai importanta pentru a-i imprima copilului obiceiuri de hranire sanatoasa este sa ii fie oferite spre testare cat mai multe gusturi. Daca intampini dificultati, nu te descuraja, fii optimista si adapteaza-te la ritmul bebelusului, care este unic si nu trebuie comparat cu al altui copilas. Poate dura pana la 15 incercari pentru ca bebelusul sa accepte unele feluri de mancare, tentative intre care iti recomandam sa faci pauze de cateva zile!
Iti vei aminti mereu cu drag de primele mese cu hrana solida asa ca acele momente merita filmate sau fotografiate!