Aftele la bebelusi

| | Actualizat: 2008-08-13 00:00:00

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Mihaela Staicu

 

Aftele bucale sunt o situatie destul de comuna in cazul bebelusilor mai ales in primele luni de viata, dar pot aparea si in cazul copiilor mai mari.

Aftele bucale sunt o afectiune a mucoasei bucale caracterizate prin aparitia de mici leziuni la niveul cavitatii bucale. Acestea sunt destul de dureroase si dispar in general fara tratament in 7-14 zile. Daca ti se pare insa ca situatia nu se imbunatateste, o vizita la medic te poate ajuta. El iti poate prescrie un unguent pe care sa-l aplici pe zonele afectate.

In cazul in care alaptezi, medicul iti va recomanda sa aplici si pe sanii tai acelasi tratament ca si pentru gurita bebelusului, asa incat aftele sa nu-ti fie transmise tie sau invers.

Aftele bucale reprezinta de fapt infectia cavitatii bucale cu o ciuperca. Aceeasi care duce la infectia zonei scutecului. Sistemul digestiv este cel care face legatura dintre ele.

Aftele bucale reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni in randul bebelusilor si, desi nu pot fi considerate periculoase, aftele sunt neplacute si pot face bebelusul sa refuze alimentatia din cauza durerilor pricinuite mai ales la contactul cu alimentele. 

Aftele bucale se prezinta sub forma unor puncte albicioase care pot sa apara pe gingii, pe limba, dar mai ales pe partile laterale ale gurii sau pe interiorul buzelor. Atunci cand se incearca indepartarea lor, in general dupa ele raman puncte rosii care pot chiar sangera.

Tratamentul cu antibiotice al bebelusului sau al mamei care il alapteaza duce la cresterea riscului de aparitie a aftelor bucale.

Citeste si despre