Betisoarele de urechi, sigure pentru bebe?

| | Actualizat: 2008-08-06 00:00:00

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Paula Ion

Conductul auditiv extern prezinta anumite glande care produc secretia normala de ceara, acestea fiind denumite glande ceruminoase. Aceasta secretie poate fi mai scazuta sau mai accentuata in functie de activitarea glandelor respective si depinde de la bebelus la bebelus. Ceara este de fapt o combinatie de mai multe substante, inclusiv colesterol, care ajuta la retinerea murdariei, a prafului sau a altor particule care pot ajunge la nivelul urechii interne si pot provoca probleme.

In mod normal, ceara se acumuleaza, apoi se usuca si in mod natural va fi transportata de la nivelul urechii interne catre cea externa, unde va fi eliminata.

Asadar, ceara are drept scop inglobarea tuturor particulelor straine care intra in ureche si apoi eliminarea lor. Problema apare atunci cand aceasta se acumuleaza in cantitati mai mari si mult mai repede decat poate fi eliminata.

Betisoarele de urechi pot cauza adevarate traume canalului auditiv. In cazul in care ceara reprezinta o problema pentru bebelusului tau, se recomanda un consult la medicul pediatru.

Vei observa ca acesta are un aparat similar unui ac de tricotat pe care il foloseste impreuna cu un instrument optic pentru a indeparta cu delicatete ceara acumulata in urechea bebelusului. Aceasta tehnica este realizata frecvent si in cadrul consulturilor de rutina la pediatru daca acesta considera ca este necesara.

Nu introduce niciodata betisoare de urechi, unghiile tale sau alte obiecte in canalul auditiv al bebelusului tau! Poti cu usurinta sa il fisurezi. Ceara din ureche, intalnita si sub denumirea de cerum reprezinta de fapt protectia naturala a canalului auditiv, de aceea nu exista motive pentru care sa incerci sa o indepartezi.

Medicii recomanda spalarea canalului auditiv extern cu ajutorul unui prosop moale inmuiat in apa calduta. Nu sunt recomandate betigasele de urechi care pot impinge dopurile de ceara in profunzimea canalului auditiv.

Multi parinti ne-au intrebat cum pot deosebi o infectie a urechii de astuparea acesteia de catre un dop de ceara.

Raspunsul este unul simplu, insa nu mereu evident. De aceea, daca ai dubii privind sanatatea bebelusului tau, iti recomandam sa apelezi la parerea medicului tau pediatru.

Cresterea cantitatii de ceara nu provoaca febra, stare de somnolenta sau anxietate, simptome frecvent intalnite in cazul infectiilor. Un bebelus care prezinta o infectie la nivelul canalului auditiv va fi deranjat de aceasta si vei putea observa ca isi freaca urechea, trage de ea sau plange si pune mana in acea zona. In niciun caz nu incerca sa indepartezi excesul de ceara acasa cu ajutorul betisoarelor de urechi, chiar si cele speciale destinate bebelusilor, atata timp cat nu esti sigura de diagnosticul bebelusului tau.

Atunci cand urechile bebelusului tau prezinta un exces de ceara care cauzeaza probleme, vor aparea semne precum: auz ingreunat, disconfort la nivelul urechii, mancarime, durere si senzatii de tiuit.

O alternativa la folosirea betisoarelor de urechi sunt picaturile speciale pentru urechile bebelusilor. Cel mai indicat este totusi sa recurgi la sfatul pediatrului tau pentru a gasi solutia de picaturi recomandata special bebelusului tau deoarece, in unele afectiuni ale urechilor, aceasta nu este indicata.

Conform unor noi studii, acumularea de ceara poate fi datorata deshidratarii. Avand in vedere ca oricum bebelusul tau trebuie mentinut hidratat, aceasta abordare este ca si rezolvata, nu?

Siguranta si curatirea urechilor sunt doua dintre aspectele gresit intelese ale igienei. Pentru parinti, cateodata intrebarea privind curatarea sau nu a urechilor bebelusilor vine odata cu starea de confuzie. Pe de o parte, acumularea de ceara poate deveni disconfortabila, iar pe de alta parte curatirea urechilor aduce cu sine susceptibilitatea la infectii si fisurarea canalului auditiv atat de delicat inca la bebelusi.

Totusi, medicii specialisti incurajeaza parintii sa nu foloseasca diferite metode de indepartare a excesului de ceara de la nivelul urechilor bebelusilor, ci in cazul in care acestia sesizeaza probleme sa apeleze la sfatul pediatrului lor.

Citeste si despre