Depigmentarea pielii la bebelus

| | Actualizat: 2009-10-05 00:00:00

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Nicoleta Dancu

 

Depigmentarea presupune micsorarea, pierderea sau absenta pigmentatiei normale a pielii. O leucodermie corespunde aproape intotdeauna unei micsorari a cantitatii de melanina - pigment care confera culoare pielii, parului si ochilor. Aceasta se observa in cursul bolilor congenitale, prezente de la nastere sub forma generalizata (albinism) sau localizata (nev anemic), sau, de cele mai multe ori, in cursul bolilor dobandite, indeosebi psoriazis, lepra, sifilis, pitiriazis versicolor (infectie cu o ciuperca) si mai ales vitiligo (pete albe de cauza necunoscuta).

Depigmentarea are ca sinonime acromie sau leucodermie.


Sanatatea melanocitelor


Melanocitele sunt celulele responsabile pentru producerea de melanina, care pigmenteaza pielea. Cu cat este produsa mai multa melanina, cu atat mai inchisa este pielea. Melanocitele sunt imprastiate pe suprafata stratului superior al pielii, adica epiderma.


Daca pielea este expusa la soare, melanocitele produc mai multa melanina si asa se manifesta fenomenul bronzarii. Daca se intampla ceva cu melanocitele copilului tau, productia de melanina si implicit culoarea pielii sale au de suferit, rezultatul materializandu-se fie in hiperpigmentare fie in hipopigmentare.

 

Frecvent, copiii cu probleme de depigmentare sunt mult mai sensibili la lumina solara, de aceea se recomanda evitarea expunerii la soare, expunere care creste riscul cancerului de piele.

 

Motive diferite pentru depigmentarea copilului de 12 luni

 

Daca bebelusul tau are pete albe pe fata si pe corp, trebuie intai sa intelegi cauza acestor pete. Sunt multe motive asociate cu aparitia petelor albe pe fata si corp. Cea mai frecventa cauza a petelor albe e fie lipsa, fie nivelul scazut de calciu din organsim.

Alte motive pot fi o piele prea uscata, infectie fungica, transpiratia excesiva sau stresul. Aceste peste dispar dupa o anumita perioada de timp. Bebelusul tau nu poate avea problema stresului pentru ca nu exista nimic in viata sa care sa il suresciteze. Poti incerca remedii pentru pielea uscata, cum ar fi masaj cu ierburi, aromaterapie si mancare consistenta.

Daca cineva din familie sufera de leucodermie, atunci petele albe pot fi ereditare.

Tipuri de boli care au ca efect depigmentarea

 

Fasceita necrozanta este o infectie bacteriana rara, care poate distruge pielea si tesuturile moi de sub ea, incluzand grasimea si tesutul care acopera muschii (fascia).


Vitiligo este o afectiune cronica a pielii caracterizata prin aparitia unor pete albe cu contur precis pe diferite parti ale corpului. Aceste pete sunt depigmentate datorita distrugerii melanocitelor. Depigmentarea poate fi mai mult sau mai putin importanta, iar zonele afectate au marimi variabile.Originea bolii nu este cunoscuta, dar se crede ca este vorba de o boala autoimuna in care anticorpii produsi de organism ataca si distrug propriile melanocite. Uneori Vitiligo se repigmenteaza de la sine fara tratament sau consult medical.

 

Leucodermia produce pete mai deschise pe piele, la fel ca Vitiligo. Diferenta intre cele doua este ca Vitiligo se dobandeste, in timp ce cu leucoodermia te nasti. O leucodermie corespunde aproape intotdeauna unei micsorari a cantitatii de melanina.

 

Exista mai multe tipuri de albinism si toate sunt cauzate de absenta melaninei, dar in grade diferite. Albinismul este insotit adesea si de probleme oculare.Este o afectiune rara care se intalneste la 5 persoane dintr-o 100.000. In forma sa cea mai severa parul si pielea raman albe pe toata durata vietii. Persoanele nascute cu o forma mai putin severa de albinism prezinta parul si pielea albe la nastere, dar acestea se inchid la culoare odata cu varsta.

 

Dupa infectii ale pielii, basici, arsuri sau alte traume ale pielii, copiii pot suferi de o pierdere a pigmentului in zonele afectate. Partea buna in acest tip de depigmentare este ca de cele mai multe ori nu este permanenta, dar va trece destul timp pana se va repigmenta. Cateodata apar pete depigmentate in urma evolutiei unor leziunii de psoriazis, vindecari de tip eczema, afectiuni alergoeczematice, care lasa pete decolorate la cei mici.

Cum reactionezi?

Cea mai buna decizie este aceea de a merge cu cel mic la medicul specialist daca acesta are vreo problema de decolorare a pielii, chiar si pe suprafete extrem de mici, iar acolo veti afla daca ai sau nu pentru ce te ingrijora.
 

Citeste si despre