Infectia cu levuri (ciuperci) la bebelusi

| | Actualizat: 2008-08-13 00:00:00

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Andra Mihai

 

O iritatie a pielii bebelusului in zona scutecului care nu dispare in ciuda incercarilor tale disparate de a o trata mentinand zona curata si uscata poate fi cauzata de o infectie cu levuri.

Fiecare dintre noi are in corp un continut moderat de levuri (care sunt de fapt niste ciuperci) . Ele se dezvolta si se inmultesc in medii calde si umede precum gura, intestinele, pielea si, in cazul femeilor, in vagin. O iritatie in zona scutecului lasata netratata se poate infecta foarte usor cu levuri (candida albicans), chiar daca este vorba despre un baietel.

Copiii care urmeaza un tratament cu antibiotice sau care sunt alaptati de mame care urmeaza un astfel de tratament sunt mai predispusi acestei infectii.

Daca bebelusul a avut de curand o infectie cu levuri a cavitatii bucale, este foarte posibil sa sfarseasca si cu o infectie genitala. Sistemul digestiv faciliteaza transportul levurilor din gura spre intestine si apoi in scaunul bebelusului. Ajuns in scutec si necuratat la timp, acesta poate transmite infectia in zona genitala. Pielea bebelusului in zona infectata capata puncte mici rosii si incepe sa se descuameze. Adesea aceasta se intinde de pe fundulet, spre zona pubiana si uneori pana in partea de jos a abdomenului.

De obicei poti recunoaste o infectie cu levuri prin faptul ca scaunul bebelusului este rosiatic, pielea este iritata si nu raspunde la nici un fel de tratament impotriva iritatiilor.

Crema obisnuita pentru funduletul bebelusului nu va ajuta la tratarea acestei infectii. Vei avea nevoie de un unguent special impotriva infectiilor cu levuri. Medicul pediatru al copilului tau va fi cel mai in masura sa-ti prescrie un tratament.

Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a scadea riscul unei infectii cu levuri:
• Schimba scutecul bebelusului cat mai des posibil;
• Curata funduletul si toata zona scutecului bebelusului de fiecare data cand il schimbi si lasa-l cateva minute sa se usuce inainte sa pui un scutec curat;
• Nu strange scutecul prea tare. Pielea bebelusului trebuie sa respire;
• Lasa-ti bebelusului fara scutec din cand in cand pentru perioade mai lungi. Zona scutecului va avea astfel ocazia sa se aeriseasca mai bine.

Un ultim lucru pe care trebuie sa-l stii: infectia cu levuri nu este contagioasa.

Citeste si despre