1. Ofera-i senzatia de siguranta
Mai intai pune apa calda in bazin, adaugand apa mai calda daca este nevoie. Vorbeste cu copilul tau cateva minute pentru a-l determina sa se simta in siguranta. Acum dezbraca-l, fara sa ii dai jos scutecul si infasoara-l intr-un prosop.
2. Ochisorii bebelusului
Tinandu-i capul, spala-i delicat zona din jurul ochilor cu un tampon din bumbac umezit in apa calda. Tampoanele de bumbac sunt foarte indicate deoarece nu lasa scame. Foloseste cate un tampon pentru fiecare ochi si spala intotdeauna din coltul interior al ochiului spre cel exterior. Daca nu exista nici o crusta (mucus uscat), nu este nevoie sa speli zona ochilor.
3. Fata bebelusului
Cu o carpa moale spala zona din jurul gurii, nasului si intreaga fata dinspre mijloc spre exterior, folosind numai apa. Fii foarte atenta la zonele din spatele urechilor, de sub barbie si pliurile de pe gat. Nu uita: nu introduce niciodata nimic in canalul urechii sau in nas. Sterge usor pana se usuca.
Tinandu-l infasurat intr-un prosop, pune bratul sub spatele lui si mana sub capul lui. Cu mana ta libera uda parul copilului folosind o carpa. Aplica o cantitate mica de sampon pentru bebelusi, special creat sa nu irite ochii, apoi maseaza usor intregul scalp. Capul copilului tau are un loc moale (numit fontanela) unde craniul nu s-a inchis complet inca.
Acest loc moale permite craniului sa se modeleze in timp ce traverseaza canalul de nastere. Poti atinge si spala aceasta zona. Clateste parul copilului tau cu apa pana cand indepartezi tot samponul. Aseaza-l pe pat, usuca-i usor capul si pune-i prosopul pe cap ca sa il pastrezi cald.
5. Corpul bebelusului
In continuare, spala corpul bebelusului tau folosind un gel de dus pentru bebelusi, delicat si care sa nu contina sapun, indeajuns de delicat pentru pielea si parul nou-nascutului tau, precum crema de baie fara sapun NIVEA Baby, care contine o combinatie speciala de agenti delicati de curatare si un pH apropiat de cel al pielii. Curata cu delicatete si catifeleaza pielea bebelusului. De fapt, este folosit mai mult in spitale pentru imbaierea nou-nascutilor in mod special.
Acopera-i capul cu coltul prosopului si da-i jos scutecul. Uda si clabuceste mana sau carpa si incepi sa speli restul corpului. Spala de la gat pana la talie, inclusiv bratele si mainile si clateste si sterge bine pana se usuca. Acopera-i partea de sus a corpului cu un prosop ca sa-i tina de cald si continua cu spalarea picioarelor, talpilor si degetelor.
Nu uita sa clatesti si sa usuci bine mai ales in zonele unde pielea este incretita deoarece umezeala poate provoca iritatia pielii. Spala zona scutecului la sfarsit folosind apa calda curata: daca este fata, doar sterge usor zona din fata spre spate. In cazul unui baiat care nu a suferit o circumcizie, spala penisul si zona genitala evitand sa tragi de preput si sterge, de asemenea, din fata spre spate.
6. Ingrijirea cordonului ombilical
Inainte sa cureti cordonul ombilical al copilului tau, poti sa ii pui tricoul si un scutec curat ca sa nu ii fie frig. Nu uita sa eviti acoperirea cordonului cu scutecul deoarece zona cordonului ar trebui sa fie pastrata uscata si curata tot timpul. Curata in jurul si la baza cordonului cu un tampon de bumbac. Nu trebuie sa iti fie frica sa cureti cordonul; cu cat se usuca mai repede baza, cu atat cordonul va cadea mai repede.
Inainte sa il imbraci pe bebelusul tau, poti sa aplici un produs de ingrijire a pielii bebelusilor pentru a-i hidrata pielea si pentru a-l face sa se simta confortabil. Poti folosi, de asemenea, pudra pentru a evita umezeala excesiva in zona scutecului. Nu uita ca produsul trebuie aplicat mai intai pe mana ta si apoi pe pielea bebelusului. Este o idee buna sa folosesti un unguent protector pe zona scutecului pentru a preveni iritatia de la scutec. Acum imbraca-l si infasoara-l intr-o patura ca sa nu ii fie frig. Tine-l in brate si profita de timpul pe care il petreceti impreuna.