Protectia solara a bebelusului la munte

| | Actualizat: 2008-11-10 00:00:00

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Alina Mihalcea

 

Sezonul rece a sosit. Aceasta este perioada in care ar trebui sa il feriti pe bebe de raceala si gripa, dar daca va hotarati sa plecati la munte pentru cateva zile impreuna cu micutul vostru, trebuie sa stiti ca nu numai vremea rece il poate afecta, ci exista mult mai multe aspecte pe care ar trebui sa le cunoasteti.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca daca hotarati sa mergeti la munte, altitudinea ridicata ar putea sa cauzeze multe probleme bebelusului vostru. Intr-adevar, in mod normal, adevaratele stari de rau datorate altitudinii se pot ivi de la 3.500 de metri, insa la noi in Europa nu se pune problema unor asemenea inaltimi.

In momentul in care micutul a implinit 3 luni, plamanii sai sunt destul de dezvoltati incat este la fel de rezistent ca si tine la o altitudine mare. In cazul in care calatoriti in Statele Unite, unde altitudinea este mult mai mare, este posibil ca bebelusul vostru sa fie afectat. In cazul vacantelor mai lungi, este indicat, pe cat posibil sa mariti gradat altitudinea la diferenta de cateva zile.

Este, de asemenea, important sa fiti foarte atenti la comportamentul micutului vostru. Daca varsa, pare mai obosit si irascibil decat de obicei, nu mananca bine sau daca apar simptome asemeni gripei, este posibil ca acesta sa reactioneze negativ la schimbarea de altitudine. Majoritatea persoanelor se simt mai obosite si mai deshidrate atunci cand se afla la altitudine mare, iar acest lucru se datoreaza faptului ca pe masura ce urca, in aer se gaseste mai putina umezeala si oxigen. Aceste schimbari duc la dispnee (dificultatea de a respira), care la randul ei poate cauza dureri de cap, deshidratare si greata.

La altitudini mari, cel mai important lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este de a-l mentine pe micutul tau la caldura, de aceea este recomandat sa il imbraci in cateva straturi de haine calduroase. De asemenea, nu uita ca razele soarelui sunt mult mai puternice la altitudine inalta, de aceea nu uita sa folosesti cu incredere crema de protectie in cazul copiilor peste 6 luni, iar pentru bebelusi aplica cantitati mici pe maini si pe fata. Noi iti recomandam Crema de protectie solara pentru bebelusi de la NIVEA Baby.

Daca bebelusul tau va da semne ca este afectat de schimbarea de altitudine, alapteaza-l mai mult ( sau in cazul in care nu alaptezi, ofera-i mai mult lapte decat de obicei) pentru a-l mentine hidratat. In cazul in care micutul varsa si refuza laptele, ii poti da gurite mici de apa deoarece altfel daca acesta va varsa in continuare, deshidratarea se va agrava. In cazul in care simptomele sale persista mai mult de o zi, este recomandat sa schimbati locatia, si anume la o altitudine mai joasa.

De mult timp, mamicile asociaza infectiile de la nivelul urechii cu altitudinea mare, insa nu exista momentan nici o certitudine medicala potrivit careia calatoritul la altitudini mari ar putea cauza bebelusului astfel de probleme ale urechilor. Este adevarat ca in timpul zborului cu avionul, exista temporar un sentiment de jena pe care bebelusul il simte la nivelul urechilor, insa schimbarea de altitudine nu provoaca infectii, ci mai degraba daca in timpul vacantei bebelusul tau va avea o infectie a urechii, aceasta va fi datorata probabil unui virus preluat de la alti copii.

Ceea ce trebuie neaparat sa stii este atunci cand micutul tau are nevoie de atentie medicala. Daca observi ca are probleme cu respiratia sau culoarea fetei s-a schimbat, trebuie sa il duci urgent la cel mai apropiat spital. Numai la spital, medicii pot masura nivelul de oxigen din sangele micutului si pot afla daca acesta sufera de rau de altitudine. In acest caz, bebelusului i se va da oxigen pana cand nivelul acestuia se va stabiliza.

Din fericire, aceste cazuri sunt foarte rare, exista un caz la distanta de 20 de ani, insa acest lucru nu trebuie sa te impiedice sa iti iei toate masurile de siguranta.

Citeste si despre