Articol scris la sugestia cititoarei noastre
Tania Iosif
Urechile bebelusului tau reprezinta un aspect foarte important de luat in seama. Multi parinti se straduiesc sa le curete bebelusilor urechile, nestiind totusi de faptul ca urechile prezinta propriul lor mecanism de curatare si protectie. De fapt, daca folosesti metodele gresite de curatare, ai putea sa faci mai mult rau decat bine.
Partea amuzanta atunci cand vine vorba de ingrijirea bebelusilor este ca regulile pe care ar trebui sa le aplici tin de ceea ce nu ar trebui sa faci, nu de ceea ce ar trebui sa faci pas cu pas. Printre acestea se numara:
• nu fi ingrijorata cu privire la ceara din urechile bebelusului;
• nu introduce nimic in canalul auditiv;
• nu incerca sa speli decat pavilionul urechii;
• nu introduce obiecte in urechile bebelusului.
Nu te ingrijora cu privire la ceara din urechile bebelusului.
Ceara este necesara deoarece aceasta reprezinta un mecanism propriu de curatare. Aceasta este realizata de glandele de la nivelul pielii din canalul auditiv, ductul prin care circula sunetul. Ceara are de fapt mai multe roluri. Aceasta protejeaza urechea impotriva ranilor si infectiilor.
In majoritatea cazurilor, ceara se inlatura singura, totodata curatand si urechile. In cazul in care ceara se depoziteaza in urechile bebelusului tau sub forma unui dop, nu incerca sa il indepartezi tu singura, ci apeleaza la consultul unui specialist pentru a preveni infectiile si perforarea timpanului.
Nu introduce obiecte in canalul auditiv.
Acest lucru se refera la betisoarele de urechi, unghii, degete, obiecte ascutite. Introducerea obiectelor straine in interiorul canalului auditiv poate duce la ranirea epiteliului delicat al urechii sau chiar la perforarea timpanului.
Nu spala interiorul urechii.
In cazul in care pavilionul urechii se murdareste, foloseste un prosop catifelat inmuiat in apa pentru a-l putea sterge. Nu introduce prosopul in interiorul urechii, degetul sau orice alte obiecte. Ai grija sa mentii urechile bebelusului tau uscate mereu pentru a preveni aparitia otitei, foarte frecventa in randul bebelusilor.