Articol scris la sugestia cititoarei noastre
Laura Marin
Bebelusii au deseori tendinta de a se accidenta, iar zgarieturile sunt cea mai comuna forma de rana la aceasta varsta. Pentru a-ti da seama daca zgarietura este periculoasa, spala-te pe maini si uita-te la ea cu atentie. Daca zgarietura bebelusului sangereaza, aplica presiune directa cu un prosop sau bandaj curat pana cand sangerarea se opreste (daca sangerarea nu se opreste in 10 minute va trebui sa mergi la spital cu cel mic, cat mai repede posibil).
Dupa ce sangerarea s-a oprit, uita-te dupa urme de sticla, praf sau alte materiale straine pe rana. Daca observi ceva, incearca sa le cureti cu apa rece de la robinet. Daca nu functioneaza, foloseste o penseta pentru a le scoate.
Spala zgarietura usor cu apa calduta si sapun si tamponeaza-o pentru a se usca. Daca bebelusul tau se opune cu desavarsire spalarii ranii, incearca sa il pui intr-o cadita cu apa si sa ii inmoi rana acolo.
Nu sufla spre rana pentru ca, desi il poate face pe bebelus sa se simta momentan mai bine, il poate infecta cu microbi suplimentari.
Aplicarea unui unguent antiseptic nu este obligatorie, dar poate ajuta. Aplica-l dupa ce ai spalat zgarietura. Nu folosi alcool sau iod pentru ca pot incetini vindecarea.
Zgarieturile mici se vindeca mai bine daca sunt lasate nebandajate, dar daca sunt intr-un loc in care crezi ca bebelusul se va murdari sau se va scarpina, este bine sa ii aplici un bandaj adeziv (dupa ce ai curatat zgarietura). Schimba bandajul zilnic sau cand se uda. Verifica in fiecare zi zagrietura. Daca a facut "coaja" poti renunta la bandaj.
Du-l pe bebelus de urgenta la spital daca:
• Sangerarea nu se opreste in 10 minute;
• Daca a fost muscat de un animal sau de un alt copil si rana este deschisa;
• Daca zgarietura este in zona fetei (poate lasa cicatrice vizibila, chiar daca este mica);
• Daca zgarietura este adanca si a fost provocata de obiecte murdare sau ruginite;
• Daca zgarietura se infecteaza (face puroi, este foarte rosie sau locul este fierbinte).