Elemente de baza pentru alegerea corecta a incaltamintei de copii

| | Actualizat: 2013-02-15 13:23:01

Stiati ca piciorusele celor mici sunt diferite de cele ale adultilor? Sunt mai late in zona degetelor, mai inguste in zona calcaielor, iar arcada nu este deloc definita, fiind umpluta cu un strat de gasime. De asemenea, exista spatii mari intre oase, care, in aceasta perioada sunt moi ca niste cartilagii.

De la nastere pana in jurul varstei de 4 ani, piciorusele trec printr-o serie de modificari ce sunt vitale pentru dezvoltarea corecta a acestora. Stratul de grasime din zona arcadei este eliminat prin mers, oasele incep sa se formeze si sa se intareasca, iar muschii sunt "educati" sa faca mersul cat mai sigur. Conform expertilor, cele 26 de oase si 36 de incheieturi nu sunt complet formate pana in jurul varstei de 13-14 ani.

Elemente de baza de care este indicat sa tineti cont la achizitionarea unei perechi de pantofi pentru copii

Flexibilitate: Alegeti incaltaminte de copii cu talpa nu foarte groasa si extrem de flexibila. Aceasta va permite piciorului sa se miste in mod natural si, in plus, va permite celor 200.000 de terminatii nervoase sa simta suprafata pe care calca – acest lucru este critic pentru dezvoltarea propice a echilibrului si stabilitatii celor mici. Daca puteti flexa integral pantoful intre doua degete, fara nici un efort, inseamna ca talpa este flexibila si adecvata pentru cel mic.

Lungime: Asigurati-va ca exista cel putin 1 – 1,2 cm intre varful degetului cel mare si pantof. Verificati cu mare atentie acest lucru pentru ca cei mici au tendinta sa stranga degetele, lasand astfel o falsa impresie de spatiu. De asemenea, probati ambii pantofi; este posibil ca un picior sa fie mai lung decat celalalt.

Largimea la varfuri: Cand cei mici probeaza un pantof, urmariti ca degetele lor sa poata sa stea rasfirate. Forma pantofilor de copii trebuie sa respecte intotdeauna forma anatomica a picioruselor, adica varful sa fie larg si rotunjit. Aceasta forma reprezinta o garantie ca degetele vor avea suficient loc si ca va exista si loc pentru cresterea naturala a piciorului. Daca observati ca dupa purtare sau proba, pantoful lasa urme accentuate pe picior, cel mai probabil, forma acestuia nu este cea potrivita.

Potrivirea calcaiului si a gleznei: Asigurati-va ca pantoful pe care il poarta copilul sta deasupra sau dedesubtul gleznei, niciodata direct pe aceasta, intrucat va afecta rezistenta ei naturala. Calcaiul este singura zona unde pantoful trebuie sa stea mai fix, dar numai cat sa nu iasa din picior. Daca piciorul nu poate fi flexat, inseamna ca pantoful este prea strans.

Marimea conteaza: Piciorusele celor mici cresc foarte repede, pana la 2-3 marimi pe an pana in jurul varstei de 4 ani. Intotdeauna cand probati o pereche de pantofi, asigurati-va ca cel mic sta in picioare (bineinteles, daca acest lucru este posibil) si ca probati incaltamintea atat in piciorul stang, cat si in cel drept.

Siguranta: Alegeti incaltaminte fabricata din materiale naturale si moi, atat la interior, cat si la exterior. Pielea  naturala moale la exterior este reteta unui pantofior usor, flexibil si care nu va deranja in nici un fel joaca celor mici. Achizitionand incaltaminte fabricata din piele ce nu a fost tabacita cu plumb si la care s-a folosit lipici si vopsea non-toxica veti avea certitudinea ca pielea copilului nu intra in contact cu substante toxice si, in plus, veti contribui la diminuarea poluarii.

 

Incaltamintea dublata cu materiale naturale, respectiv piele sau blana naturala, va asigura un comfort termic sporit, evitand astfel transpiratia picioarelor si senzatia de caldura excesiva pe timpul verii si de frig pe timpul iernii.

Acceseaza www.pantofioriveseli.ro si alege incaltamintea potrivita pentru copilul tau!

Citeste si despre