Stiai ca aproximativ 50% dintre femei sufera cel putin o data in viata de o forma de infectie urinara? Bacteria Escherichia coli (E.Coli) este responsabila pentru producerea a 85% dintre infectii, iar femeile sunt mai predispuse la astfel de probleme intime din cauza particularitatilor anatomice, mai exact vecinatatea intre orificiul urinar si anus. In plus aceste infectii au tendinta de a reapare.
Cauzele infectiilor urinare vara
Infectiile urinare tind sa fie mai frecvente vara, intrucat in aceasta perioada organismul se deshidrateaza mai repede, urina devine mai concentrata si consecutiv numarul urinarilor se reduce. Temperaturile ridicate pot conduce la o umezeala in zona perineala care faciliteaza transferul bacteriilor din zona rectala catre uretra iar daca nu purtam lenjerie intima din bumbac si haine cat mai lejere, din materiale usoare, care nu favorizeaza umezeala, riscul unei infectii este mult mai crescut.
Igiena zonei intime facuta incorect (jet apa ascendent sau sters-ul dupa scaun din spate in fata) favorizeaza ascensiunea bacteriilor din zona perineala in uretra. Un alt factor favorizant in aceasta perioada il reprezinta activitatile de tip inot.
Simptomele infectiilor urinare
Semnele care anunta prezenta unei infectii urinare nu ne sunt deloc necunoscute. Majoritatea persoanelor care se confrunta cu un astfel de disconfort, acuza:
- Urinari frecvente si dureroase;
- Senzatie de arsura la urinare;
- Nevoie imperioasa de a merge la toaleta, pentru a urina;
- Cantitati reduse de urina;
- Durere in zona abdomenului inferior sau in regiunea lombara.
Multe femei trec prin aceasta experienta: in cursul vietii aproape jumatate au cel putin un episod si, dintre acestea 20-30% au recidive. Netratate corect si complet, infectiile urinare repetate afecteaza calitatea vietii si se pot complica.
Sursa infectiilor urinare este localizata in intestin!
Cea mai frecventa cauza a infectiei tractului urinar e reprezentata de bacterii, dintre care Escherichia Coli e responsabila pentru 85% din cazuri. Ceea ce este important de retinut este ca aceste bacterii sunt localizate la nivel intestinal.
In anumite conditii, unele mentionate anterior, se pot raspandi si, de la nivel intestinal, ajung prin uretra in vezica urinara, unde determina inflamatia dureroasa a mucoasei. De aceea, datorita uretrei mai scurte, femeile sunt mai predispuse la infectie decat barbatii.
Cu cat sunt tratate mai repede primele simptome, cu atat sunt mai mari sansele ca inflamatia iminenta sa fie stopata in faza de dezvoltare. O infectie necomplicata a tractului urinar poate fi tratata usor si, de obicei, se vindeca fara consecinte. Cu toate acestea, boala are o tendinta de recidivare. Uneori, in timpul unei infectii urinare necomplicate, un tratament non antibiotic este suficient, alteori medicul considera necesara si administrarea de antibiotice.
Cand trebuie sa ne adresam medicului?
- Daca simptomele se inrautatesc sau daca nu exista nicio ameliorare a simptomelor;
- Daca exista durere in zona rinichilor sau daca urinati cu sange;
- Daca starea generala este alterata sau se instaleaza febra;
- Daca suferi de alte boli sau exista si alti factori de risc;
- Daca esti insarcinata sau alaptezi.
Cele mai eficiente tratamente impotriva infectiilor urinare
Infectiile urinare iti pot strica vacanta si nu te lasa sa te bucuri din plin de timpul petrecut cu cei mici, afara , la joaca. Daca simti ca te confrunti cu o infectie a tractului urinar, medicul poate considera utila efectuarea uroculturii pentru a depista prezenta microorganismului generator, si antibiograma, care depisteaza sensibilitatea sau rezistenta bacteriei la o anumita clasa de antibiotice. Dupa aflarea rezultatelor, medicul va prescrie antibioticul la care bacteria este cea mai sensibila.
Rezistenta bacteriana in crestere necesita utilizarea rationala a antibioticelor de aceea este necesara gasirea unor noi abordari terapeutice alternative.
Exista si posibilitatea administrarii suplimentare a produselor pe baza de plante (hibiscus, coada calului, afine, rodie), vitamina C., manoza , Acestea au actiune la nivel vezical. Ghidurile noi sugereaza si ca administrarea de lactobacili care refac flora poate fi utila in aceste cazuri.
Tratamentul nu trebuie sa actioneze doar la nivel de vezica!
Daca tratamentele actioneaza doar la nivel de vezica, atunci vindecarea e deseori incompleta, de scurta durata.
Utipro Plus, un produs inovativ pentru infectiile acute ale tractului urinar si pentru prevenirea recidivelor
Pentru a gestiona rapid simptomele infectiei urinare si pentru a preveni aparitia lor poti folosi Utipro Plus, un produs nou inovativ. Spre deosebire de celelalte tratamente non antibiotice, Utipro plus actioneaza in primul rand asupra originii infectiei, la nivel intestinal.
Compusul este destinat controlului si prevenirii infectiilor tractului urinar produse de agenti patogeni, precum E. coli si alte bacterii gram (-) implicate in mod normal in etiologia infectiilor tractului urinar.
Utipro Plus se bazeaza pe trei ingrediente naturale!
Utipro Plus contine trei ingrediente naturale: Xiloglucan gelatina + hibiscus + propolis.
Xiloglucan este un mucoprotector care actioneaza intestinal. Mucoprotectoarele sunt polimeri ce actioneaza in acelasi fel ca bariera naturala de mucina (mucomimetic). Protejeaza mecanic epiteliul prevenind adeziunea agentilor patogeni si patrunderea lor masiva. In plus agentii patogeni care deja au patruns sunt izolati si neutralizati de sistemul imunitar propriu.
Drept urmare, Utipro Plus, prin xiloglucan gelatina, actioneaza mecanic formand un film protector care previne atasarea si proliferarea bacteriilor si astfel ascensiunea ulterior la nivelul vezicii urinare.
Utipro Plus contine si propolis si hibiscus care actioneaza la nivelul vezicii urinare, producand acidifierea urinei care duce la suprimarea proliferarii bacteriene.
Cum previi infectiile urinare pe timp de vara
- Evita deshidratarea si bea suficiente lichide;
- Nu te abtine mult timp si repetat in a urina! Goleste-ti vezica urinara complet, de indata ce simti nevoia de a urina. Stai cat mai relaxata in timpul urinarii si nu te incorda;
- Foloseste sapun cu pH neutru atunci cand speli zonele intime, pentru a proteja flora vaginala a corpului;
- Nu folosi jet de apa in zona intima pentru a nu favoriza patrunderea germenilor in uretra;
- Sterge-te intotdeauna din fata spre spate, dupa scaun, nu invers;
- Nu folosi prezervative, diafragme sau supozitoare vaginale acoperite cu substante necunoscute, iritante. Urineaza cat mai curand posibil dupa actul sexual;
- Poarta lenjerie intima din bumbac, care lasa pielea sa respire si nu favorizeaza umezeala.