Tratament pentru diaree, solutii blande indiferent de varsta

| | Actualizat: 2018-04-17 00:00:00

Termenul de "scaun normal" este larg definit, consistenta si frecventa scaunelor putand varia semnificativ de la individ la individ. Scaunele de 3 ori pe zi sau chiar un scaun la fiecare 3 zile sunt considerate perfect normale.

Ce este diareea si care sunt cauzele

Principalele criterii pentru diaree sunt scaunele apoase sau moi, de obicei mai multe de 3 ori pe zi. Exista o diferenta intre diareea acuta si cronica.

Diareea acuta, in mod normal, este cauzata de o infectie (virala, bacteriana, parazitara). O boala acuta, de obicei, incepe brusc si poate dura pana la doua saptamani. Frecvent diareea acuta infectioasa este inofensiva. Efectele secundare neconfortabile ale diareei acute sunt in special: senzatie de presiune in stomac, greata, dureri abdominale, crampe abdominale

Perioadele mai lungi cu diaree definesc diaree cronica. In cazul in care diareea dureaza o perioada mai lunga de timp, ar trebui sa consultati medicul dumneavoastra.

Tratament pentru diaree

In principiu, este foarte important de identificat si tratat cauza diareei. Diareea se trateaza simptomatic.

In cazul pierderii masive de lichide, corpul poate deveni periculos de deshidratat, si de aceea este important sa actionati rapid. Sugarii, copii mici si persoanele in varsta sunt, in mod special, expusi riscului de deshidratare prin diaree.

Farmaciile pot oferi remedii variate in caz de diaree, incepand cu produse care inlocuiesc lichidele si electrolitii (saruri de rehidratare), produse care refac flora intestinala, produse pe baza de film organic care protejeaza mucoasa intestinala infectata (mucoprotectoarele), inhibitori ai miscarilor intestinale etc

Mucoprotectoarele - ce sunt si cum actioneaza

Mucoprotectoarele (gelatina tanat, Tasectan) sunt polimeri care protejeaza celulele epiteliale intestinale de patrunderea agentilor patogeni sau a antigenilor. Pentru a vedea cum actioneaza mucoprotectoarele te rugam sa vizualizezi clipul de mai jos.

Mucoprotectoarele intrerup cercul vicios ce duce la exacerbarea bolii si permit organismului sa neutralizeze singur agresiunea.

Mucoprotectoarele:

  • sunt bine tolerate;
  • nu sunt absorbite;
  • nu au efecte farmacologice si respecta functiile organismului.

Prin urmare, mucoprotectoarele ofera pacientului o solutie alternativa.

Actiunea mucoprotectoarelor (Tasectan) in restabilirea functiei fiziologice a peretilor intestinali

TASECTAN este un mucoprotector folosit pentru a restabili functia fiziologica a peretilor intestinali. Tasectan este conceput specific pentru a controla si reduce simptomele asociate cu diareea provocata de diverse cauze, simptome cum ar fi tensiunea abdominala si defecarile frecvente. Efectul apare in primele 12 ore.

In plus, are o tripla actiune! Gelatina tanat din care este compus produsul nu este modificata la nivelul stomacului si actioneaza prin formarea unui film care protejeaza mucoasa intestinala, reducand frecventa si durata episoadelor diareice.

TASECTAN este raspunsul fiziologic la diareea acuta la sugari, copii, adulti si pacientii varstnici!

Datorita abordarii sale inovatoare si ingredientelor naturale, Tasectan poate fi administrat si la copiii cu varsta mai mica de trei ani.

Tasectan ar trebui sa fie prezent in fiecare casa si in trusa de prim ajutor de calatorii

Alte remedii folosite in diaree

  • Inlocuirea de lichide si electroliti (terapia de baza a diareei)

In cazul in care diareea a condus la pierderea multor lichide intr-un interval scurt de timp, aceste lichide si electroliti vor trebui inlocuite. Exista disponibile o serie de solutii specifice- saruri de rehidratare.

  • Inhibitorii crampelor & inhibitorii miscarilor intestinale

In cazul crampelor stomacale puternice, remediile de alinare, spasmolitice, pot oferi ajutor. Cateodata, pot fi folosite medicamente, ca inhibitorii miscarilor intestinale, care consecutiv actiunii lor reduc numarul de scaune.

  • Antibiotice

In functie de cauza diareei, antibioticele pot fi folosite in schema de tratament. Decizia daca acest tratament poate fi necesar, daca este o infectie bacteriana sau nu, trebuie luata doar de catre medicul dumneavoastra.

  • Probiotice

Administrarea de probiotice sub forma de capsule, iaurturi , bauturi etc. poate scurta durata diareei acute (cu aproximativ o zi), dar principalul lor scop este ca remediu preventiv.

Diareea la copiii mici

Administrarea unei cantitati suficiente de apa si electroliti, chiar de la inceput, este cel mai important mod de a preveni deshidratarea. La cateva ore dupa rehidratarea cu succes, copiii pot

manca o dieta normala, cu alimente pe care le-au tolerat inainte

Sfaturi utile in diaree

Diareea poate fi prevenita. Pentru a preveni bolile diareice acute, trebuie respectate anumite reguli de igiena si conduita. Una din cele mai importante masuri este spalarea mainilor in mod frecvent! Cand calatoriti, este de asemenea indicat sa nu consumati apa neimbuteliata si produse derivate cum ar fi cuburi de gheata, suc de fructe. Fructele si legumele ar trebui curatate sau spalate cu apa sterila din abundenta.

Totusi cand intestinul intra in greva, chiar si mici modificari in dieta pot avea efecte mari. Iata cateva sfaturi pentru a face fata diareei.

  • Beti multe lichide:

- solutii de glucoza – electroliti (de la farmacie);

- supa sarata.

  • La inceput mancati alimente usor de digerat

- ex. dieta BRAT (banane, orez, sos de mere si paine prajita) sau dieta CRAM (cereale, orez, sos de mere si lapte), supa de morcov sau terci;

  • De preferat mancati doar:

- alimente cu proteine, cu continut scazut de grasimi si fara lactoza;

- carbohidrati usor de digerat.

  • Evitati:

- Alimentele grase si condimentate;

- Legumele bogate in fibre, cum ar fi varza, mazarea, fasolea si lintea;

- Bauturile reci, bauturile acidulate, alcool si cafea, fumatul.

  • Mai putine grasimi, cum ar fi uleiurile vegetale, margarina si untul;
  • Contactati un medic de fiecare data cand diareea este severa si persistenta sau in caz de diaree la copiii cu varsta mai mica de 3 ani, mai ales cand sunt prezente si alte simptome

Tasectan este un dispozitiv medical marca CE, disponibil in farmacii. Pentru mai multe informatii referioare la efectele sau la posibilele efecte secundare, adresati-va medicului sau farmacistului si cititi prospectul din interiorul ambalajului.

Citeste si despre