Razele soarelui au efecte dovedite aspra sanatatii noastre. Cu ajutorul lor corpul sintetizeaza vitamina D, fortifica imunitatea, sintetizeaza hormoni care ne regleaza bioritimul, dar, in egala masura, se pot transforma intr-un dusman de temut: promoveaza imbatranirea prematura a pielii, petele pigmentare si cancerul de piele.
Ce schimbari se produc asupra pielii din cauza ultravioletelor?
Asociem adesea frumusetea pielii cu auriul obtinut in urma bronzarii, dar specialistii ne atrag atentia asupra faptului ca nu exista bronz sanatos. Expunerea la soare genereaza schimbari evidente atat la suprafata, cat si in interiorul pielii, schimbari pe care suntem tentati sa le consideram parte din imbatranirea normala a organismului.
Totusi, realitatea este ca aceste procese sunt accelerate de expunerea la soare. De exemplu, ultravioletele deterioreaza in timp fibrele de elastina din piele. Cand aceste fibre se distrug, pielea isi pierde tonicitatea si elasticitatea. De asemenea, procesul de vindecare este mai lung atunci cand apar rani sau vanatai. Chiar daca in tinerete nu sunt evidente schimbarile produse de soare asupra pielii, dupa 30 de ani, acestea vor fi evidente.
Iata la ce modificari asupra pielii trebuie sa te astepti daca iti place sa faci plaja: tumori benigne, riduri fine si grosiere, pistrui, zone decolorate ale pielii si zone mai pigmentate, care poarta numele de pigmentare pestrita, colorare galbena a pielii, dilatarea vaselor mici de sange de sub piele (telangiectazii) elastoza, adica distrugerea fibrelor de elastina si de colagen, care cauzeaza ridurile fine si pe cele mai profunde. Iar acestea sunt consecinte ale expunerii la soare care nu ameninta viata. Dar exista si modificari ale epidermei mai grave, precum leziuni pre-canceroase (keratoza actinica) si canceroase (carcinom bazal, carcinom al celulelor scuamoase si melanom).
Ce cauze are cancerul de piele?
Cancerul de piele consta in proliferarea celulelor anormale ale pielii care formeaza tumori noncanceroase sau maligne (canceroase).
Exista mai multe tipuri de cancer de piele: carcinom al celulelor bazale, carcinom al celulelor scuamoase si melanomul. Celulele bazale si cele scuamoase genereaza tipuri de cancer mai putin agresive si sunt responsabile pentru 95% din cancerele de piele. In schimb, melanomul este o forma de cancer care afecteaza celulele pigmetare ale pielii, numite melanocite si este cea mai periculoasa forma de cancer, responsabila pentru decesul a 75% dintre cei afectati de cancer de piele. Daca nu este diagnosticat la timp, melanomul se raspandeste rapid in organism si este foarte dificil de tratat.
Razele solare ultraviolete (UV) sunt cauza principala a declansarii cancerelor de piele. Nocivitatea acestora este aceeasi si in cazul expunerii in timpul verii, dar si pe durata iernii. In cazul ultravioletelor de la saloanele de bronzat, riscurile sunt chiar mai mari decat in cazul expunerii la ultravioletele naturale.
Cercetarile au evidentiat faptul ca expunerea cumulativa la soare produce, in general, cancerul celulelor scuamoase, in timp ce arsurile solare, de obicei produse inainte de varsta de 18 ani, declanseaza melanom ulterior. Cauze mai putin comune ale cancerului de piele sunt produse de expunerea la razele X si la expunerea profesionala la anumite chimicale.
Cine are risc mare in privinta cancerului de piele?
Teoretic, oricine poate face cancer de piele, dar statistic este evident faptul ca persoanele care au suferit arsuri mai grave sau minore ale pielii din cauza razelor ultraviolete au riscuri mai mari decat cei care nu avut astfel de probleme. De asemenea, factorii genetici precum pielea deschisa la culoare, parul blond si roscat sunt factori de risc in privinta acestor afectiuni.
In egala masura, numarul mare de alunite sporeste riscul unei persoane de a face cancer de piele, cu atat mai mult cu cat acestea au forme neregulate. La acesti factori se adauga istoricul de cancer in familie, un serviciu care implica munca in aer liber in orele in care soarele este puternic si, desigur, preferinta pentru vacante in locuri insorite.
Ce ar trebui sa te sperie?
Daca apar cele mai mici modificari ale pielii, cu atat mai mult la nivelul alunitelor, ar trebui sa consulti un specialist. Carcinomul bazal apare sub forma unei ulceratii rosii care nu se vindeca. De obicei, apare la nivelul zonelor expuse in mod cronic la soare: fata, urechi, brate, picioare, ochi.
Carcinomul scuamos se poate manifesta ca o pata (proeminenta, sau neg) mai mare sau mai mica, de culoare rosiatica, roz sau alba, care apare pe piele spontan si creste treptat in dimensiuni. Mai rar, carcinomul celular scuamos arata ca o leziune cu marginile usor ridicate, care nu se vindeca si sangereaza timp de saptamani.
Un alt simptom al carcinomului celular scuamos poate fi aparitia pe piele a unei pete (placi) uscate si aspre, acoperita cu scuame sau a unei alunite roz proeminente.
La unele persoane din focarul de carcinom celular scuamos se dezvolta o formatiune foarte dura, care seamana cu o bucata de unghie. In termeni medicali o asemenea formatiune se numeste corn cutanat.
Melanomul, cea mai agresiva forma de cancer seamana, de cele mai multe ori, cu o alunita. Va trebui sa contactati medicul daca a aparut o alunita noua, care nu seamana deloc cu alte alunite de pe corp, daca alunita noua are o alta culoare, margini neregulate si a crescut rapid pana la dimensiuni de peste 6 mm. Daca una dintre alunitele vechi incepe brusc sa se mareasca in dimensiuni, sa provoace mancarimi, dureri, sangereaza si isi schimba culoarea sau forma intr-un fel sau altul, riscul de cancer de piele este foarte mare. O forma mai rara a melanomului este melanomul acromic, care poate arata ca o pata mica de culoare deschisa.
Poti lua masuri preventive
Deteriorarile produse de razele ultraviolete asupra pielii sunt, in mare parte, ireversibile. In acest context este ideal sa nu permitem pielii sa sufere astfel de deteriorari. Se poate face acest lucru aplicand din doua in doua ore creme cu factor de protectie SPF +30 si mai des daca facem baie in mare sau in piscina.
Ar trebui sa purtam ochelari de soare, haine cu protectie UV, palarii cu boruri largi care sa acopere fata, gatul si umerii si sa evitam expunerea la ultraviolete in intervalul 10.00-15.00. Este important sa mergem la dermatolog anual, pentru ca acesta poate realiza o harta a alunitelor pe care o poate compara de la an la an pentru a vedea daca exista diferente.
Foarte mult din capitalul solar adunat de-a lungul vietii se acumuleaza pana la varsta de 18 ani, de aceea, ca parinte trebuie sa oferi un model pentru a determina obiceiuri sanatoase ale copilului in privinta ingrijirii pielii. De asemenea, poti sustine organismul cu ajutorul suplimentelor alimentare special destinate preventiei si sustinerii organsimului in lupta cu cancerul. Acestea pot contrubui la oprirea proliferarii tumorilor, iar in cazul in care acestea au aparut, pot sustine organismul pentru a rezista in fata tratamentelor agresive impotriva cancerului, precum radioterapia si chimioterapia.
Secom® iti ofera un produs natural pentru care exista studii observationale si studii clinice in privinta eficientei antitumorale, dar si de modulare a imunitatii si de purificare a organismului: produsul Tien Hsien Liquid, fiole.
Tien Hsien Liquid este un supliment natural cu o formula unica din plante rare si ciuperci medicinale recoltate din zona muntilor Changbai din China. Solul vulcanic din aceasta zona, bogat in elemente precum germaniu, cesiu, rubidiu, potasiu, seleniu si mangan, confera plantelor care il populeaza proprietati anticancerigene exceptionale. De asemenea, produsul contine si cele doua faimoase ciuperci medicinale chinezesti cu proprietati antitumorale demonstrate stiintific, Cordyceps sinensis si Ganoderma lucidum (Reishi). In China si in Japonia, aceste ciuperci sunt incluse oficial pe lista remediilor care previn si trateaza cancerul.
Beneficiul principal al extractelor de Ganoderma si de Cordyceps consta in faptul ca moduleaza imunitatea. Mai exact, ajuta sistemul nostru natural de aparare sa actioneze prompt impotriva agresiunilor sau limiteaza efectele negative ale acestora. Cand sistemul imunitar functioneaza perfect, omoara celulele anormale, inclusiv pe cele cu mutatii cancerigene, deci nu permite dezvoltarea tumorilor si nici extinderea cancerului catre alte organe, adica aparitia metastazelor.
Tien Hsien Liquid contribuie la imbunatatirea functiei imunitare si, mai mult decat atat, studiile au demonstrat ca principiile active din aceste ciuperci stimuleaza oxigenarea celulara, imbunatatind activitatea celulelor sanatoase, opresc angiogeneza, adica formarea de vase noi de sange care hranesc formatiunile cancerigene si ajuta la stoparea evolutiei tumorilor, indiferent de stadiul de evolutie al acestora.
Efectul benefic se explica prin faptul ca produsul ajuta la mentinerea structurii normale a ADN-ului in procesul de diviziune celulara. Mai exact, induce moartea (apoptoza) celulelor potential maligne, inhiba expresia proteinei anti-apoptotice Bcl-2 si creste expresia proteinei pro-apoptotice Bax si a genei oncosupresoare p53. In acelasi timp, stimuleaza producerea TNF (factor de necroza tumorala), care induce moartea celulelor tumorale.
Produsul Tien Hsien Liquid de la Secom® este antioxidant, detoxifica organismul de substantele cancerigene, stimuleaza drenarea limfatica si actioneaza sinergic cu chimio si radioterapia prin amplificarea efectelor pozitive si prin reducerea efectelor secundare: voma, diaree, ulceratii, anemie, leucopenie, trombocitopenie, fibrozare tisulara, depresie, caderea parului etc.
Tien Hsien Liquid de la Secom® este recomandat ca adjuvant in terapia cancerului, afectiuni autoimune sau care conduc la scaderea imunitatii.
Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.