In lupta cu anemia, castiga lactoferina

| | Actualizat: 2014-08-19 00:00:00

Lactoferina este principala proteina din laptele matern, iar cea mai mare cantitate de lactoferina se afla in colostru. In cazul nou-nascutilor, lactoferina este implicata in absorbtia intestinala a fierului. Datorita acestei substante, bebelusii alaptati asimileaza mai bine fierul comparativ cu nou-nascutii hraniti cu formula.

Proprietatile pozitive ale lactoferinei se mentin si in cazul adultilor care pot beneficia de calitatile acesteia pentru a corecta anemia, dar si de alte roluri pe care le implineste in organismul uman: sustine proliferarea si diferentierea celulara, are efect antibacterian, antiviral si antiparazitar. Multe dintre aceste functii par sa nu fie in legatura cu proprietatea lactoferinei de a regla metabolizarea fierului, dar, de fapt, se afla in stransa legatura.

Cum este fierul din corpul nostru?

Cantitatea totala de fier din corpul uman este foarte mica: in jur de 4 grame. Cu toate acestea, fierul este esential pentru sanatate, fiind componenta principala a hemoglobinei, dar se afla si in componenta altor celule precum mioglobinele, celulele musculare si in componenta proteinelor citocrome, vitale pentru functionarea celulelor.

In cazul unui adult tipic, cantitatea de fier din organism este impartita astfel: in jur de 2,72 grame in sange ( hemoglobina), 0,12 grame se afla in mioglobine, 1 gram este stocat in ficat si in splina, 0,003 grame se afla in transferina si 0,0035 de grame in citocrome.

Fierul este un element extrem de reactiv in organism, aflat intr-o dinamica perpetua, de aceea trece foarte rapid de la o molecula la alta. Reactivitatea este o calitate care il transforma intr-un element ideal de transport al oxigenului prin corp, dar, in egala masura, il transforma intr-un pericol, daca este in exces. 

Fierul se afla in doua forme in corp, fier feros si fier feric. Fierul feros este mai activ si disponibil pentru utilizare, in timp ce fierul feric tinde sa fie o forma de stocare. Oxidarea excesiva cauzata de radicalii liberi, de exemplu, transforma fierul in forma lui ferica, iar aceasta nu functioneaza ca un purtator de oxigen.

Tendinta corpului de a stoca si de a refolosi fierul arata ca acest element este foarte important si nu este foarte usor de asimilat. Un exemplu de refolosire a fierului in organism este hemoglobina. Aceasta este o molecula complexa, care are un atom de fier in centru, cel care si confera culoarea rosie sangelui. Dupa ce sangele produce celule rosii, acestea sunt puse in circulatia sangvina pentru aproximativ 120 de zile. Apoi sunt distruse pentru ca sunt prea batrane ca sa-si mai indeplineasca rolul. Din acest motiv, in fiecare zi, aproape 1% din globulele rosii sunt distuse, iar 25 mg de fier sunt eliberate din hemoglobina.

Asadar, fierul este conservat si refolosit de organism, nu este eliminat din corp precum alte metale, prin urina. Singura modalitate prin care fierul este eliminat din organism este sangerarea, altfel chiar si atunci cand este in exces, este transformat in depozite localizate in ficat, splina, celule (inclusiv ale pielii) si par.

Persoanale cu deficit de fier sunt palide, iritabile si obosesc usor. Alte simptome includ hipertensiune, ameteala, gandire neclara, slabiciune musculara, palpitatii, imunitate scazuta, sindromul picioarelor nelinistite, piele uscata, tiuit in urechi si caderea parului.

Dar nici excesul de fier din organism nu este de dorit. In aceasta situatie, apar o multime de dezechilibre care determina marirea ficatului, ciroza, diabet, hipogonadism, degradare articulara, pigmentarea pielii si cresterea riscului de cancer de ficat si de colon. Fierul in exces este toxic pentru celule si produce reactii de oxidare care stimuleaza aparita cancerelor.

Fierul este prezent in mod natural in anumite alimente: carnea de vita, de pui, fructele de mare, ficatul de pui, scoicile si carnea de curcan sunt printre cele mai consistente surse de fier. Cercetarile indica faptul ca fierul impreuna cu vitamina C se absorb mai usor in organism. Dar, cu toate acestea, doar dieta nu poate restabiliza nivelul de fier scazut, specific anemiei. In aceste cazuri este necesara sustinerea cu suplimente alimentare, pe langa dieta atenta.

Desi pot fi greu tolerate de anumite persoane din cauza faptului ca genereaza intoleranta gastro-intestinala, constipatie si ameteala, fierul si vitamina C sunt eficiente in a corecta aceasta problema de sanatate. Alternativa la suplimentele cu fier, care nu prezinta riscul intolerabilitatii gastro-intestinale, o reprezinta lactoferina. Aceasta are un efect superior in cazul corectarii anemiei deoarece imbunatateste absorbtia fierului din mancare si transportul acestuia acolo unde este nevoie, in organism.

Un studiu publicat in 2009 a comparat efectul lactoferinei cu cel al suplimentelor cu fier, respectiv cu sulfatul feros, pe un esantion de femei insarcinate care sufereau de anemie. 100 de femei insarcinate au fost incluse in studiu, iar jumatate dintre ele au primit lactoferina de 2 ori pe zi, iar cealalta jumatate au primit 520 mg de sulfat feros, o data pe zi, adica o doza de 100 mg fier. Dupa 30 de zile de tratament, ambele grupuri au aratat cresterea nivelului de seritina ferica, hemoglobina si fier, insa, grupul care a primit sulfat feros a raportat probleme intestinale precum durere abdominala si constipatie.

Un alt beneficiu adus de lactoferina consta in faptul ca echilibreaza nivelul de fier in cazul persoanelor care fac sport sau efort fizic intens si care pot manifesta simptome de anemie, chiar daca nu sufera de aceasta afectiune. 

Lactoferina, ideala pentru cei care nu asimileaza fierul

Administrarea concomitenta de fier si de lactoferina poate fi solutia ideala pentru persoanele care absorb cu dificultate fierul din alimentatie, dar si din suplimente alimentare. Afectiuni precum anemia necesita suplimentarea fierului din dieta, dar exista si situatii in care este necesara suplimentarea pentru a preveni anemia. In aceasta situatie se afla femeile insarcinate, femeile cu menstruatii abundente, donatorii de sange si persoanele care au suferit hemoragii.

Printre beneficiarii suplimentarii cu lactoferina se afla persoanele care au by-pass gastric, care au suferit interventii chirurgicale bariatrice.

Pentru toate aceste categorii de persoane, lactoferina ofera in plus beneficii conexe, deoarece sustine imunitatea pentru a combate infectiile bacteriene si virale, scade inflamatiile si imbunatateste starea generala a organismului.

Aceste beneficii se explica prin proprietatea lactoferinei de a lega fierul si de a interactiona cu celulele si cu moleculele tinta, influentand atat celulele sistemului imunitar, cat si celulele inflamatorii. Lactoferina sustine procesele de proliferare, diferentiere si activare a celulelor imunitare si, de asemenea, stimuleaza raspunsul imun. Pe de alta parte actioneaza ca un factor anti-inflamator. Datorita activitatii antimicrobiene si capacitatii de a lega componente ale peretelui bacterian sau receptorii acestora, poate impiedica propagarea inflamatiei si lezarea tesuturilor.

Datorita proprietatilor unice antimicrobiene, imunomodulatoare si antineoplazice, lactoferina are un rol deosebit de important in practica medicala curenta.

 

Secom® ofera Lactoferrin 250mg, care ajuta la reglarea metabolismului fierului si la modularea sistemului imunitar. Produsul Lactoferrin este obtinut prin procesare la rece (liofilizare) pentru mentinerea proprietatilor si biodisponibilitatii maxime. Lactoferrin de la Secom® sustine metabolismul normal al fierului deoarece lactoferina este o substanta "siderofila", care capteaza ionii de fier in exces din tesuturi determinand: reducerea dezvoltarii celulelor anormale, stimularea sintezei globulelor rosii in maduva osoasa (furnizeaza ionii de fier necesari), reducerea actiunii virusurilor, bacteriilor, fungilor, parazitilor si a recurentei infectiilor, refacerea mucoasei intestinale si reducerea dezvoltarii microorganismelor patogene la nivel digestiv, reducerea inflamatiilor digestive si osteoarticulare, refacerea si stabilizarea masei osoase (leaga fierul liber din lichidul sinovial al articulatiilor), activeaza formarea si diferentierea osteoblastelor care construiesc tesutul osos.

De asemenea, Lactoferrin 250mg contribuie la reducerea stresului oxidativ, la modularea sistemul imunitar, refacerea organismului in stari de convalescenta si efort fizic intens: ajuta la refacerea tesuturilor datorita continutului crescut in aminoacizii arginina, glicina, prolina, leucina, valina si la reducerea simptomatologiei in reactii alergice digestive deoarece reduce permeabilitatea mucoasei digestive.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.

Citeste si despre