Specialistii atrag atentia ca toamna si la inceputul iernii sunt diagnosticate cele mai multe cazuri cu Sindrom de Oboseala Cronica (S.O.C.). Desi aceasta boala este inca in curs de cercetare, studiile arata ca in lunile reci, in care apar racelile, cresc si cazurile de S.O.C. Iar femeile sunt de pana la 4 ori mai predispuse la sindrom de oboseala cronica decat barbatii.
S.O.C. favorizat de deficitul de nutrienti
Sindromul de Oboseala Cronica este o afectiune caracterizata prin oboseala intensa, ce persista mai mult de 6 luni, dificultati de concentrare, tulburari de memorie, insomnie, migrene, depresie sau alergii(1). Manifestarile sunt similare asteniei(2), afectiune prezenta in aceasta perioada sub forma asteniei de toamna.
S.O.C. este favorizat de alimentatia deficitara in nutrienti, de stres, infectii virale si de fondul imunitar slabit. Specialistii recomanda in aceasta perioada o dieta echilibrata, sustinuta de un aport complex de nutrienti pentru refacerea metabolismului energetic si a sistemului imunitar; in contextul stilului modern de viata, in care tot mai multi oameni au o alimentatie dezechilibrata, saraca in nutrienti, petrec multe ore la birou si nu practica sport, specialistii trag un semnal de alarma pentru luarea unor masuri care sa reduca riscul instalarii sindromului de oboseala cronica.
Cercetarile din ultimii 20 de ani(3) arata ca deficienta de nutrienti din organism(4) este una dintre cauzele afectiunii. Alte cauze sunt stresul, sistemul imunitar slabit sau infectiile.
S.O.C. afecteaza de 4 ori mai multe femei decat barbati(5) si apare de obicei la adultii cu varste intre 20 si 50 de ani. Cu toate acestea, boala poate aparea la orice varsta, chiar si in randul adolescentilor.
Numeroase cazuri raman nediagnosticate
Doar 20% dintre cei care sufera de S.O.C. ajung sa fie diagnosticati de un medic(6), din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afectiuni precum astenie prelungita, depresie si altele.
"In Romania, prevalenta sindromului de oboseala cronica este estimata la 41.094 persoane (din intreaga populatie)(7), daca extrapolam singurele date disponibile international, ca reper. In SUA sunt 4 milioane de oameni afectati de S.O.C.(8) si multe alte cazuri nediagnosticate, iar in Marea Britanie sunt un sfert de milion, ceea ce aduce aceasta afectiune in atentia tuturor cercetatorilor din intreaga lume, mai ales ca factorii favorizanti arata ca este o boala a omului modern", declara Ionut Bacanu, Director Medical Secom®.
Statisticile internationale arata ca prevalenta globala a bolii este estimata la 2.6%(9), in timp ce in Europa sunt peste 1.200.000 de pacienti diagnosticati cu S.O.C.(10) (11)
Mai mult, din cauza simptomelor care pot deveni invalidante, 50% din cei afectati de S.O.C. nu isi pot continua activitatea profesionala, in timp ce 40% reusesc sa continue sa lucreze, insa doar cu jumatate de norma.(12) Sindromul de Oboseala Cronica se trateaza cu conditia absolut necesara de tinere sub control a simptomelor.
"Specialistii din intreaga lume recomanda imbunatatirea stilului de viata. In ziua de azi, alimentatia incorecta este tot mai raspandita, iar asta duce la un deficit de nutrienti care afecteaza metabolismul energetic. Micro-nutrientii sunt responsabili de productia de energie la nivel celular, iar studiile arata ca lipsa lor este una dintre cauzele S.O.C. Astazi, exista solutii moderne care contin chiar si 133 de nutrienti esentiali in aceeasi formula, formule complexe care ajuta la mentinerea nivelului optim de energie si imunitate", adauga Ionut Bacanu, Director Medical Secom®.
Mai ales in aceasta perioada rece, cand organismul este mai vulnerabil, specialistii recomanda populatiei o dieta echilibrata, sustinuta de un aport de suplimente nutritive cu formule complexe care sa acopere toti micronutrientii esentiali pentru mentinerea nivelului de energie si imunitate.
Pe langa corectarea alimentatiei, alte sfaturi includ adoptarea unui program cu exercitii de relaxare, masajul si practicarea exercitiilor fizice de cel putin 2 ori pe saptamana, pentru imbunatatirea calitatii somnului.
133 de ingrediente esentiale impotriva oboselii cronice
Alive!™ (fara fier) este un Mega-Nutrient pentru un nivel optim de energie si imunitate cu o formula complexa care contine 133 de ingrediente esentiale, din surse 100% naturale: 29 vitamine si minerale, 37 de extracte din fructe, legume si plante verzi, 12 enzime digestive, 10 acizi grasi Omega 3/6/9, 12 extracte din ciuperci medicinale, 15 antioxidanti si 18 aminoacizi. Reface metabolismul energetic, reduce oboseala si reda buna functionare a sistemului imunitar, nervos, muscular si osos. Nutrientii din Alive!™ (fara fier) se absorb in circuitul sangvin in mai putin de 30 de minute. Alive!™ (fara fier) contine cele mai eficiente ingrediente: minerale chelatate cu aminoacizi, extracte din fructe si legume procesate astfel incat sa-si mentina calitatile, extracte organice din ciuperci medicinale chinezesti si japoneze, toate ingredientele fiind testate in laborator pentru asigurarea puritatii si eficientei. In Romania, suplimentul nutritiv Alive!™ (fara fier) face parte din portofoliul Secom®. Detalii pe www.secom.ro.
Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.
1 Centres of Disease Control and Prevention, SUA, http://www.cdc.gov/cfs/symptoms/, ultima accesare la 19.09.2014
2 Centrul National pentru Informare in Biotehnologie, SUA, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20529781, ultima accesare la 19.09.2014
3 Klaus Pietrzik, Patologia omului modern si Sindroame de actualitate in practica medicale: sindromul de oboseala cronica si fibromialgia, http://books.google.ro/books/about/Modern_lifestyles_lower_energy_intake_an.html?id=0ghsAAAAMAAJ&redir_esc=y, ultima accesare la 19.09.2014
4 carente marginale de micronutrienti
5 Centres of Disease Control and Prevention, SUA, http://www.cdc.gov/cfs/causes/risk-groups.html, ultima accesare la 19.09.2014
6 Melissa Kaplan’s Chronic Neuroimmune Diseases, Information on CFS, FM, MCS, Lyme Disease, Thyroid, and more, Last updated January 1, 2014, New Study Finds High Prevalence Of Chronic Fatigue Syndrome,http://www.anapsid.org/cnd/diagnosis/cfscdc2004.html, ultima accesare la 19.09.2014
7 Right Diagnosis, jurnal online medical, http://www.rightdiagnosis.com/c/chronic_fatigue_syndrome/stats-country.htm, ultima accesare la 19.09.2014
8 Chronic Fatigue Syndrome Research Center at Stanford (CFSRC), http://cfsresearchcenter.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=70:about-cfs&Itemid=721, ultima accesare la 19.09.2014
9 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9314795, ultima accesare la 19.09.2014
10 (encefalita mialgica)
11 Alianta Europeana pentru Encefalita Mialgica http://www.euro-me.org/Documents/Documents-GB/EMEA%20Petition%202012-10%20UK.pdf, ultima accesare la 19.09.2014
12 NSNET Community Organization Network, http://www.nsnet.org/idacan/pain.html, ultima accesare la 19.09.2014