Copiii au voie sa foloseasca unelte adevarate? DA!

| | Actualizat: 2016-06-14 10:06:46

Una dintre grijile proaspetilor parinti este sa ascunda uneltele periculoase de manutele curioase ale copiilor, din motive de siguranta. Aceasta metoda de precautie este intemeiata pana la o anumita varsta si in anumite situatii, insa exista si unelte pe care copiii pot invata sa le foloseasca chiar si de la varste mici, sub supravegherea adultilor.

Spune DA micutului mester care se ascunde in interiorul prichindelului tau! Atunci cand ii dai unui copil posibilitatea sa manevreze, asa cum poate el, unelte adevarate, ii faci un mare serviciu: ii stimulezi autonomia, ii cresti increderea in el insusi, il ajuti sa isi imbunatateasca motricitatea fina si ii satisfaci nevoia de a invata practic lucruri esentiale in viata de zi cu zi.

Ce unelte pot fi folosite de copii

Cea mai importanta cale prin care un copil invata despre lumea inconjuratoare este imitatia. Cei mici deprind aptitudini de baza mimand activitatile adultilor, fiind deseori mai incantati sa curete singurei covorul cu o matura, la fel ca mama, decat sa se uite la desene animate.

Daca nu esti sigura asupra uneltelor pe care le poti lasa pe manuta copilului tau din cand in cand (supravegheat, desigur), iata o lista de posibile optiuni:

- matura, perie de covor, carpa de praf;

- mop, sticla cu pulverizator fara substante toxice (apa si otet, de pilda);

- bureti, lavete;

- ciocan mic, surubelnita;

- banda adeziva, nivelator, lantern;

- storcator de fructe manual;

- tel, vesela din plastic sau cauciuc, stropitoare;

- unelte mici de gradinarit, neascutite;

- manusi de menaj.

Cand copilul tau se arata interesat de cele de mai sus, spune DA initiativei lui de a invata sa le manevreze.

Ce beneficii aduce permisiunea de a folosi unelte adevarate

Cata vreme iti asisti copilul atunci cand manevreaza o unealta adevarata, el va fi in deplina siguranta. Faptul ca iti lasi prichindelul sa desfasoare o activitate casnica alaturi de tine este un dar pe care micutul tau il va purta intreaga viata in suflet: increderea investita de tine in el si in capacitatile lui.

Mai mult decat atat, folosirea impreuna a uneltelor din casa inseamna si mai mult timp de calitate petrecut impreuna, precum si exersarea indemanarii, a atentiei, a concentrarii si a simtului de asumare a resposabilitatii.

Copilul caruia i se permite sa ia parte la lucrurile importante din familie, precum gatitul, menajul sau micile reparatii din casa, devine el insusi un bun gospodar. Invata sa aprecieze munca parintilor, sa pastreze mai bine curatenia, sa se descurce singur atunci cand nu are cine sa il ajute, sa se maturizeze si sa se simta stapan pe situatie, fiind independent.

Reguli de alegere a uneltelor manevrate de copii

Sigur ca poti considera suficient ca cumperi copilului seturi de jucarii care imita uneltele si accesoriile adevarate dintr-o casa, insa experienta nu este aceeasi. Copilul nu va percepe la fel utilizarea unei surubelnite de jucarie precum cea a unei astfel de unelte reale.

Ai grija insa cum alegi uneltele pe care sa le lasi pe mana micutului tau si cum le folositi impreuna.

Criteriile de mai jos iti pot fi de ajutor:

- Calitatea: nu lasa copilul sa manevreze decat unelte curate, neruginite si in perfecta stare de functionare.

- Dimensiunea: incearca, pe cat posibil, sa ii oferi copilului unelte pe care sa le poata manui in siguranta (poti cumpara o matura mica, pe masura lui, de pilda).

- Supravegherea: in timp ce este extrem de benefic sa lasi copilul sa incerce singur sa mestereasca, nu-l scapa din ochi nicio clipa!

- Rabdarea: vei avea tendinta sa smulgi din mana copilului o unealta, cand iti vei pierde rabdarea asteptand sa o foloseasca bine; incearca sa eviti aceasta greseala si sa ii oferi copilului tau timp si asistenta pentru una dintre cele mai importante lectii practice din viata sa!

Tu iti lasi copilul sa foloseasca unelte din casa? Cum procedezi cand cel mic vrea sa mestereasca singur prin casa? Impartaseste-ti cu noi experienta in sesiunea comentariilor de mai jos!

Pe aceeasi tema:

5 motive sa-ti lasi copilul sa gateasca singur

Cum sa-ti faci copilul responsabil avand incredere in el

Da, poate! De ce sa-ti lasi copilul sa faca mai multe lucruri de unul singur

Citeste si despre