Cancerul de san reprezinta unul din cele mai frecvent intalnite tipuri de cancer. Medicina a evoluat mult, la fel si tratamentul pentru cancerul de san, atat ca metodologie, ca si comunicare intre medicii din echipa care trateaza cazurile individual si personalizat, dar mai ales ca aparatura si medicatie.
Ca in cazul oricarei afectiuni, este bine sa cunoastem care sunt motivele sau primele semne care ar trebui sa te trimita la medic Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie vorbeste despre cancerul de san, forma de cancer cel mai larg raspandita la nivel mondial.
Pacientele care vin la noi la clinica sunt informate si cu toate ca au multe notiuni despre cancerul la san, acesta ramane mereu o sursa de anxietate pentru ele. Frica se mai domoleste atunci cand le explicam ca exista metode de preventie si daca vin regulat la controalele anuale, riscurile sa depistam cancerul intr-o faza avansata sunt mai mici, a explicat Laura Mustata. medic specialist la clinica Nativia din Bucuresti.
Mergi la controlul anual chiar daca n-ai niciun simptom
In primul rand as vrea sa subliniez ca atunci cand vorbim de un potential risc de cancer mamar, cel mai important control la medic ar trebui sa fie acela in scop preventiv, adica daca ai peste 40-45 de ani, iti recomandam ferm sa meargi la medic pentru un consult anual mamar si o sa ai parte de indrumari legate de investigatiile specifice si potrivite varstei tale. chiar daca nu ai niciun simptom specific. Este bine sa stii ca acest tip de cancer poate sa fie silentios la debutul bolii si abia dupa cativa ani sa apara simptome.
Spre exemplu, durerea mamara nu este un simptom specific pentru cancerul de san. Desi sunt multe paciente care ajung la medic ingrijorate pentru dureri mamare, acestea de obicei nu au un ca si cauza o boala mamara, ci mai degraba o cauza hormonala,mai ales in premenopauza.
Semnele si simptomele care ar trebui sa te ingrijoreze si sa te trimita la medic:
- aparitia unor noduli mamari sau modificari ale unor noduli deja cunoscuti (crestere brusca, invadare a pielii, retractie tegumentara),
- modificari ale mamelonului si a pielii mamelonului (retractie, aparitie de noduli mamelonari, scurgere mamelonara clara/sanguina)
- modificari ale pielii – ingrosare, inrosire (aspect piele de portocala).
- noduli la nivelul axilei care ar putea avea legatura cu noduli mamari de natura maligna.
Nu intra in panica. Nu toti nodulii reprezinta cancer
Atentie insa! Toate aceste simptome trebuie sa te aduca la medic medic si medicul in urma consultului stabileste gradul de suspiciune pentru malignitate si stabileste planul de investigatii imagistice potrivite varstei si situatiei tale. Nu intra in panica daca simti noduli la nivelul sanului. Nu toti nodulii reprezinta cancer, insa numai un control medical avizat poate diferentiat un nodul benign de unul malign. Nu ignora orice simptomatologie nou aparuta si mergi la medicul tau, conchide dr Laura Mustata, pe care o poti gasi la Clinica Nativia.