STIATI CA puteti avea o sarcina gemelara, chiar daca se introduce UN SINGUR EMBRION in uter?
Dr. Diana Mihai, specialist obstretica-ginecologie, ne ofera toate informatiile necesare despre sarcinile gemelare.
O mica explicatie pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenul FIV= recoltarea ovocitului prin punctie de la mama, punerea in laborator in contact cu spermatozoidul tatalui, fertilizarea ovocitului de catre spermatozoid, produsul obtinut fiind tinut apoi in incubator 3 sau 5 zile si ulterior transferat in uterul mamei sau crioprezervat in azot lichid).
Revenind la gemeni - se credea initial ca sarcinile gemelare dupa tehnici de reproducere umana asistata rezultau exclusiv datorita implantarii in acelasi timp a mai multor embrioni (o explicatie care pare logica: introducem 2 embrioni➡ doi bebelusi ). DAR.. Tendinta moderna insa, odata cu perfectionarea culturilor in care embrionii odata formati vor sta pana la transferul lor in uter, este de a introduce UN SINGUR EMBRION. Ar trebui sa apara deci un singur bebelus, corect? Cu toate acestea, sarcinile GEMELARE continua sa apara‼ De ce ne intereseaza acesta aspect?! Deoarece sarcinile multiple prezinta RISC multiplu, atat pentru mama cat si pentru feti‼
Acestea au fost concluziile din articolul meu:
(...) pacientele sub 35 ani, cu număr mare de ovocite de calitate recuperate și cu număr crescut de embrioni de ziua 3 sau 5 de calitatea superioară au ratele de sarcini gemelare cele mai mari.
(...)transferul de blastociști [embrioni de 5 zile] este factor de risc în ciclurile fresh (2.6% vs 1.2% embrioni fresh de 3 zile), pe când vârsta maternă sub 35 ani este factor de risc în ciclurile FET [embrioni crioprezervati apoi decongelati].
Se infirmă astfel ipoteza privind afectarea zonei pellucida și hernierea blastomerelor cu divizarea ulterioară a embrionului și rezultarea MZT [gemeni monozigotici].
IMPORTANT Chiar și după single embryo transfer (SET), reproducerea umană asistată (ART) prezintă un risc de 2 ori mai mare de sarcini monozigotice monocoriale (MZT) față de sarcinile spontane.
MATERIAL ȘI METODĂ. Review al unor studii de cohortă retrospective.
REZULTATE. Deși s-a postulat că mediul de cultură ar influența rata de sarcini gemelare monozigotice după SET și că astfel implicit blastociștii, având 5 zile, prezintă un risc crescut, ultimele studii demonstrează că acestea nu influențează rata MZT, ci calitatea embrionului, astfel factorii intrinseci și nu cei extrinseci joacă un rol important. Ratele cele mai mari de MZT au fost raportate în cazul SET obținut cu ovocite donate, deci de calitate superioară (3.3%). Analiza de regresie logistică a arătat că pacientele sub 35 ani, cu număr mare de ovocite de calitate recuperate și cu număr crescut de embrioni de ziua 3 sau 5 de calitatea superioară au ratele de MZT cele mai mari (3.1%), indiferent de utilizarea ICSI sau assisted hatching [p < 0.01]. Se infirmă astfel ipoteza privind afectarea zonei pellucida și hernierea blastomerelor cu divizarea ulterioară a embrionului și rezultarea MZT. Alte studii au concluzionat că transferul de blastociști este factor de risc în ciclurile fresh (2.6% vs 1.2% embrioni fresh de 3 zile), pe când vârsta maternă sub 35 ani este factor de risc în ciclurile FET. Ciclurile utilizând embrioni crioprezervați și decongelați FET au avut o rată mai redusă de MZT (0.8%).
CONCLUZII. Rata de MZT este mai crescută în ART, chiar și după SET, în special la femeile sub 35 ani. Aceasta crește proporțional cu numărul de embrioni de calitate disponibili, neinfluențată de procedeele de penetrare a zonei pellucida iar crioprezervarea este un factor de protecție.