Tot ce trebuie sa stii despre incompatibilitatea de Rh in sarcina

| | Actualizat: 2019-02-11 16:11:00

Una din primele analize medicale recomandate la inceputul unei sarcini este analiza de Rh si determinarea grupei sanguine. Factorul Rh este esential in sanatatea fatului, mai ales daca exista o incompatibilitate intre parinti din acest punct de vedere. Despre incompatibilitate in sarcina vorbeste dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie. 

Fiecare din cele patru grupe de sange, respectiv A, B, AB si 0, au proteine specifice si se impart in doua grupe, in functie de Rh, adica grupe cu Rh pozitiv si grupe cu Rh negativ.

Factorul Rh este o proteina localizata pe suprafata globulelor rosii din sange (eritrocite). Aproximativ 85% din populatie are Rh pozitiv. in timpul unei sarcini, exista patru situatii in care se pot gasi cei doi viitori parinti si copilul lor:

1. Ambii parinti cu Rh pozitiv, caz in care copilul va avea Rh pozitiv sau Rh negativ

2. Ambii parinti cu Rh negativ, caz in care copilul va avea Rh negativ

3. Mama cu Rh pozitiv si tata cu Rh negativ, va fi un copil cu Rh pozitiv sau negativ

4. Mama cu Rh negativ si tata cu Rh pozitiv, va fi un copil cu Rh pozitiv sau negativ

Singurul caz in care pot sa apara probleme medicale este cel in care avem mama cu Rh negativ si tatal cu Rh pozitiv.

 ”Daca mama naste pe cale vaginala, exista posibilitatea ca sangele ei sa se amestece cu cel al fatului. Daca bebelusul are Rh pozitiv, sistemul imunitar al mamei va considera globulele rosii din sangele copilului ca fiind straine, ceea ce duce la producerea de anticorpi anti-Rh. Problema nu se pune, de obicei, la prima sarcina. Situatia se schimba insa la al doilea copil, daca acesta va avea tot Rh pozitiv, pentru ca exista riscul de a dezvolta boala hemolitica”, spune dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

Anticorpii vor ataca globulele rosii ale copilului si se poate ajunge inclusiv la afectarea nervoasa a acestuia sau chiar deces.  Astfel, este foarte important ca femeile cu Rh negativ, care primesc transfuzii de sange, sa primeasca doar din cel cu Rh negativ.

In caz contrar, in sangele lor apar anticorpii anti-Rh care pot influenta negativ o viitoare sarcina. In functie de rezultatele analizelor, medicul stabileste conduita de urmat in cazul unei incompatiblitati de Rh. Daca mama nu are anticorpi anti-Rh, se poate preveni aparitia acestora prin injectarea de imunoglobuline, cu efect pentru aproximativ 12 saptamani. O astfel de injectie va fi administrata si cand sarcina are 28 de saptamani.

Daca analizele arata ca bebelusul are Rh pozitiv, se va face inca o injectie cu imunoglobuline la 72 de ore de la nastere. Injectia se administreaza intramuscular, nu are efecte adverse semnificative, indiferent de Rh-ul copilului. 

Daca se identifica prezenta anticorpilor anti-Rh, injectia devine ineficienta, astfel ca doar se monitorizeaza sarcina.

In cazurile grave, se va impune o transfuzie pentru copil, fie cat inca este in uter, fie imediat dupa nastere.  Aceste transfuzii au rolul de a inlocui sangele bebelusului cu globule rosii cu Rh negativ si minimizeaza eventualele daune care pot fi produse de prezenta anticorpilor Rh in sangele copilului. 

In cazul in care se diagnosticheaza boala hemolitica la bebelus se poate ajunge la complicatii grave. Astfel, exista risc de anemie severa, icter, afectiuni cerebrale sau boli cardiace. Decesul apare in cazul in care a fost distrus un numar prea mare de globule rosii. 

Citeste si despre