Cum sunt afectati ochii copiilor care stau mult timp in fata ecranelor

| | Actualizat: 2020-12-16 18:03:04

Scoala online, jocurile pe tableta sau telefon, desenele animate, fac ca cei mici sa petreaca cel putin 4-5 ore pe zi in fata ecranelor cu lumina albastra (laptop, telefon, tableta, monitor sau televizor). Acest lucru pot afecta foarte tare sanatatea ochilor copiilor nostri.

Printre cele mai frecvente probleme ce se datoreaza petrecerii timpului in fata ecranelor se numara: sensibilitatea la lumina, vederea in ceata , uscaciunea oculara, durerile de cap, ochii iritati , durerile de spate si zona gatului, miopia si lista poate continua .

O mare parte dintre acestea au fost adunate sub denumirea sindromului vederii la calculator”.

Acesta este cauzat de diferentele cu care ochii si creierul nostru reactioneza la caracterele de pe ecran fata de  cele editate. Ochii au probleme de concentrare pe materialele editate, care sunt caracterizate de caractere dense si negre cu margini bine definite. Caracterele de pe ecrane nu au acest contrast sau margini bine definite. Aceste caractere (pixeli) sunt stralucitoare in centru, diminuandu-se intensitatea stralucirii catre margini. Acest lucru face dificila mentinerea conscentrarii ochilor, ramanand fixati pe imagine. Ochii tind spre un punct numit ”punctul de relaxare si de acomodare al ochiului “ si se muta involuntar catre acest punct, apoi se forteaza sa-si recapete concentrarea pe ecran. Concentrarea continua a ochilor creeaza oboseala si senzatia de usturime a ochilor care este foarte comuna dupa multe ore petrecute in fata ecranelor.

Printre simptomele acestui sindrom se numara :

- tensiune la nivelul ochilor

- dureri de cap

- dificultati de focalizare

- dublarea imaginii

- modificari in perceptia culorilor

- dureri la nivelul muschilor si oaselor (gat, umeri, spate, incheietura mainii)

- oboseala fizica excesiva

De fiecare data cand un pacient se incadreaza in aceste criterii medicul specialist oftalmolog recomanda o metoda simpla prin care acesta se poate ajuta singur: regula 20-20-20 ( la fiecare 20 min la aproape 20 secunde privit in distanta ). Apoi, intervin recomandarile personalizate: sa poarte corectia optica potrivita distantei de lucru si protectie de monitor , sa foloseasca lacrimi artificiale si nu in ultimul rand, mult somn odihna si relaxare.

Pe langa problemele oculare, lumina albastra emisa de dispozitive ( calculator, laptop, telefon ) afecteaza si calitatea somnului. Somnul daca este afectat hormonii de stres cresc si astfel se creaza cercul vicios perfect. intr-un studiu recent s-a gasit o stransa legatura intre computer Vision Syndrome si sindromul de burn out: starea in care ne simtim obositi fizic psihic,nu mai dam randament si ne simtim total lipsiti de motivatie .

De aceea este important in momentul in care organismul incepe sa traga un semnal de alarma sa facem o vizita medicului specialist.

Citeste si despre