Ce vaccinuri ar trebui sa aiba un copil pana la varsta scolara?

| | Actualizat: 2024-09-20 12:00:02

In calitate de parinte, sanatatea copilului tau este o prioritate, iar vaccinarea joaca un rol crucial in protejarea celor mici de afectiuni grave. Fiecare etapa a copilariei vine cu recomandari specifice privind imunizarea, care uneori pot parea prea multe pentru parinti si nu pot tine pasul. Iata cum arata schema de vaccinare a copiilor pana la varsta scolara.   

Sa fii parinte vine la pachet cu o multime de responsabilitati, iar una dintre cele mai importante este protejarea sanatatii copilului tau. Vaccinarea este esentiala in acest sens, asigurandu-i copilului imunitatea necesara impotriva unor boli care pot avea urmari grave”, explica dr. Daniela Bitoleanu, medic specialist pediatrie in cadrul clinicii Medikali. Daca te intrebi ce vaccinuri trebuie sa faca micutul tau pana la inceperea scolii si ce urmeaza dupa aceea, acest ghid oferit de medicul Daniela Bitoleanu te va ajuta sa navighezi prin procesul de vaccinare, astfel incat sa fii mereu cu un pas inainte.

De la nastere pana la 6 luni

Asa cum subliniaza si medicul, primele luni de viata sunt extrem de importante pentru imunizarea copilului tau. In acest interval, se administreaza urmatoarele vaccinuri:

  • In primele 24 de ore si pana la 7 zile:

Primul vaccin, care se administreaza nou-nascutului inca din maternitate, este vaccinul impotriva hepatitei B. Acesta protejeaza impotriva unei infectii virale care poate afecta grav ficatul. Tot in primele zile de viata, respectiv in primele 2-7 zile, se administreaza in maternitate vaccinul BCG.

  • La 2 luni:

Urmatorul vaccin, administrat la varsta de 2 luni, actioneaza ca un scut complex impotriva mai multor virusuri si include Vaccin DTPa (difterie, tetanos, tuse convulsiva), Vaccin impotriva poliomielitei (VPI), Vaccin Haemophilus influenzae tip B (Hib), Vaccin hepatitic B (Hep B), Vaccin pneumococic (PCV). Tot la aceasta varsta se poate include in schema de vaccinare si primul vaccin optional, respectiv vaccinul impotriva rotavirusului, care ajuta la prevenirea gastroenteritei severe.

  • La 4 luni:

Pentru a asigura eficienta pe termen lung a vaccinului de la 2 luni, sunt necesare insa cateva rapeluri ce vor fi administrate de-a lungul timpului, adauga Dr. Daniela Bitoleanu. Primul fiind cel de la 4 luni, pentru vaccinurile: DTPa, VPI, Hib, Hep B, PCV, dar si pentru a doua doza de vaccin optional impotriva rotavirusului.

  • La 6 luni:

Fereastra de timp in care se poate administra vaccinul Rotarix pentru preventia afectiunilor gastroenterologice provocate de rotavirus este foarte limitata. Astfel, intre 2 si 6 luni trebuiesc administrate cele 3 doze de vaccin, cu ultima doza la 6 luni.

Intre 11 luni si 2 ani

Dupa primele vaccinari de baza, urmeaza cateva rapeluri si vaccinuri esentiale pentru a completa imunitatea copilului”, adauga dr. Bitoleanu. Astfel, la 11 luni sunt prevazute rapeluri pentru DTPa , VPI, HiB, Hepatita B- vaccinul hexavalent sau Hexacima si vaccin anti- pneumococic - Prevenar, iar la 12 luni vaccinul ROR ( rujeola, oreion, rubeola) care ofera protectie impotriva acestor boli virale ce pot avea complicatii grave.

Intre 4 si 6 ani


Dupa cum mentioneaza medicul, aceasta este perioada in care copilul tau primeste ultimele vaccinuri inainte de a incepe scoala. La 5 ani, este cuprins in schema nationala rapelul ROR care asigura protectia pe termen lung pentru rujeola, oreion si rubeola. Un an mai tarziu, la 6 ani, rapelul DTPa (difetro, tetanos, pertussis) si VPI (poliomielita) mentine protectia impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive si poliomielitei.

Schema de vaccinare dupa 7 ani

Pe masura ce copilul tau creste, schema de vaccinare continua oferind protectie pe termen lung. Ultimele vaccinuri din schema nationala sunt cuprinse in intervalul de varsta 11 - 14 ani.

La 11 ani, se poate administra din schema optionala vaccinul HPV - impotriva papilomavirusului uman, foarte recomandat pentru prevenirea cancerului de col uterin si a altor tipuri de cancer legate de HPV. Ultimul vaccin din schema de vaccinare este la 14 ani si reprezinta rapel pentru DTPa si VPI, adaugand un nou titru de anticorpi pentru a asigura protectie impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive.

Ce alte vaccinuri mai poti avea in vedere

Pe langa schema obligatorie de vaccinare, parintii au la dispozitie o schema suplimentara optionala, cu vaccinuri ce ofera protectie impotriva unor boli precum varicela, meningita sau hepatita A, boli ale caror urmari pot afecta grav dezvoltarea si sanatatea copiilor.

In vederea administrarii schemei suplimentare, parintii trebuie sa se consulte cu medicul de familie sau cu medicul pediatru, astfel incat sa le poata include in schema de vaccinare a copilului impreuna cu vaccinurile obligatorii, respectand indicatiile de varsta si intervalul aferent rapelurilor. ”Ca sa concluzionam, vaccinurile sunt ca niste supereroi invizibili care ii protejeaza pe copii de pericole nevazute, la care sunt expusi involuntar in comunitate. De la nastere si pana la adolescenta, fiecare vaccin isi are rolul lui bine definit. Chiar daca poate parea complicat la inceput, schema de vaccinare e gandita pentru a-i proteja pe copii la fiecare pas”, incheie Dr. Daniela Bitoleanu, medic specialist pediatrie.

Citeste si despre