Virozele respiratorii la copii. De ce apar si cum le deosebim?

| | Actualizat: 2020-10-21 10:27:08

Primele si cele mai usor de recunoscut simptome ale virozelor respiratorii sunt: tusea, nasul infundat, durerea in gat si secretia nazala. In contextul actual, este usor ca aceste simptome sa fie confundate intre ele si sa nu se mai faca o distinctie clara intre raceala, gripa sau infectia cu virusul SARS-COV2.

In cele ce urmeaza vom incerca sa facem o paralela intre ele, si mai ales sa deosebim modul in care virozele apar si se manifesta la copii.

Diferenta dintre raceala comuna si gripa

Cele doua infectii respiratorii se manifesta intr-un mod similar, asa ca este de inteles de ce diferentierea intre ele este asa de dificila. Pentru inceput putem observa debutul infectiei, o raceala debuteaza lent, in cateva zile. Poate incepe cu stranuturi, ulterior cu durere in gat sau nas infundat. Totodata starile de raceala comuna dureaza intre 1 si 4 zile si se trateaza destul de usor cu medicamente specifice virozelor respiratorii.

Raceala comuna apare mai des la schimbarea brusca a anotimpului. Comparativ cu o raceala ce isi face aparitia treptat, gripa are debutul mult mai radical, poate incepe direct cu febra mare, dureri musculare puternice, oboseala in tot corpul. Gripa este o infectie destul de agresiva si poate dura peste sapte zile.

Cum facem deosebirea intre raceala comuna / gripa si COVID-19

Cel mai simplu mod prin care putem afla daca copilul nostru sau noi suntem infectati cu virusul SARS COV2 este testul, acesta indica clar prezenta sau absenta virusului in organism. insa, testul se poate face doar in cazul aparitiei simptomelor sau in cazul contactului cu o persoana declarata pozitiv. COVID 19 este o boala infectioasa destul de contagioasa, transmisa de la persoana la persoana prin picaturile lui Flügge si prin atingerea gurii, a ochilor sau a nasului cu mainile infectate, un caz destul de des intalnit in cazul copiilor.

Pacientii infectati cu virusul SARS COV2 au acuzat febra, oboseala, tuse uscata, dureri de cap, nas infundat, dureri in gat si un criteriu destul de particular al virusului, absenta gustului si al mirosului. Spre deosebire de raceala comuna, boala COVID-19 are un debut brusc fie cu febra mare, oboseala acuta, fie cu pierderea brusca a gustului, a mirosului sau dificultati in respiratie. Pacientii acuza simptome mai dure ca in cazul unei gripe, durerile musculare sunt mai accentuate, iar stare de epuizare, oboseala poate sa duca pana la imposibilitatea de deplasare. Prezentarea la medic sau apelarea la medicul de familie la primele semne de boala poate ajuta la prevenirea complicatiilor.

Cauzele virozelor respiratorii

in cazul copiilor, printre cele mai frecvente probleme medicale sunt infectiile cailor respiratorii. Cei mici se pot confrunta cu raceli sau semne de viroza intre sase si opt ori pe an, pe cand media la un adult este de maximum doua – trei ori. Exista peste 200 de virusuri care pot fi cauza virozelor respiratorii, iar la multe dintre ele nu se cunoaste inca cauza exacta. Desi virozele respiratorii se manifesta usor diferit si pot avea repercusiuni mai grave sau mai putin grave, exista cateva reguli care pot tine aceste neplaceri la distanta.

Printre ele se regasesc

  • spalarea mainilor cat mai frecvent - in special cei mici trebuie sa invete sa se spele corect pe maini si cat mai des, mai ales inainte de manca sau inainte si dupa folosirea toaletei. Virusul se poate transmite foarte usor prin contact direct sau indirect cu persoana contaminata chiar prin atingerea suprafetelor comune. Spalarea sau dezinfectarea mainilor reduce cu mult infectarea cu aceste virusuri;

  • evitarea locurilor aglomerate – pietele, transportul in comun si spatiile inchise si neaerisite pentru o perioada lunga de timp sunt un factor major in aparitia sau transmiterea virozelor;

  • purtarea mastii de protectie in spatiile interioare si spatiile exterioare aglomerate – masca de unica folosinta sau chiar cea textila protejeaza persoana care o poarta de a inhala aerosolii ce contin diverse virsuri. in spatiile inchise, neventilate, virsurile plutesc in aer pana la cateva ore, asadar, in functie de materialul din care este realizata, purtarea mastii scade riscul de infectare cu pana la 100%.

  • aerisire si curatenie – este important sa aerisim cat mai des spatiile in care petrecem timpul si sa dezinfectam des suprafetele, in special pe cele des folosite cum ar fi baia si bucataria;

  • dieta echilibrata si stare de spirit optimista – cel mai bun remediu impotriva virozelor respiratorii este imunitatea si stare de spirit optimista. incercati sa introduceti cat mai multe legume, fructe si vitamine in dieta copilului si asigurati-va ca este ferit cat mai des de stirile negative si televizor. incercati sa-i explicati realitatea, dar sa creati un mediu sigur si placut in care sa se simta in siguranta si fara prea multe motive de stres.

Virozele respiratorii la copii sunt adesea intalnite si, in functie de caz, se manifesta mai grav sau mai putin grav. Pana la varsta de doi ani, cand copiii sunt cei mai vulnerabili, se fac cele mai multe internari din cauza acestor tipuri de infectii. Important este ca parintii sa-si pastreze starea de calm, sa monitorizeze starile copilului si sa apeleze la medicul de familie in momentul in care simptomele devin mai accentuate sau nu dispar dupa perioada indicata de timp.

 

 

 

 

 

Citeste si despre