Cum prevenim fracturarea dintilor

| | Actualizat: 2019-08-01 09:29:57

Desi dintii sunt facuti pentru a fi extrem de rezistenti, este posibil ca acestia sa fie fracturati in urma unei lovituri, a unui impact sau ca urmare a unor obiceiuri daunatoare pe care le avem.

Dintii care au suferit leziuni anterioare, au carii dentare adanci, netratate sau sunt compromisi structural de existenta unor plombe, pot fi mai predispusi la fracturare decat dintii perfect sanatosi.

Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii orto-Implant Expert, a oferit cateva sfaturi prin care putem preveni astfel de situatii inconfortabile.

1. Evitati sa va folositi dintii drept unealta pentru desfacut capace de sticle, rupt pungi, taiat ata etc.

2. Protejati-va dintii in timpul practicarii sporturilor de contact (karate, fotbal, rugby, box etc.) purtand gutiere special create in acest sens.

3. Faceti controale regulate pentru a descoperi din timp eventualele afectiuni care pot duce la fracturarea dintilor (carii profunde, obturatii extinse, lucrari dentare etc.).

4. Acordati o atentie deosebita curatarii dintilor naturali si a lucrarilor dentare. Pe langa periuta de dinti, ata dentara si dusul bucal nu trebuie sa lipseasca din trusa de igienizare orala a niciunei persoane.

5. Purtati gutiera daca suferiti de bruxism, pentru a preveni tocirea, subtirea si scaderea rezistentei dintilor.

6. Nu mestecati obiecte tari, cum ar fi graunte de popcorn sau cuburi de gheata, deoarece acestea vor pune o presiune prea mare asupra dintilor.

7. Renuntati la obiceiuri daunatoare, cum ar fi roaderea creioanelor sau a pixurilor.

Adesea un dinte fracturat nu provoaca durerea sau durerea poate fi temporara. In situatia in care este afectat nervul, insa, poate aparea sensibilitate dentara, in special la contactul cu mancaruri si bauturi calde sau reci. In cazul in care in urma fracturii dintele ramane cu o margine ascutita, acesta poate, de asemenea, sa provoace rani pe limba si obraz.

Desi exista modalitati de a trata durerea si la domiciliu, in special pe baza de analgezice, aceasta trebuie sa fie doar o solutie temporara, care nu ar trebui sa inlocuiasca vizita la medicul stomatolog, pentru un tratament adecvat.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor doua decenii de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Contact Clinica Orto-Implant:

Adresa: Str. Blajel Nr. 4, BlV3, Parter

E-mail: cabinet@ortoimplant.ro

Tel.: 0728.12.28.28 / 021-796.10.28

Web: https://ortoimplant.ro

Facebook: https://www.facebook.com/Dr.MihaelaDan/

https://www.facebook.com/OrtoImplant.Expert/

 

Citeste si despre