Dinti mai albi? De ce nu trebuie sa ignori acest aspect

| | Actualizat: 2018-12-29 20:03:54

Chiar daca ni se pare mai degraba un moft, albirea dintilor este o procedura medical ace trebuie facuta periodic. Principale avantaje vin din faptul ca aceasta este precedata de cateva controale si proceduri de rutina, cum ar fi detartrajul si periajul professional, care sunt esentiale in preventie si in sanatatea orala, explica medicul stomatolog Claudiu Lupascu, de la LLL Dental.

Atunci cand zambetul nu mai are stralucirea de altadata, nu mai zambim cu aceeasi naturalete si parca devenim din ce in ce mai putin increzatori in noi.

Printre factorii cei mai frecventi care duc la ingalbenirea dintilor, enumeram fumatul, consumul excesiv de cafea sau ceai, antibioticele luate in copilarie, consumul de alimente colorate sau doar mostenirea genetica ori imbatranirea. 

Primul pas in a obtine dinti frumosi este o igienizare corecta (detartraj), procedura urmata la scurt timp de folosirea unor tehnici de albire a dintilor.

Albirea in cabinet consta in aplicarea unui gel cu substanta activa pe suprafata dintelui dupa ce s-a realizat izolarea gingiei si a partilor moi. Este activat de o lampa speciala, timp in care pacientul sta relaxat pe scaun intr-o ambianta placuta. Este o metoda rapida si foarte eficienta.

Cat dureaza procedura?

Rezultatele albirii sunt spectaculoase, obtinandu-se albiri in medie cu 2-4 nuante mai deschise.

Procedura albirii cu laser, o procedura moderna, noua, in concordanta cu evolutia medicinii, este una extrem de simpla, rezultatele fiind uimitoare - se realizeaza albiri ale dintilor si de pana la 10 nuante. De exemplu, folosirea laserului EPIC™ pentru albirea dentara scurteaza cu mult timpul de tratament – timpul mediu de albire este de 20 de minute, fiind solutia cea mai eficienta si minim invaziva disponibila pe piata.

Indiferent de tehnica de albire aleasa, culoarea obtinuta in urma albirii in cabinet se stabilizeaza dupa cateva zile, timp in care dintii se albesc in continuare.

Albirea  dintilor nu este permanenta, dupa o perioada de 6-12 luni trebuie repetata, perioada variind in functie de obiceiurile fiecarui pacient (fumat, consum de cafea, ceai si vin rosu, coloranti alimentari).

Pentru a mentine cat mai mult timp culoarea obtinuta va recomandam folosirea gutierelor in care se pun substantele de albire la domiciliu. 

Aceasta procedura nu este insa recomandata in timpul sarcinii, iar in timpul alaptarii este de preferat ca pentru orice interventie stomatologica sa discutati inainte cu medicul.

Articol revizuit de dr Claudiu Lupascu, medic stomatolog

 

Citeste si despre