Multe probleme dentare pornesc de la modul cum ne spalam pe dinti si al instrumentarului neadecvat. Iata ce avem de facut pentru a evita seria de probleme care poate aparea in urma procedeului incorect – diferite boli si aspectul inestetic al danturii.
Dr. Ionella Georgiana Postelnicu, medic stomatolog, ne explica in detaliu cum procedam in functie de varsta dintilor nostri.
Episodul 1 – Cum tratam dintisorii de lapte?
1. Ce probleme pot aparea daca ma spal pe dinti incorect?
Spalatul pe dinti nu este doar o masura de prevenire a cariilor si a pastrarii unui aspect placut al gurii, ci si o obligatie daca nu vrei sa te pricopsesti cu anumite boli. Cercetatorii au stabilit legatura intre lipsa unei igiene dentare adecvate si aparitia unor boli la care nu te-ai fi gandit.
Pe langa gingivita si parodontoza, principalele boli cauzate de lipsa igienei dentare, exista si alte probleme cauzate de aceasta. Dementa, bolile cardiovasculare, cancerul pancreatic sau bolile pulmonare, toate se inscriu in categoria victimelor lipsei de igiena dentara.
2. Care este tehnica unui periaj corect?
Pasii unui periaj corect:
1. Aplica putina pasta de dinti pe periuta de dinti.
2. Incepe intotdeauna dintr-o parte a dintilor de sus (de exemplu, maselutele din stanga, sus) si periaza-i in directia acelor de ceasornic. Se vor peria cca. 2-3 dinti odata.
3. Tine periuta paralel cu dintii si directioneaza perisorii astfel incat sa se aseze usor sub gingii, ca si cum ai matura.
4. Executa miscari circulare de mica amplitudine (miscari du-te/vino).
5. Sanatatea gingiilor este la fel de importanta, periaza dintii pana la gingie.
6. Suprafetele interioare ale dintilor nu trebuie neglijate. Placa bacteriana se acumuleaza si aici, dar si pe suprafetele masticatorii.
7. Periaza cu minutiozitate suprafata anterioara, posterioara si masticatorie.
8. Nu uita sa periezi usor interiorul obrazului, dar si limba, cu partea dorsala a periutei, ce trebuie sa aiba striatii speciale.
9. La final, clateste gura bine de tot.
10. Inlocuieste periuta de dinti cel putin o data la 3 luni.
3. Cat timp si ce periuta (sunt periuta soft, medium, hart, periuta electrica si dusuri bucale) folosesc daca sunt copil, am dinti de lapte?
Igiena orala incepe odata cu primul dintisor de lapte – acesta se poate curata cu o periuta moale sau un pansament steril. Chiar si inainte de aparitia primilor dinti de lapte, poti curata gingiile bebelusului cu o compresa sterila, umeda.
Odata ce apar primii dinti de lapte, acestia trebuie periati de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu o periuta cu peri moi, speciala pentru copii. Curatarea limbii, din spate in fata, este si ea importanta pentru eliminarea bacteriilor adunate in timpul noptii.
Dupa ce copilul are deprinderea de a scuipa singur pasta de dinti (de obicei in jurul varstei de 2 ani), poti folosi o cantitate de pasta de dinti destinata copiilor, de dimensiunea unui bob de mazare. Pana la aceasta varsta, ar trebui sa reusesti sa ii periezi dintii copilului de doua ori pe zi, dimineata si seara. Desi nu exista un timp optim pentru periaj, daca il executi corect, ar trebui sa dureze 2-3 minute.
Spalarea dintilor cu regularitate nu este singurul lucru care conteaza pentru o buna igiena orala. Alimentatia bogata in calciu si lipsita de alimente prea dulci, prea reci sau prea fierbinti este si ea un factor important in mentinerea sanatatii dentare.
Nu uita! Zaharul favorizeaza formarea tartrului si aparitia cariilor. Odata ce invata sa se clateasca bine dupa periajul dentar, copiii pot sa foloseasca si apa de gura. Ata dentara poate fi si ea utilizata de cel putin doua ori pe zi, pentru a curata suprafetele dintilor inaccesibile periutei.
Toate aceste sfaturi de igiena orala pentru copii trebuie asociate cu vizitele la medicul stomatolog.