INTERVIU “Cele mai eficiente tratamente naturiste in caz de viroza si gripa sunt...“

| | Actualizat: 2019-01-16 12:46:22

Cabinetele medicilor sunt neincapatoare in aceasta perioada, in sezon al gripelor si virozelor! In aceste conditii, cea mai intalnita  intrebare a parintilor este legata de metodele de stimulare a imunitatii copiiilor. Clarificari in acest sens ofera pentru copilul.ro dr Ruxandra Constantina, medic medicina de familie cu competenta in apifitoterapie,  gemoterapie, iridologie, medic cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu.

Copilul.ro: Auzim peste tot ca se vorbeste despre stimularea imunitatii… Ce inseamna exact acest lucru si cum putem s-o facem in mod natural?


Dr Ruxandra Constantina: Imunitatea poate si trebuie imbunatatita, chiar daca exista atatea voci care sustin contrariul. Si va spun asta din experienta de peste 20 ani de la cabinet. Stim cu totii ca ne nastem cu o imunitate (mai buna sau mai slaba, si aici este foarte importanta alaptarea copiilor pana in jurul varstei de 1 an), capatam imunitatea fata de anumite boli prin vaccinare sau dupa ce am facut bolile infecto-contagioase.Imunitatea nespecifica, cea care ne creste capacitatea organismului de a lupta cu orice tip infectie, poate fi stimulata in mod natural prin: alimentatie cat mai naturala, cu multe legume si verdeturi, proteine de calitate (peste, carne pui/curcan de tara), lactate fermentate (sana/chefir/iaurt), cereale integrale, fructe (proaspete si deshidratate).Consider ca, in cazul copiilor alaptati la san, o stimulare a imunitatii nu este necesara.


Copilul.ro: Este gripa un motiv de panica?

Dr Ruxandra Constantina: Infectii gripale exista in fiecare an, o buna imunitate ne asigura simptome moderate si o evolutie benigna, fara complicatii. Daca ne luam masurile de precautie (alimentatie sanatoasa, spalarea pe maine imediat ce ajungem acasa, la fel spalarea narinelor cu apa de mare, sa invatam si sa ne invatam copii sa tuseasca sau sa stranute in acele servetele de unica folosinta, aerisirea periodica a locuintei, salilor de clasa, birourilor, evitarea zonelor aglomerate, plimbarea in aer liber si nu in mall si supermarket) eu zic ca nu este cazul de panica.In cazul persoanelor care prezinta afectiuni cronice, care duc un stil de viata nesanatos (fumat, stres, alimentatie aditiva, procesata) exista riscul aparitiei unor forme severe de gripa. 


Copilul.ro: Sunt formele de gripa mai puternice decat in alti ani?

Dr Ruxandra Constantina: Deocamdara nu, nici macar nu este vorba de o epidemie, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne luam masurile de preventie si sa cerem sfatul unui medic in cazul in care simtim ca am racit si este vorba despre mai mult decat un simplu guturai (stare generala alterata, astenie marcata, febra mare cu frisoane, dureri de muschi, de cap, tuse seaca).

Copilul.ro:  Este vaccinarea o metoda de stimulare a imunitatii?

Dr Ruxandra Constantina:
Sigur ca da, ne confera o imunitate temporara in sezonul respectiv. Ar trebui sa se vaccineze in special personalul din colectivitati, persoanele institutionalizate, pacientii cu boli cronice.Consider ca este dreptul fiecaruia dintre noi de a se se vaccina sau nu, trebuie doar sa ne informam corect si sa cerem sfatul specialistilor.


Copilul.ro: Ce putem face in aceasta perioada, cand cazurile de gripa se inmultesc constant?

Dr Ruxandra Constantina:
Sa respectam masurile  preventive enumerate mai sus, masurile de igiena si, foarte important sa nu mai frecventam spatiile aglomerate impreuna cu copiii!


Copilul.ro: Care sunt principalele masuri pe care le pot lua parintii pentru a-si proteja copiii?

Dr Ruxandra Constantina: Sa le asigure o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si antioxidanti, iar de la primele semne de boala respiratorie sa ii izoleze la domiciliu. Daca copilul are o stare generala buna, mananca, e vioi, putem sa il tratam acasa, dupa o discutie prealabila cu medicul de familie sau pediatrul; in niciun caz nu ii dam antibiotice daca nu e recomandat de medic. Doar in cazul in care starea generala este alterata, copilul e apatic,  nu manaca, nu se hidrateaza, are febra mare, tuse chinuitoare, trebuie consultat urgent de un medic specialist.

Copilul.ro:  Ce beneficii au tratamentele naturiste, mai ales in cazul copiilor?

Dr Ruxandra Constantina: O schema de imunizare facuta de catre un medic specialist, individualizata, este mai mult decat benefica atat pentru copiii, cat si pentru parinti, pentru ca de multe ori parintii sunt cei care aduc infectia acasa.Atrag insa atentia ca parintii sau bunicii ignora aceste sfaturi si se duc la magazinul cu produse naturiste sau la farmacie si cer « Dati-mi ceva pentru imunitate ». Cel putin pentru copii este o atitudine total gresita ; in timp ce o cura imunizare corecta aduca mari beneficii, una data la intamplare poate face si mult rau. 


Copilul.ro: Care sunt cele mai indicate tratamente in caz de viroze?

Dr Ruxandra Constantina: Se administreaza plante care cresc imunitatea nespecifica : pentru copii suc proaspat stabilizat de echinaceea, ulei de chimen negru, extracte gemoterapice de coacaz negru, mesteacan pufos, maces, bard, catina ; ulei de peste bogat in acizi grasi omega 3 si vitamina D ; extracte aturale de vitamina C (din citrice, acerola, fructe de padure).Antibioticele naturale (uleiuri esentiale, propolis) sunt foarte eficace si lipsite de efectele negative ale antibioticelor clasice.Pentru copii se prefera administrarea siropurilor ce contin combinatii de aceste plante plus uleiuri esentiale sau propolis ; mare atentie, daca veti citi eticheta acestor siropuri veti constata ca sunt pline de stabilizatori, zahar, indulcitori, arome sintetice…..si lista poate continua.Nu le administrati copiilor decat suplimente naturale!


Vitaminizarea din surse naturale - siropuri naturale din macese, catina, zmeura, capsuni, muguri de brad, muguri de pin, citrice; plus extract natural de vitamina C cu bioflavonoide.Sa nu uitam de refacerea florei intestinale bune, in special in cazul celor care au urmat un tratament  cu antibiotice ; se vor consuma lactate acide-lapte batut, kefir, sana, iaurt; sau se administreaza un preparat cu pre si probiotice, pentru asigurarea unei bune imunitati la nivel intestinal si general.

Hidratarea cu ceaiuri medicinale, din plante cu actiune antiseptica si antiinflamatorie, decongestiva si emolienta la nivelul cailor respiratorii, expectoranta si de favorizare a eliminarii secretiilor, de calmare a tusei :  scai-vanat, patlagina, busuioc, coada-calului, musetel, coada-soricelului, lumanarica, muguri de plop, potbal, ciubotica-cucului, nalba, isop, tataneasa, soc, tei, cimbrisor, lemn-dulce, muguri de pin, brad. Aceste ceaiuri se consuma caldute (3-4 cani/zi), indulcite cu meiere, care, prin continutul ei deosebit de valoros (glucoza, fructoza, enzime, vitamine, saruri minerale, acizi organici), are proprietati de stimularea a imunitatii generale, antibacteriene si antivirale, vitaminizanate si de refacere a organismului.

Tot pentru stimularea imunitatii este bine sa bem 3-4 cani/zi cu ceai din fructe de padure : macese, catina, afine, coacaz-negru, o sursa excelenta de vitamine si antioxidanti;  ceaiul de hibiscus are si el efecte imunostimulatoare (2-3 cani/zi).

Infuziile de cimbru si cimbrisor, busuioc, ghimbir  (2 cani/zi) au efecte antiseptice si antivirale, expectorante; in plus ceaiul de busuioc ajuta organismul sa se adapteze la temperaturile scazute.Ceaiul de musetel, de nalba mare, de lemn-dulce, au actiune emolienta la nivelul mucoase faringiene, calmeaza durerile de gat si amelioreaza senzatia raguseala si tusea iritativa.

Pentru scaderea febrei si intensificarea sudoratiei sunt deosebit de utile infuziile de ghimbir, soc, de busuioc, scoarta salcie, ghimbir, musetel,  2-3 cani/zi.

Infuziile calde se pot folosi si sub forma de inhalatii, efetuate seara, inainte de culcare; desfunda nasul si amelioreaza durerile de gat; musetel, tei, eucalipt, busuioc, cimbru, pin. 

Citeste si despre