INTERVIU: Consultantul in nutritie, Andreea-Carmen Radu: Indopatul copilului cu mancare duce la tulburari de alimentatie

| | Actualizat: 2024-12-14 11:12:20

Educatia alimentara este un aspect care ar trebui sa preocupe fiecare parinte. Traim intr-o perioada in care hrana se gaseste din abundenta, este diversificata, dar de multe ori foarte procesata, iar promovarea intensa a acestor produse le face sa fie dorite de catre copii.

Despre cum sa reusim sa le imprimam copiilor nostri obiceiuri alimentare sanatoase si nu numai ne-a vorbit consultantul in nutritie Andreea-Carmen Radu, mama unui baietel pe nume Tudor in varsta de 5 ani, sursa sa de inspiratie pentru cele peste 60 de ateliere de nutritie si gatit sanatos tinute in scoli si gradinite. O puteti gasi si pe blogul sau, www.carmenradu.ro.

Copilul.ro: Exista circumstante in care copiii ar trebui indopati cu mancare?

Andreea-Carmen Radu: In niciun caz copiii nu trebuie indopati cu mancare. Nici cand sunt bebelusi - pentru a nu le declansa emotii negative legate de momentul mesei, nici cand cresc. Atata vreme cat bebelusul/copilul este sanatos, este in graficul de crestere, medicul pediatru este multumit, nu trebuie ca noi, parintii sa fortam lucrurile. Ne nastem cu instincte puternice, bebelusii stiu foarte bine cand s-au saturat, cand le este de ajuns. Poate din punctul nostru de vedere, al parintilor pare ca au mancat prea putin, dar pentru ei este suficient. Aud des propozitia „nu stiu cu ce traieste, ia doua linguri de mancare si gata”. Trebuie sa intelegem ca suntem diferiti, metabolizam si asimilam nutrientii in mod diferit. Alergatul cu mancarea dupa copil, gasirea diferitelor trucuri ca sa-l facem sa deschida gura pentru inca o lingurita, sunt comportamente la care adultii ar trebui sa fie atenti, altfel risca sa creeze conditii favorabile pentru aparitia tulburarilor de alimentatie.

 Copilul.ro: Ce mancaruri n-ar refuza vreodata un copil mofturos?

Andreea-Carmen Radu: Asa cum spuneam, nu exista o solutie general valabila. Gusturile copiilor sunt diferite, ce poate fi pe placul unui copil poate fi motiv de refuz la altul. Totusi, pornind de la predilectia noastra pentru gustul dulce (laptele de mama este dulce, asadar acesta este primul gust pe care il invatam), as spune ca sunt putini copii care refuza un aliment usor indulcit.

Legat de mofturile la mancare, acestea pot avea cauze diferite. Daca eliminam cauzele medicale, este important sa avem rabdare, sa le oferim mancare gustoasa, retete variate si sa revenim cu un gust refuzat cam dupa 2-3 saptamani, nu stim cand vor dori sa incerce. Doar pentru ca a refuzat morcovul, de exemplu, nu este un motiv sa-l scoatem din alimentatie. Trebuie sa revenim cu el, eventual intr-o alta reteta.

Copilul.ro: Expresia „gras si sanatos” este de actualitate? Cum ii facem pe bunici sa inteleaga acest lucru?

Andreea-Carmen Radu: Nu prea putem asocia cele doua cuvinte. Obezitatea infantila aduce cu sine multe afectiuni care apareau inainte la persoanele cu varste de peste 40-45 de ani: diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune.  Acest lucru este cauzat de un cumul de factori: alimentatie preponderent procesata (mezeluri, paine alba, semipreparate, produse tip fast-food etc.), lipsa miscarii fizice (copiii petrec mult timp in fata ecranelor si mai putin afara) si statusul emotional (desi uneori noi, adultii, consideram cu un copil „nu poate sa aiba probleme:, acestea exista. Aici ma refer la respingere de catre colegi sau prieteni, neacceptare, izolare, timp prea putin cu parintii etc). Toti acesti factori favorizeaza cresterea in greutate, supraponderabilitatea si obezitatea. De aici si pana la diabet zaharat de tip II si afectiuni cardiace, mai e doar un pas.

Legat de bunici, problema este putin mai complicata, apare conflictul intre generatii si reprosurile de tipul „Eu te-am crescut pe tine si esti bine, crezi ca nu mai stiu sa cresc un copil? Nu ma inveti tu pe mine”.

Ce pierd bunicii din vedere este faptul ca mancarea nu mai este ca pe vremea cand eram noi copii, gasim alimente procesate la tot pasul, dulciuri din abundenta, bauturi carbogazoase, iar promovarea acestor produse este foarte agresiva. Multi bunici asociaza dragostea cu napolitanele, ciocolata, bomboanele etc. Multi spun „nu pot veni la nepot/nepoata cu mana goala:. Dragostea bunicilor se masoara in timpul petrecut cu nepotii, in jocurile pe care le joaca impreuna, in povestile spuse si create. Stiu ca uneori este mai greu sa-i facem sa inteleaga, dar nu este imposibil, iar parintii sunt cei care ar trebui sa stabileasca regulile.

Nu spun sa le interzicem complet bunicilor sa aduca ocazional ceva dulce, dar pot alege, de exemplu, o ciocolata de calitate si intr-o cantitate mai mica, pot alege biscuiti cu ingrediente curate sau pot alege sa faca prajituri de casa. 

Copilul.ro: Cum alegem produsele sigure pentru copii (ce ingrediente de pe etichete ar trebui intotdeauna sa evitam)?

Andreea-Carmen Radu: Alimentele trebuie alese corect, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ceea ce mancam noi, trebuie sa manance si ei, daca ne dorim sa ii ajutam sa deprinda obiceiuri sanatoase din punct de vedere alimentar.

Legat de etichete, primul lucru pe care il spun clientilor mei este sa fie atenti la marimea etichetei. Mai bine zis, la numarul de randuri cu descrierea ingredientelor. Daca sunt multe randuri, nici n-ar mai trebui sa se oboseasca sa citeasca. Cele mai bune alegeri, sunt produsele cu etichete simple, scurte. De exemplu, la iaurt, ar trebui sa scrie pe eticheta: lapte, culturi lactice. Atat. Orice ingredient este in plus, si ar trebui sa ne faca sa lasam produsul la raft. Ar trebui sa ne ferim de produse cu zaharuri adaugate si aici nu ma refer doar la zahar ca atare, ci si la sirop de glucoza, sirop de fructoza, sirop de porumb, dextroza etc, de produse care contin grasimi hidrogenate, de cele care contin conservanti de tipul nitritului de sodiu si coloranti artificiali.

 Copilul.ro: Cum limitam consumul de zahar?

Andreea-Carmen Radu: In primul rand prin cititul etichetelor si identificarea daca este cazul a zaharurilor adaugate. Putem, de asemenea, sa facem noi prajituri in casa, cu o cantitate de zahar mai mica decat in reteta. Putem stabili o zi/saptamana in care ne bucuram de un desert. Consumul de dulciuri trebuie sa fie exceptia, nu regula din fiecare zi.

Copilul.ro: Care sunt cauzele mancatului compulsiv la copii?

Andreea-Carmen Radu: Aceasta este o tulburare de alimentatie serioasa, cauzele fiind de natura emotionala. Furia, frustrarea, teama, tristetea, disperarea, sunt suferinte care se acumuleaza, pe care copilul nu le poate gestiona singur si pentru a caror rezolvare pe termen scurt apeleaza la mancare. Pentru ca mancarea este acolo si ii ofera alinare. In aceasta situatie, ar trebui ca parintii sa apeleze la un ajutor specializat, la consiliere psihologica pentru familie.

Copilul.ro: Ce le dam copiilor la pachet?

Andreea-Carmen Radu: Pachetul pentru scoala este o problema, pentru ca sunt multi parinti care prefera sa le puna copiilor croissant, biscuiti cu crema, miniprajituri etc. Problema apare pentru intregul colectiv, pentru ca aceste alimente sunt tentante si devin moneda de schimb. Ce nu inteleg parintii care procedeaza asa, este ca pe termen lung, deciziile lor afecteaza sanatatea copiilor lor. Acestea nu sunt alimente nutritive, nu le hranesc corpul, nu ii ajuta sa aiba energie pentru activitatile din timpul zilei. Ba mai mult, consumul constant de produse bogate in zaharuri adaugate si grasimi hidrogenate ii face sa devina dependenti de ele, sa devina irascibili, sa acumuleze kilograme, sa nu se mai poata concentra si chiar sa nu mai poata performa cum trebuie.

Un pachet corect alcatuit pentru la scoala ar trebui sa contina un fruct, nuci/seminte crude si un sandvis cu paine integrala si carne preparata in casa la gratar/cuptor si legume sau cu crema simpla de branza si legume sau cu pasta de masline si legume. Putem sa mai punem la pachet briose facute in casa cu faina integrala si legume sau fructe etc. Neaparat o sticla de apa, hidratarea este foarte importanta.

Copilul.ro: Ce ar trebui sa includa meniul de la gradinita?

Andreea-Carmen Radu: In primul rand, meniul de gradinita ar trebui sa fie alcatuit astfel incat sa respecte legislatia in vigoare. Nu ar trebui sa gasim produse preparate prin prajire, gustari foarte dulci si in nici un caz produse procesate din comert, bogate in zaharuri si grasimi.

Meniul de gradinita are trebui sa fie variat, sa contina proteine de origine animala, dar si vegetala, carbohidrati complecsi, legume si fructe, lipide de calitate. Un exemplu de meniu corect ar fi : mic dejun: cereale fara adaos de zahar cu iaurt simplu, gustare: un fruct, pranz: ciorba de legume, chiftelute de curcan la cuptor cu cartof copt si salata de varza, gustare: placinta cu mere, fara zahar adaugat.

Copilul.ro: Ce nu ar trebui sa se regaseasca vreodata in frigiderul unei mame atente la alimentatia familiei sale?

Andreea-Carmen Radu: Revin aici la cititul etichetelor, este important sa le acordam atentie. Cateva exemple de produse pe care ar fi bine sa le evitam sau sa le consumam foarte rar, ar fi: dulciuri procesate, chipsuri, covrigei, nuci/seminte/alune prajite in ulei, margarina, branza topita sau lactate cu adaos de zaharuri,  mezeluri de calitate slaba si cu eticheta lunga etc

Copilul.ro: Care este cea mai dificila perioada in ceea ce priveste alimentatia la copii?

Andreea-Carmen Radu: Nu exista o regula generala pentru toti, aici vorbim despre copiii sanatosi din punct de vedere clinic. Pentru unii, in ceea ce priveste gusturile, lucrurile se pot schimba de la o luna la alta. Exemple de perioade care pot fi mai dificile ar fi adaptarea la meniul de la gradinita, alegerea continutului pachetelului pentru scoala, pentru ca poate interveni problema apartenentei la grup si insusirea comportamentului alimentar al acestuia.

Un alt tip de comportament care am observat ca se repeta, desi nu l-as numi neaparat „perioada dificila”, este cel a proaspetelor mame care se apropie de momentul diversificarii. Acest pas este privit cu putina teama. Apar multe intrebari de tipul: Cu ce sa incep? Cum sa incep? Oare o sa manance? Daca nu mananca suficient? Daca nu-i place?

Diversificarea este un inceput, si inceputurile pot fi insotite si de putina nesiguranta, dar orice mama se descurca si invata impreuna cu copilul ei.

Copilul.ro: Care sunt lucrurile pe care orice parinte ar trebui sa i le spuna copilului referitor la alimentatia sanatoasa?

Consider ca educatia alimentara este un aspect care ar trebui sa preocupe fiecare parinte. Traim intr-o perioada in care hrana se gaseste din abundenta, este diversificata dar de multe ori foarte procesata, iar promovarea intensa a acestor produse le face sa fie dorite de catre copii.

Parintii sunt cei de la care copiii invata, si nu invata pentru ca le spunem, ci pentru ca vad ce facem. Daca isi vad parintii ca mananca fructe si legume, ca nu consuma bauturi carbogazoase si dulciuri procesate decat ca exceptie, copiii vor prelua in timp comportamentul. Asadar, primul lucru pe care il putem face legat de educatia alimentara copiilor, este propriul exemplu. Obiceiurile alimentare bune se implementeaza la nivel de familie.

In afara de propriul exemplu, ar trebui sa le explicam copiilor pe intelesul lor ce efecte are consumul mare de zahar in timp, de ce este important sa petrecem cat mai putin timp in fata ecranelor si cat mai mult, afara, la joaca, de ce este important sa mentinem obiceiurile alimentare sanatoase chiar si cand intram in colectivitate (scoala, liceu).

Citeste si despre