Nutritionist Liana Contiu: Cand este bine sa iei masuri in privinta greutatii copilului tau?

| | Actualizat: 2021-02-12 10:31:07

Pana la o anumita varsta e adorabil sa-i vedem pe cei mici dolofani. Parca rotunjimile ii fac mai frumosi, acei obrajori rotunzi, acele straturi de grasime nevinovata, le sporeste farmecul. Doar ca aceste convingeri nu sunt deloc sanatoase, cel putin nu in vremurile noastre.

Cand e bine sa iei masuri referitoare la greutatea copilului tau?

E vreodata prea devreme? Avand in vedere ca alimentele pe care le gasim nu au mereu cea mai buna calitate, exista un acces facil al copiilor la alimente fara valori nutitive dar adevarate bombe calorice iar activitatea fizica a celor mici nu mai e ca odinioara si sedentarismul este tot mai des intalnit, as indrazni sa zic ca  orice parinte trebuie sa fie atent la greutatea copilului sau, chiar daca aceasta e una normala sau chiar sub normal. Lucrurile se pot schimba peste noapte. Dar sa revenim...

Cand si cum luam masuri?

In primul rand fa echipa cu pediatrul, medicul nutritionist/dieteticianul clinic. Acestea sunt persoanele avizate sa te sfatuiasca. Fiind in perioada de crestere trebuie sa ai grija sa intretii si sa nu periclitezi acest aspect. Spune nu dietelor – stiu ca slabitul ne duce cu gandul la excluderea alimentelor cum ar fi painea, pastele, ciocolata – dar hai sa fim seriosi asta nu functioneaza de cele mai multe ori nici la adulti.

Ai nevoie de un specialist care sa te ajute sa implementezi un meniu potrivit din punct de vedere nutritional si aplicabil in viata familiei tale. Ai grija la cum pui problema slabitului, nu ai vrea sa cresti un copil cu complexe de greutate si mereu la dieta. Nimeni nu ar trebui sa traiasca cu ideea ca exista alimente permise sau interzise. Fa pasi mici - nu face schimbari bruste. Stiu ca nerabdarea parintilor se naste din dorinta de a-si vedea copilul sanatos si intr-o forma buna dar e nevoie de timp.

De exemplu in fiecare saptamana introduci o leguma noua in meniu. Implica toata familia . Mancati la fel si impreuna asezati la masa, gatiti impreuna, faceti cumparaturi. Toti. In echipa lucrurile functioneaza mai bine, iar parintii sunt modelul copiilor.

Partea buna este ca, desi copilul tau are multe kilograme in plus, cu o abordare specializata, rabdare si consecventa rezultatele nu se lasa asteptate. 

 

Citeste si despre