10 nevoi esentiale ale parintilor copiilor cu autism

| | Actualizat: 2020-02-07 10:26:22

Psih.Geta Hutanu

Este greu de cuprins in cuvinte ce simte un parinte cand copilul este diagnosticat cu tulburare din spectrul autist. Dar, dupa ce trece prin toata paleta de emotii (furie, frustrare, vinovatie, confuzie), parintele se simte coplesit de drumul pe care il are de parcurs si de deciziile pe care trebuie sa le ia pentru a-si ajuta cat mai mult copilul.

Tocmai din acest motiv, pe langa terapiile copiilor, sunt necesare programe de suport pentru parinti, mai ales in centrele specializate.

Nevoile esentiale ale parintilor copiilor cu autism aflati la inceput de drum sunt:

  • 1. Informatii despre autism - in conditiile in care pe internet exista foarte multe informatii, pareri, terapii, tratamente, care pentru parinti pot fi coplesitoare, parintii au nevoie de informatii oferite de catre specialisti cu experienta in domeniu (medicul psihiatru, psiholog, etc). Parintii au nevoie de informatii clare si obiective prezentate de un specialist atat la diagnosticare cat si mai tarziu, pe parcursul desfasurarii terapiei.
  • 2. Dupa aflarea diagnosticului, unii parinti au dificultati in a stabili pasii de urmat si au nevoie de sprijin de specialitate. Medicul psihiatru, in urma evaluarii, recomanda inceperea terapiei si un anumit numar de ore pe zi. Urmatorul pas este cautarea unui centru, unde copilul va avea un coordonator, o echipa si programe specifice pe ariile in care prezinta dificultati. Daca parintele alege terapia la domiciliu, este important sa gaseasca un coordonator cu experienta si sa ceara recomandari despre cei care vor face parte din echipa de terapeuti.
  • 3. Informatii despre optiunile de terapie - parintii au nevoie de informatii despre toate tipurile de terapie accesibile in Romania, dar si despre cele actuale in plan international, pentru a putea face alegerea potrivita nevoilor copilului lor. De asemenea ar fi recomandat sa aiba cat mai multe informatii despre specialistul si/sau centrul unde copilul va face terapie.
  • 4. Ajutorul familiei si prietenilor - sprijinul si intelegerea celor din jur sunt foarte importante si este recomandat ca parintii sa ceara periodic sprijin. in situatia cand copilul are autism, parintele poate ajunge epuizat, stresat sau depresiv, si are nevoie de tot sprijinul din partea tuturor celor din jurul sau.
  • 5. Timp pentru ei/ hobby-uri - de cele mai multe ori unul dintre parinti renunta la serviciu si la hobby-urile avute inainte de aflarea diagnosticului si isi dedica tot timpul copilului. insa, din cand in cand o pauza este binevenita si recomandata, iar intalnirea cu vechii prieteni si preocuparile preferate, le poate aduce bucurie si energie, ajutandu-i sa faca fata cerintelor familiei, dar si cerintelor speciale ale copilului cu autism.
  • 6. Consiliere - relatiile cu cei din jur - atat cele cu prietenii sau rudele, cat si relatiile cu partenerul sau cu ceilalti copii - pot avea de suferit. Cand toti membrii familiei au acces la sedinte de consiliere, relatiile se pot rearmoniza si in familie si in exteriorul acesteia.
  • 7. Grupuri de suport - acestea sunt foarte valoroase pentru parintii copiilor cu autism, acestia putand impartasi si invata din experientele celorlalti. Aici parintii gasesc sprijin, intelegere, informatii si solutii la provocarile ce pot aparea zi de zi si afla ca nu sunt singuri in aceasta lupta.
  • 8. Cursuri - copilul petrece cea mai pare parte din timp acasa, cu parintii. in cadrul cursurilor pentru parinti ei afla cum isi pot ajuta copilul, vor afla principii ale psihologiei copiilor, nevoile copiilor, reguli ale terapiei comportamentale aplicate ABA, analiza functionala a comportamentelor, principii de invatare si cum pot fi scazute comportamentele neadecvate.
  • 9. Posibilitatea de a-si pastra locul de munca - de cele mai multe ori, unul dintre parinti renunta la serviciu, pentru a se ocupa de copil, mai ales daca nu exista posibilitatea unui ajutor din exterior (bunica, bona etc.). Provocarile financiare pot deteriora relatiile din cadrul familiei. Un loc de munca part-time sau care poate fi facut de acasa poate pastra echilibrul psihologic si financiar al familiei.
  • 10. Accesul copilului la educatie - ingrijorarea cea mai mare a parintilor este legata de viitorul copiilor, de aceea integrarea acestora in gradinita si la scoala este esentiala. in urma terapiei, copilul poate merge la gradinita sau scoala singur sau cu insotitor, in functie de nevoile lui.

Starea de bine a parintilor este esentiala in evolutia copiilor, aceest lucru fiind vizibil mai ales in comportamentul celor mici, de aceea este important sa existe programe dezvoltate pentru intreaga familie.

Geta Hutanu, psihoterapeut in supervizare

Psihoterapeut in supervizare, absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei (Universitatea Spiru Haret) si formare 2 ani in Psihoterapie copil, cuplu si familie (Centrul de Formare si Terapie pentru Copil, Cuplu si Familie).

Povestea mea se poate rezuma la o fraza pe care o spun mereu: cand iti doresti cu adevarat ceva, fa un pas, oricat de mic in acea directie. Cumva, lucrurile in jur incep sa se intample pentru ca dorinta sa se indeplineasca.

Am lucrat in multe domenii, toate implicand comunicarea cu alte persoane. A fost un moment in care am stiut exact ca vreau sa devin psihoterapeut. Dar in acel moment parea ceva irealizabil.

Astazi, dupa 10 ani, sunt psihoterapeut in supervizare, specializare psihoterapie copil, cuplu, familie.

Nu pot sa spun ca a fost un drum greu sau usor, ce pot sa spun e ca a fost un drum extraordinar de frumos si ca m-am bucurat de fiecare pas.

Astazi, sunt aici sa va fiu alaturi pe propriile drumuri, atunci cand simtiti ca aveti nevoie de ajutor.

Citeste si despre