Cum ar trebui sa reactionezi daca copilul tau nu a obtinut rezultatele dorite la examen?

| | Actualizat: 2024-06-11 15:32:54

 

Ca si parinti, ne dorim tot ceea ce este mai bine pentru copiii nostri. De multe ori insa, fara sa fim constienti, punem o presiune prea mare asupra lor, incarcandu-le programul cu meditatii, cursuri diverse si antrenamente sportive, toate acestea venind in plus fata de cerintele programei scolare. Asa ca nu e exclus ca, la un moment dat, copilul sa cedeze emotional si psihic, poate chiar in timpul examenului pentru care s-a pregatit atat, sau poate va obtine un rezultat mai slab decat cel dorit. Tu ce faci atunci?

Empatia si sustinerea emotionala sunt punctele cheie la care este bine sa apelam atunci cand copiii au parte de un esec scolar sau profesional, explica psihoterapeutul Mariana Demeter, psiholog clinician principal al Clinicii Alegria. Este de datoria noastra, ca parinti, sa ii ajutam sa inteleaga ca din orice greseala avem ceva de invatat. In acest caz, ca data viitoare cand va sustine un examen, sa nu lase materie multa de invatat pe ultima suta de metri sau sa mearga cu mai multa incredere la testare, fara sa isi alimenteze fricile alaturi de alti colegi.

"«Rezultatele unui examen influenteaza viitorul copilului», asa pun problema foarte multi parinti si transmit semnale inca din timpul anului scolar despre cat este de important acel moment. Bine ar fi sa nu abordam in acest mod momentul examenului si nici rezultatele obtinute. Tine de noi, ca parinti si adulti, sa discutam cu calm, intelegere si sa ne sustinem copiii, sa scoatem in evidenta motivatia si efortul depus pentru pregatirea testarii. Sigur, un examen este important, dar nu reprezinta intreaga cunoastere a elevului, iar pusi in fata unui esec, e mai important sa se poata mobiliza pentru o noua sansa, intr-o noua sesiune de examinare", ne invata psihoterapeutul Mariana Demeter.

Atunci cand ne gandim la posibilitatea unui esec, este mai important ce facem inainte ca sa il prevenim. Mai exact, sa ajutam coplul sa realizeze singur ca este important sa trateze examenul respectiv cu seriozitate, motivatie si implicare. "Stiu ca este greu sa ne convingem copiii sa obtina note bune, insa daca suntem atenti la aptitudinile lor si la ceea ce le place sa faca, ne va fi mai usor sa ii indrumam. In plus, prin propriul exemplu, putem sa ne invatam copiii sa treaca mai usor peste un esec scolar, fara sa simta frustrare, furie, durere si neincredere. Pentru ca dincolo de note, ceea ce va conta pe termen lung este inteligenta sa emotionala si modul in care va gestiona astfel de dezamagiri pe tot parcursul vietii sale", explica psihoterapeutul Mariana Demeter.

Iata ce recomanda specialistul parintilor care vor sa isi sprijine copiii in fata unui esec:

  • Nu reprosam, nu scoatem in evidenta lucrurile negative si cat de simple poate vi s-au parut subiectele.
  • Incercam sa gasim solutii si stabilim obiective impreuna, ii intrebam efectiv cu ce putem fi de ajutor.
  • Promovam mentalitatea de crestere - explicam copilului ca abilitatile si inteligenta se dezvolta prin munca si perseverenta constanta, iar esecurile sunt oportunitati de crestere si invatare din greseli.
  • Oferim feedback constructiv asupra a ceea ce a facut bine si ce putem sa imbunatatim in viitor.
  • Laudam efortul si perseverenta, nu ne referim doar la rezultatele obtinute.
  • Daca vom fi alaturi de copil, indiferent de rezultate, cu siguranta se va simti sprijinit, incurajat si nu va simti ca o mare dezamagire o astfel de experienta.
  • Impreuna veti gasi resurse sa mergeti mai departe doar daca sunteti conectati emotional si bineinteles autentici.

Citeste si despre