Cum impunem limite sanatoase copiilor. Plan de 9 zile pentru setarea regulilor

| | Actualizat: 2018-11-20 17:30:37

Ai trecut prin situatia in care copilul tau se comporta intr-o maniera neasumata, iar confruntarea escaladeaza in violenta? Traditionalele recompense sau pedepse nu numai ca nu ajuta, dar fac si mai rau. Ce este de facut? Schimba focalizarea.

Mai specific, schimba modul in care te gandesti la comportamentele rele si la consecintele acestora pentru a iti imbunatati starea de spirit si pentru a iti imbogati modul in care faci fata situatiilor stresante.

ZILNIC: fa-ti timp 10-15 minute pentru discutii cu copilul despre cum a petrecut ziua, ce activitati a avut, roaga-l sa-ti spuna parerea asupra a ce doreste sa faceti impreuna  in ziua urmatoare, vezi cum il poti implica in programul tau (sarcini usoare).
Fa cu el o activitate care ii place foarte mult.

Ziua 1: Cauta si gaseste o modalitate de a ii adresa cerintele (de a scrie, de a citi, se a se spala etc.) dintr-o pozitie din care mai degraba ii oferi ajutorul spre a duce aceste sarcini la bun sfarsit decat din pozitia de a ii impune  sarcina.

Ziua 2: Identificati impreuna care este cea mai dificila sarcina si de ce crede ca e dificila. Desfaceti impreuna in bucatele mai mici sarcina respectiva si da-i posibilitatea sa le indeplineasca facand pauze intre etape.

Ziua 3: Fii calma. Pentru a putea sa-ti ajutati copilul sa detina controlul asupra situatiilor stresante, tu insati ai nevoie sa detii controlul propriilor emotii. Vezi ce anume din trecutul tau se activeaza  atunci cand copilul  “apasa” acel buton care te face sa-ti pierzi  controlul.
Vezi cum ai putea sa raspunzi intr-un mod diferit. De exemplu, stai jos cand vorbesti cu el. E mai greu sa tipi cand esti asezata.

Respira mai adanc si gaseste un ton al vocii mai adecvat.

Ziua 4: Controlul emotiilor. Fii prezenta. Atunci cand esti provocata, gaseste o cale de a respira adanc de doua trei ori inainte de a reactiona. In acest mod vei reusi sa dezamorsezi raspunsul automat la stimul. Daca totusi nu ai reusit sa o faci, e important sa-i ceri scuze  copilului spunandu-i: “Am avut o zi grea  si am reactionat nepotrivit. Asta nu e in regula, dar in unele situatii acest raspuns apare. Imi pare rau”.

Ziua 5: Indeparteaza-te de la sursa agresiunii. Pentru astazi, evita in totalitate comportamentele negative. Daca copilul face o criza de furie, iesi din incapere. Creeaza un nou patern astfel incat sa inteleaga ca vechiul comportament nu mai este permis.

Ziua 6: Foloseste-te de alte comportamente pentru a dezamorsa situatia. Da-i copilului tau o solutie concreta pentru a escalada situatia atunci cand apare. Poti sa-i spui: “Cand te aud tipand , asta imi spune ca esti intr-o situatie de maxima agresiune. Mi-as dori sa te pot ajuta. Iti propun sa vii in sufragerie  sa stam de vorba. Iti fac floricele de porumb (sau alceva ce ii place copilului sa manace cand se relaxeaza) si stam de vorba”.

Poti, de asemenea, sa ii spui sa deseneze sau sa faceti o activitate impreuna.
Daca se intampla in public, incearca un pattern interrupt. Fa 5 genuflexiuni si roaga-l sa faca si el alaturi de tine. Copilul tau va fi atat de uimit de acest comportament ciudat incat se va opri din tipat. Spune-i pe un ton calm: “Vreau sa facem asta impreuna! Pentru ca este evident ca ai nevoie sa faci ceva sa te descarci”. 

Ziua 7: Foloseste-te de cadre pentru a impune consecinte. Stabiliti impreuna perioade clare pentru timpul de joaca pe computer. Pune ceasul sa sune pentru a indica limita.
Daca insista sa il mai lasi peste termenul-limita, spune-i ca ai dori sa faceti asta, dar timpul pe care l-ati stabilit impreuna s-a scurs, insa, in programul viitor va avea un nou interval de joc.

Ziua 8: Fa-ti un cod verbal. Uneori sa ii spui copilului STOP sau NU il irita si mai tare. Stabiliti impreuna un alt cuvant, de exemplu “Bubble gum”, pe care sa il folositi atunci cand vedeti ca are o incalcare a regulilor stabilite. Mentine contact visual si daca reincepe spune-i ferm sa ia o pauza.

Ziua 9: Aminteste-i copilului ca TU esti cel care stabileste regulile si ca e de datoria ta, ca parinte iubitor, sa faci asta. Explica-i necesitatea limitelor si consecintele nerespectarii lor si da-i posibilitatea de a alege daca le respecta sau nu. 

Desi poate parea contraproductiv, copilul are nevoie sa inteleaga ca e liber sa urmeze regulile si sa isi asume consecintele. Da-i un interval de 24 de ore pentru a se conforma. Spune-i ca, in calitatea ta de parinte, ii intelegi nevoia de a-si demonstra autocontrolul si ca orice comportament deviant nu face decat sa ii aduca mai multa frustrare.
Intotdeauna spune-i cat este el de important pentru tine!

Articol scris de Mihaela Petrescu, psiholog cu drept de libera practica

Citeste si despre