38% dintre bebelusii in varsta de 6 luni nu dorm sase ore pe noapte

| | Actualizat: 2018-12-06 14:14:53

Multi parinti se ingrijoreaza atunci cand bebelusii lor nu dorm suficient in timpul noptii, gandindu-se ca lipsa odihnei poate dauna dezvoltarii lor. Acesta este un proces evolutiv si este perfect normal ca bebelusii sa se trezeasca de multe ori in timpul noptii.

Un nou studiu al Universitatii McGill (Canada), publicat in numarul din noiembrie al revistei medicale Pediatrics, arata ca un numar mare de copii nu dorm intre sase si opt ore pe noapte, dupa varsta de sase luni.

Cercetatorii doresc sa-i linisteasca pe parintii care ar putea sa-si faca griji in ceea ce priveste dezvoltarea copiilor lor, observand ca acei micuti care nu dorm toata noaptea, din diverse motive, nu risca sa apara intarzierea in dezvoltarea psihica sau psihomotorie.

Scopul studiului: sa-i linisteasca pe parinti

Marie-Hélène Pennestri, autorul principal al studiului, subliniaza ca primul an al vietii copilului "este o perioadă frumoasa, dar si vulnerabila", motiv care a convins-o sa realizeze acest studiu.

O parte din aceasta teama, explica cercetatorul principal, este ca unii pediatri sfatuiesc parintii sa incerce sa "consolideze" somnul copiilor pana la opt ore neintrerupte, in loc sa accepte progresul natural al micutului.

Cercetatorii au obtinut informatii dintr-un sondaj cu mame si copiii lor, nascuti in clinicile din Montreal, Quebec si Hamilton (Ontario).

La varsta de sase luni, 38 la suta din copii nu dorm cel putin sase ore consecutive pe timp de noapte, iar 57 la suta nu au dormit timp de opt ore, potrivit studiului.

La varsta de 12 luni, majoritatea copiilor au dormit noaptea, desi 28% dintre ei nu dormit sase ore la rand fara sa se trezeasca.

In plus, cercetatorii au descoperit o diferenta in tiparele de somn pe sexe: 48% dintre fetele in varsta de sase luni au dormit opt ore la rand, in timp ce doar 39% dintre baieti au facut asta.

Somnul intrerupt al bebelusului nu provoaca probleme de dezvoltare

Unul din principalele motive ale studiului Universitatii McGill a fost, potrivit autorilor, sa demonstreze ca somnul fragmentat in timpul primului an de viata al copilului nu provoaca probleme de dezvoltare, dupa cum s-a sugerat uneori.

"Nu am putut gasi nici o asociere semnificativa intre somnul de noapte si lipsa lui, la varsta de sase si douasprezece luni, si variatii in dezvoltarea mentala sau psihomotorie."

Aceasta este concluzia cercetarii, care adauga:

"In timp ce efectele benefice ale odihnei suficiente pe timp de noapte in copilarie si adolescenta sunt bine cunoscute, se pare ca asocierea dintre efectele de ciclu somn-trezire care nu au legatura directa cu dezvoltarea in primul an de viata."

De asemenea, studiul arata si un fapt cunoscut de toata lumea: ca bebelusii alaptati se trezesc mai mult in timpul noptii, deoarece trebuie sa manance mai des, desi cercetatorii spun ca acest lucru nu este un argument impotriva alaptarii. Din contra, ofera beneficii mari atat bebelusilor cat si mamei.

 

Citeste si despre