Desi Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) anuntase in 2024 o majorare de 10.4% a alocatiilor de stat pentru copii, incepand cu 1 ianuarie 2025, acest lucru nu se va mai aplica. Alocatiile de stat pentru copii nu vor fi majorate, ca urmare adoptarii unei ordonante de urgenta la finalul anului trecut.
Alocatiile pentru copii NU mai cresc in 2025
Cu doua luni si jumatate in urma, Ministerul Muncii anunta ca alocatiile vor creste in 2025 si ar ajunge la 323 de lei, respectiv 794 de lei, de la 1 ianuarie 2025. Insa, forma finala a ordonantei „trenulet” ingheata sumele, astfel ca valoarea alocatiilor de stat pentru copii va ramane neschimbata pe parcursul anului 2025, mentinandu-se la nivelul acordat in luna noiembrie 2024.
Ce prevede ordonanta „trenulet”:
„Art. X - In anul 2025 se mentin in plata la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024:
...
l) alocatiile de stat pentru copii, reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Cat este alocatia pentru copii in 2025
Alocatiile de stat pentru copii vor ramane aceleasi pe tot parcursul anului 2025, respectiv:
- 719 lei/luna pentru copiii pana la doi ani (trei ani in cazul copilului cu handicap);
- 292 lei/luna pentru copiii cu varsta intre doi si 18 ani, precum si pentru tinerii de peste 18 ani care urmeaza cursuri liceale sau profesionale;
- 719 lei/luna pentru copiii cu handicap cu varsta intre trei si 18 ani.
Conform Legii 61/1993, alocatia de stat pentru copii se acorda tuturor copiilor, fara discriminare, inclusiv celor ai cetatenilor straini si persoanelor fara cetatenie care sunt rezidenti in Romania, cu conditia ca acestia sa locuiasca impreuna cu parintii.
Dreptul la alocatie se stabileste cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul si se ofera pana la implinirea varstei de 18 ani. Pentru tinerii care urmeaza cursuri liceale sau profesionale, alocatia se acorda pana la finalizarea studiilor, precum si tinerilor cu handicap care urmeaza o forma de invatamant preuniversitar prevazuta de lege, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani, scrie avocatnet.ro.
Acte necesare pentru acordarea alocatiei in 2025
Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
Iata care sunt actele necesare pentru acordarea alocatiei de stat pentru copii in 2025:
- originalul si copia certificatului de nastere al copilului;
- originalul si copia actului de identitate al reprezentantului legal;
- documentele din care sa rezulte situatia juridica a copilului fata de reprezentantul legal, in copie, care pot fi, dupa caz, urmatoarele:
- livretul de familie;
- hotararea judecatoreasca de incredintare a copilului in caz de divort;
- hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
- hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei;
- hotararea judecatoreasca sau, dupa caz, hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura de protectie speciala a plasamentului;
- dispozitia directorului general/directorului executiv al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca pentru masura de protectie speciala a plasamentului in regim de urgenta;
- hotararea judecatoreasca de instituire a tutelei sau, dupa caz, dispozitia autoritatii tutelare emisa pana la 31 decembrie 2004;
- dispozitia autoritatii tutelare de instituire a curatelei;
- actul de deces al unuia dintre parinti;
- alte documente, la solicitarea directiei teritoriale.
- pentru copilul cu handicap, cererea este insotita si de copia certificatului de incadrare a copilului intr-un grad de handicap. In situatia in care incadrarea intr-un grad de handicap intervine dupa stabilirea dreptului la alocatia de stat pentru copii, solicitantul depune la primarie numai copie dupa certificatul de incadrare intr-un grad de handicap, fara a se completa o noua cerere;
- in situatia in care nu a fost eliberat certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul, cererea va fi insotita de actul constatator al nasterii sau de extrasul de nastere. Copia certificatului de nastere al copilului va fi depusa in termen de 30 de zile de la eliberarea acestuia, dar nu mai tarziu de 12 luni de la nasterea copilului;
- pentru cetatenii straini sau apatrizi documentele din care rezulta identitatea reprezentantului legal, domiciliul sau resedinta acestuia si a copiilor sai pe teritoriul Romaniei, precum si situatia juridica a copiilor sunt cele eliberate de autoritatile din tara de origine si confirmate de autoritatile romane si/sau, dupa caz, cele eliberate de autoritatile romane.
Catre cine se faca plata alocatiei
Plata drepturilor banesti se face catre:
- unul dintre parinti, pe baza acordului comun sau a unei decizii a autoritatii tutelare;
- copilul, dupa implinirea varstei de 14 ani, cu acordul reprezentantului legal;
- titularul major, dupa implinirea varstei de 18 ani, pe baza de cerere;
- tutore, curator, persoana aflata in plasament familial sau asistent maternal;
- parintele minor care are copii in intretinere, daca are capacitate deplina de exercitiu;
- reprezentantul legal al parintelui minor, daca acesta nu are capacitate deplina de exercitiu.
Alocatia inceteaza in caz de deces al copilului sau tanarului, in cazul in care tanarul abandoneaza studiile liceale sau profesionale, sau atunci cand copilul cetatenilor straini sau apatrizi nu mai locuieste in Romania.
Persoanele carora li se face plata alocatiei de stat pentru copii sunt obligate sa comunice orice schimbare in privinta componentei familiei sau a domiciliului/resedintei care poate determina incetarea sau modificarea acordarii drepturilor de alocatie de stat pentru copii, in termen de cel mult 15 zile de la aparitia acesteia, inclusiv situatia in care cetatenii romani isi stabilesc rezidenta in alta tara impreuna cu copiii lor. Nerespectarea acestei obligatii poate atrage amenzi intre 500 lei si 2.000 lei.
- Surse: avocatnet.ro, euronews.ro, bucuresti.mmanpis.ro
- Foto: Freepik